Започва мащабно обновяване в музея и галерията

* Проектът е на стойност 318 хил. лв. и ще се финансира изцяло с европейски средства, новината бе съобщена при откриването на Есенния салон на троянските художници
Добрата новина
Музеят на занаятите (централната сграда)                                     Галерия "Серяковата къща"
ГОЛЯМ проект за цялостна реконструкция и модернизиране на вътрешното пространство (експозиционните площи) ще бъде реализиран в Музея на занаятите и неговото подразделение галерия „Серяковата къща“. Проектът е на обща стойност 318 хил. лв. и ще се финансира изцяло с европейски средства  – по Програмата за развитие на селските райони (подмярка 7.2. „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура”). От тези средства 230 хил. лв. са за дейностите по музейната експозиция и 88 хил. лв. за ремонта в галерията. Бенефициент е Община Троян и голяма роля за подготовката и спечелването на проекта имат общинските служители от дирекция „Планиране и проекти“ Вера Добрева, инж. Поля Павлова и Снежина Табакова.

Кметът Михайлова благодари на Ел. Авджиева и М. Шошкова
ДОБРАТА новина бе съобщена от кмета Донка Михайлова при откриването на Есенния салон на троянските художници в „Серяковата къща“ в навечерието на Петковден, празника на Троян. Като градоначалникът специално благодари на директорката на музея Елеонора Авджиева и на галеристката Мариела Шошкова за активността и сериозната помощ при подготовката на нелекия проект и съгласувателните процедури с Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и Министерство на културата.

КАКВО предстои да се случи? В Музея ще бъде реализирано цялостно обновление на експозицията в централната сграда – с ново осветление от най-висок клас, нови витрини в залите за тъкани и металообработване, възстановка на златарско ателие; изцяло ще се промени експозиционната графика – с ново представяне на снимки, текстове, карти, като ще бъдат отразени данните от съвременните проучвания на историята на Троян; на пет места в експозицията ще има специални чекмеджета с атрактивни предмети, които ще могат да се разгледат от посетителите „на живо“ – да се пипнат и вземат в ръка (сред тези предмети ще са автентични инструменти на някои от прочутите троянски майстори грънчари – Петър Цанков, Стоян Йовков, Данчо Василешки, Никола Николски, Цочо А. Ковачев); особен акцент ще се даде на археологическите находки през последните години и най-вече на откритите ценни артефакти от римската крепост Состра, античния предшественик на Троян; в обновената експозиция ще влязат и непоказвани досега експонати от пребогатия музеен фонд – стари икони на светци, покровители на занаятите, реставрирана оригинална грънчарска фирма, ценен златен нагръдник от с. Голяма Желязна и др. В галерия „Серяковата къща“ ще се извърши подмяна на осветлението и системата за окачване на картините и ще се реализира художествено външно осветление на старинната сграда.

„ЦЕЛТА е след изпълнението на проекта да имаме изключително модерна и съдържателна експозиция в музея и галерия, предоставяща най-добри възможности за представяне на художествените колекции“, коментира г-жа Авджиева. 

Т21,
по информация от Елеонора Авджиева

2 коментара:

Анонимен каза...

Делото е прекрасно, но деятелите ......оффф

Анонимен каза...

Очевидно Троян е обречен да остане без художествена галерия. "Серяковата къща" става за много други дейности, но не и за галерия ако ще и пода да позлатят по някоя от поредните "програми". Излишно е да се обяснява защо.
По времето на кмета Енкин, когато имуществото и активите на общината се разпродаваха за жълти стотинки и по "приватизационен план" - едно от безумията бе прахосването и харизването на сградния фонд на първия етаж на блок "Рила" уж за художествена галерия. Къде е тази галерия днес? По времето на Акимов предложих в заданието на проекта за новата сграда на "Малкия пазар" на най-горното ниво да се предвиди художествена галерия, както и многофункционална зала, която да се ползва за кино и други дейности. И тук провал. Не само не бе включено подобно условие в заданието за проектиране, но на всичко отгоре ловешкия окръжен съд осъди общината и Акимов за безумния му конкурс за проектите за "Малкия пазар". След тези "успехи" на безмозъчната управленска троянска комунистическа номенклатура, дойде ред на колежката им от БКП Михайлова, която вместо да използва максимално този последен останал атракционен парцел на общината в централната зона на Троян и да изгради освен пазарните площи, така и галерия, киносалон и т.н. - същата направи конкурс и "спечели" проект за стотици хиляди левове за..... пренареждане на осем търговски павилиончета с нови плочници и малко китки и дръвчета. Нещо повече, жалката и посредствена троянска управа дори не си направи трудът да проучи как се правят подобни търговски обекти за да не се губи излишна площ, както и за икономия на ел.енергия, отопление и най-вече за удобство на гражданите. Нали се сещате как ще пазарувате при минусови температури и/или при дъжд и сняг?
Четвърт век безвремие, упадък и нищо ново и стойностно направено и изградено от кадрите на БКП в този обезлюдяващ се град и община. За това пък цялата „пара в свирката“ от „медийните и ПиАр вувузели“ , които подсигуриха обилното сапунисване на остатъчното население и доброволния прием от това население като нещо напълно естествено по отношение на управленските лъжи, демагогия и отчайваща посредственост.
Никога не съм си представял, че е възможно и че Троян заслужава подобна участ и съдба. Още повече на база началото на 90-те, когато Троян бе даван за пример в държавите от Източния блок, беше град с огромни перспективи и то не на общинско, не на национално, а на наднационално ниво, както и факта, че за Троян се говореше в Белия дом на САЩ. Всичко това до 1995-та година, когато отново се върнаха кретените и некадърниците от троянската комунистическа номенклатура на БКП и ликвидираха всички наченки на демократизирането и бъдещото бурно развитие на Троян с оглед огромните перспективи които имахме по това време в началото на 90-те. И така – до ден днешен. Застой, упадък, потресаващо обезлюдяване и още по-потресаващи лъжи, демагогия и управленско безсилие.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |