Серяковата къща грейна

* Новото атрактивно външно осветление дава нов облик и на самата нея, и на околното пространство
Придобивки
ПРОДЪЛЖАВАТ дейностите по обновяване на Серяковата къща, в която е разположена троянската галерия (в структурата на Музея на занаятите). Емблематичната сграда във виенски стил, строена през 1896 г. – една от най-значимите като архитектура в централната част на Троян, носеща допълнителна стойност от факта, че е на мястото, където е била родната къща на Ботевия четник и наш съгражданин Георги Серяков, загинал на Милин камък през 1876 г. Серяковата къща вече е с ново атрактивно външно осветление, даващо нов облик и на самата нея, и на околното пространство; а новото вътрешно осветление и новата система за окачване на картините са „изключително модерни и се намират в малко галерии в страната“, както сподели галеристката Мариела Шошкова. Изпълнител е софийската фирма „А и Б Дизайн“ ЕООД с подизпълнители от Пловдив, разчетите са ремонтът да приключи до средата на м. август.

ФИНАНСИРАНЕТО е с европейски средства по спечелен от Община Троян проект към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Общата му стойност е 318 хил. лв. и наред с дейностите в галерията (88 хил. лв.) включва цялостно обновяване на експозицията в централната музейна сграда (230 хил. лв.), където изпълнител е друга столична фирма – „Арка - Л. Т. Д.“ ООД. „Целта е след изпълнението на проекта да имаме изключително модерна и съдържателна експозиция в музея и галерия, предоставяща най-добри възможности за представяне на художествените колекции“, бяха думите на директорката на музея Елеонора Авджиева при представянето на проекта в края на миналата година.

Т21
Снимки: Цветан Тончев, Стела Георгиева

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |