Световно признание за троянската галерия

* „Серяковата къща“ е сред седемте най-добри български музеи и галерии в класацията на световния културен пътеводител Сulture trip
Отличници
Галерия „Серяковата къща“, Троян
ТРОЯНСКАТА галерия „Серяковата къща“ влезе сред седемте най-добри български музеи и галерии в класацията The Best Art Museums and Galleries in Bulgaria (Най-добрите художествени музеи и галерии в България) на световния културен пътеводител Сulture trip (културно пътуване), научи Т21. „Серяковата къща“ е на шеста позиция след Националната художествена галерия и галерията за чуждестранно изкуство „Квадрат 500“ в столицата, галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил, къщата музей „Златю Бояджиев“ и галерия „Филипополис“ в Пловдив, на седмо място е Музеят на хумора и сатирата в Габрово. Троянската галерия отскоро е звено към Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства, а галеристката Мариела Шошкова ръководи „Серяковата къща“ вече 20 години и е в основата на успеха.

„НЯКОИ български региони имат свои собствени отличителни декоративни стилове, които са придобили почти легендарен статут, а Троян вероятно е най-добрият пример. Ако искате да се потопите в тънкостите на българското изкуство и влиянието, което фолклорът има върху него, се разходете около Троян. Отлична отправна точка е галерия „Серяковата къща“, където всеки месец е изложен различен български или чуждестранен художник. Галерията е културен център, където се провеждат и концерти и поетични четения“, четем в представянето на троянската галерия.

Галеристката Мариела Шошкова е в основата на успеха
САЙТЪТ Сulture trip посочва най-добрите места за настаняване, заведения и атракции за всяка държава. Аудиторията му е над 7 милиона души месечно, а в социалните мрежи има над 3 милиона последователи по света. Трите основни офиса на компанията са в Лондон, Ню Йорк и Тел Авив, разчита и на 140 сътрудници в различни краища на планетата. „Ние ви осигуряваме персонализирано съдържание и препоръки където и да сте, където и да отидете. Чрез споделянето на местните познания ние ви помагаме да откриете света и да ви вдъхновим да изследвате, споделяте и свързвате с другите“,  казват за себе си от Сulture trip.

Т21

18 коментара:

Анонимен каза...

Сега остава да се досетим "къде е уловката". Защото попадането в определен списък не те прави или поне не те "класира" за нещо "най". Дори само един поглед в съседната ловешка галерия дава доста отговори. За постоянна експозиция на на богатия фонд с картини на Музея пък да не говорим. А авторът на статията очевидно не е стъпвал в истинска галерия.
Това разбира се ни най-малко не омаловажава трудът на г-жа Шошкова и дружеството на троянските художници и дори в тази пародийна троянска галерия и на фона на масовото опростачване на Троян тази така наречена галерия, както и чудесния ни Музей са безспорно един духовен оазис в троянската бездуховна пустиня.
Троян отдавна се нуждае и то с право и напълно закономерно от една нормална художествена галерия. Най-напред Енкин опорочи и запрати в "трета глуха" идеята за галерия, чрез т.нар. приватизация на партерните помещения в блок "Рила", а тези дни неадекватната като кмет Михайлова унищожи последния атрактивен терен в зоната на "Малкия пазар", където можеше да се реализира такава галерия. Акимов и той опита да съсипе терена на "Малкия пазар", но добре, че ловешкия съд го осъди за далавери и се размина, тогава. Само че Михайлова "знае как" и не ни се размина.
Нищо де, ще имаме нови павилиони за турски и гръцки чушки и домати, което си е сериозен успех за всеки "успешен" кмет.

Троян 21 каза...

До №1: Няма никаква "уловка", наистина става дума за класация на най-добрите български музеи и галерии, направена от Сulture trip. Това е указано много ясно със заглавието – The Best Art Museums and Galleries in Bulgaria (Най-добрите художествени музеи и галерии в България). А дали Сulture trip са прави и доколко класацията им е обективна, това е друг въпрос и не ние ще кажем. Все пак, струва ни се, можем да се доверим на авторитетния световен културен пътеводител. Разбира се, всеки има право да се съгласи или не с класацията на Сulture trip. А ние, като троянци, бяхме поласкани и изпитахме гордост от високата оценка.

Анонимен каза...

До №2, бихте ли посочили поне по един показател троянската галерия да превъзхожда с нещо галерията примерно в съседен Ловеч? Разбира се, при положение, че стаичките в Троян с много условия бихме определили изобщо като галерия. Пак да повторя - за това не са виновни нито уредничката, нито троянските художници. С такава управа - толкова! Иначе - радвайте се, доверявайте се и сънувайте розови сънища, няма лошо!

Анонимен каза...

До №3 - не стаичките и помещенията правят една институция работеща, а енергията и духът в нея. По мненията на много мои познати ловчалии, в троянската галерия се случват повече и по-интересни събития от ловешката.Имам доста приятели от Ловеч, които редовно идват в Троян, за да посещават и да купуват картини от нашата галерия.

мичо генковски каза...

За съжаление Музеят и Галерията останаха единствени, които представляват интерес за гостите на нашия град. А имаме претенции за туристически център, говорим за исторически туризъм, за културен туризъм. През последните няколко месеца посетих градовете Трявна, Дряново, Елена, Копривщица, Панагюрище. Във всеки един от тези градове се предлага възможност за разглеждане на поне 5-6 туристически обекта, които допълват представата за съответното селище, спомнят негово гордо минало.
Преди 1989г в Троян бяха реставрирани и уредени като музейни сбирки няколко къщи на именити троянци. Музейна сбирка имаше в родната къща на най-известния троянец, знамето на Троян, по думите на проф Михалчев, Иван Хаджийски. Днес тази къща е кръчма. Подигравка, като се има предвид, че родоначалникът на българската социология, народопсихологът Хаджийски е бил въздържател. В къщата на Минко Николов беше уредена сбирка за живота и творческото дело на известния литературен критик. Сега там се продават гранули за котки и кучета. Къщата на художника Иван Шошков вместо да покаже неговите живописни платна, а и творбите на нашите именити съграждани Бочо Донев, Балкански, Иван Пеевски, Цвятко Дочев и др е превърната в своеобразен пионерски дом - дейност безспорно необходима и полезна, но тя би могла да се развие на друго място. Пустее занемарена къщата на Власи Власковски, депутат в няколко народни събрания преди и след 1944година.Не би ли могло там да се представи животът в Троян в годините след Освобождението. Тук да намери отражение стореното от други известни личности - заслужили кметове на Троян, хора с принос за електрификацията и индустриализацията на града ни - Петър Кинов Балевски, Димитър Гимиджийски, акад Ангел Балевски, Събчо Търновски и др и др. Та догодина се навършват 150 години от обявяването на Троян за град. Само вдъхновените речи, концертът и вечерните фойерверки ли ще останат от тази паметна годишнина...

Анонимен каза...

Г-н Генковски отваря една много сериозна и болезнена тема, която е напълно непонятна за управленци като Енкин, Акимов и Михайлова. Да, за 150-годишнината освен "вдъхновени речи, концерти, фойерверки", малко картонени и шперплатови декори, скара-бира и палатки по площада - друго май няма да има. А, ще има и много гости за безплатната софра, които ще казват колко сме хубави и колко е прекрасен Троян. Сигурен съм, че Михайлова ще успее да покрие разрухата на Троян от последните 30-на години. Тя "знае как"! По всяка вероятност тогава ще бъде открит "шедьовъра" на троянските управленци и голям връх на техните възможности - 8-те пренаредени павилиончета на "Малкия пазар" с гръцки чушки, турски домати, китайски чесън, македонски ябълки, полски картофи, германски репички, италиански салати, аржентински боб и т.н.
Каква култура, какви художници, какъв културен туризъм, каква троянска история, какви 5 лева?
От Освобождението, Троян никога не е бил подлаган на подобна разруха, никога не е бил в подобна безпътица и безвремие и никога не е имал такива жалки, невзрачни и посредствени градоначалници и управа, каквото е от четвърт век насам. Как нищичко стойностно не създадоха за този четвърт век. Приватизираха, плюскаха, разрушаваха, харчеха чужди "готови" пари, тичаха по екскурзии, побратимяваха се, правеха Консултативни съвети", правеха евтини масовки, снимаха се този или онзи за да си правят евтин ПиАр и т.н. и т.н. В крайна сметка - нищо и половина, Троян е в тотална безпътица, топи се ежедневно и малцина виждат бъдещето си в този град. Времето е спряло, поради което утайката изплува за да формира ниското ниво на потребности, безидейност, бездуховност и чалга-култура във всичко. И всичко това - облечено в ПиАр акции и фанфари за измамна успешност и управленско величие.
Просто не е за вярване как може да съществуват подобни управленски дебили?!
Наглост и безпардонност обаче не липсват. Дори са в изобилие наред с посредствеността, масовото опростачване и морето от лъжи и демагогия в която сме затънали.

Анонимен каза...

Ей, опасни са комунетата.Мичо, 4 години съветник,сега обяснява колко селски бил Троян.

Анонимен каза...

Генковски и другия защо ви е толкова ви яд на Донка Михайлова,че не ви играе по свирката!!!!Тя е най-успешния троянски кмет на прехода!!!!

Анонимен каза...

Ма май не си пиеш хапчетата,а?Не трябва да ги пропускаш ако искаш терапията ти да е УСПЕШНА !

мичо генковски каза...

Единственото, към което исках да насоча вниманието на днешните избрани да управляват Троян и общината, е очакването ми след деня на отбелязването на наближаващата годишнина да остане нещо материализирано за следващите поколения. За това са нужни усилията не само на кмета, а и на председателя на Общ съвет, на всички съветници от различните партии, на много граждани с идеи, на други с пари.Вероятно ще се асфалтират улици, ще се благоустроят квартали. Сигурен съм - има програма. Моето очакване е - по-малко фойерверки, повече ползи за града и общината.
Ще честваме век и половина. Много троянци са вградили имената си в тази история.Мисли ли се, примерно, на две-три колони, някъде в централната част на града да се изпишат имената на заслужили дейци и творци на изкуството, културата, науката.Ще спомена само - Иван Хаджийски, Ангел Балевски, Власи Илиев, Димитър Гимиджийски, Лиляна Кисьова, Минко Босев, проф Никола Шипковенски, Ламар и др и др. Или друга колона, на троянски спортисти - Лалю Цочев, Борис Бочев - колоездачи, победители в обиколката на България, скиорите Сашо Диков,Беломъжев,Илиев, ориентировачите Елена Камбурова, Марин Кънчев и още и още. Или на най-изявените кметове на града през годините, на индустриалци, на лекари, на просветители... Надявам се без да изброявам повече, че идеята е ясна. Споделям я без ни най-малко намерение да я натрапвам някому. Без очакване някой да я възприема като упрек за нещо несвършено. Не! Просто се сещам за онова възрожденско:"Богатий с парите..." Кой с каквото може. Ако се прецени, че трябва да се реализира - ще се радвам, ако не - ще се радвам на онова, което се направи реално. В навечерието на очаквания празник най-малко се нуждаем от противопоставяне.

мичо генковски каза...

И още нещо ще си позволя да отбележа. Вижте коментариите. Един бърза да ме заклейми като комунист, друг яростно ме обявява за противник на г-жа Михаилова.Та тези две квалификации взаимно се изключват. Изразявам мнение като гражданин, който безмерно обича своя град. Само №6 единствен е схванал онова, на което обръщам внимание. Имам предположение кой е и му благодаря. Въпреки своенравния му лексикон убеден съм, че винаги се изразява воден от искрена и дълбока любов към всичко троянско.

Анонимен каза...

Господин Генковски, моите уважения към Вас, но вие наистина ли смятате,че г-жа Михайлова по цял ден седи и чете коментарите тук? Според мен, ако искате да й кажете нещо, или го напишете във вестника или отидете да й го кажете лично. И стига с това минало, дайте вече да внесем малко модерност,че ми писна да изброявате разни другари от типа на Събчо Търновски!

Анонимен каза...

Върти,сучи, измъква се...Той не, той не бил, той какво искал само... Питам пак : ТИ КАТО БЕШЕ 4 ГОДИНИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК, КАКВА Я СВЪРШИ ЗА ТОЗИ ГРАД ?

Напиши, колко и какви предложения внесе в ОБС Троян?
Кажи, ти как и ЗАЩО гласува за кредита, с който Акимов ДОзароби Троян !?!?!?

мичо генковски каза...

Не се радвам, че всеки път когато изразя мнение реакциите на някои се насочват не толкова към написаното, колкото към моята особа. Уважавам всяко мнение затова ще отговоря.
На 12-ти. Не смятам разбира се, а и написаното, вече споделих, не е адресирано към нея като кмет. За Събчо Търновски. И друг път съм казвал, че при изграждането на Троян двама души би следвало да бъдат особено отличени. Това са Петър Кинов Балевски, който слага началото на индустриализацията и електрификацията на града. И другият - Събчо Търновски под чието ръководство Троян израсна като индустриален център. От 5000 градът стана 30 000. Тогава се изгради водопроводната и канализационна мрежа на града, израснаха новите квартали Лъгът, Младост, "Хр Смиреннски", Черногор. Предприятията на хранителната промишленост. Родопа, Сердика, Винпром, Хлебозавод.Детските градини и училищата в Троян и във всяко село на общината.Освен това Търновски беше изключителен човек - всеотдаен, честен, безпристрастен. Или не сте го познавали или не сте обективен в оценката си.
Стари приятелю 13-ти!Станах общински съветник с цел да се опитаме да спасим нещо от задаващата се разруха. Не успях! Съжалявам. Колегите, много от които лично посочих за общински съветници, имаха свои лични цели и интереси различни от моите.Предложенията си съм изразявал не само пред Общ съвет, но и пред троянци. Който е прочел статиите ми"Да възродим Троян!" "Общинският съвет - щаб или дремило" и други във в-к "Троян21" е разбрал какво съм искал. Ще спомена само газификацията. Отлично знам, че без газификация не може да има ефективно производство, а следователно отпада надеждата за съществена инвестиция в Троян. Е не стана.
За заема. Отново пред обществеността съм изразил мнението си. В броя на в-к Троян21 от 11август2010г написах:"Този заем е резултат на грешки." В брой 32 на в-к Троянски глас директно отговарям :"Защо гласувах "ЗА". Ясно и категорично изразих мнението си от трибуната на заседанието на Общ съвет.Така че - извинете. В поведението ми като съветник и в написаното, което сте прочели, уважаеми 13-ти, няма "върти, сучи, измъква се". Има точно, ясно конкретно.

мичо генковски каза...

Имената, които съм изброил нямат пряка връзка със С Търновски в политически смисъл /Защото вероятно от такива имена Ви е писнало/. Трябва да знаете - никой от споменатите Бочо Донев, баща и синове Балкански,Минко Николов, Петър Балевски, Д Гимиджийски, Вл Илиев, Л Кисьова, М Босев, проф Шипковенски, Ламар, Л Цочев, Б Бочев, С Диков, Илиев, Беломъжев доколкото знам не е пряко идентифициран с идеите на С Търновски. Е Камбурова дори забягна в Швеция, но това не омаловажава нейните спортни постижения и приноса и за славата на Троян. Ето по това аз се различавам от Вас. Уважавам всеки допринесъл за Троян и го ценя не по политическите му убеждения, а по реалния принос. Впрочем доста от споменатите са антикомунисти по своите политически разбирания.Така че не трябва да ни писва от личности, които са посветили живота си за възхода на Троян.

Анонимен каза...

13-ти, вие за кой кредит говорите и изобщо - наясно ли сте как държавните и банковите бандити бяха прекарали общините сами да си финансират "европроектите" в които бяха набутани, да теглят банкови заеми, а после държавните бандити ако решат - възстановяват тези пари, а ако не - общините буквално фалират. Тогава такава беше СХЕМАТА по която се извършваше големият обир на евросредствата. Днес СХЕМАТА за крадене и източване на евросредства е съвсем друга.
Без ни най-малко да оправдавам Акимов, той не загроби Троян с тези банкови заеми, а с нещо съвсем друго. От 6 години насам и до 2020 г ние не изплащаме кредити, а изплащаме глоби и санкции за нещо съвсем друго от управлението на Акимов, ГЕРБ, БСП и подопечната им седерастия в ОбС Троян.
Първият "заем" който бе гласуван в ОбС Троян бе за едни 540 000 лева, които трябваше да се вземат като безлихвен кредит от бюджета на Троян, и до края на годината да бъдат възстановени след извършване на плащането от управляващия софийски орган. Става дума за първия етап на водния цикъл и довършване на ул.Хр.Ботев. Спомняте ли си колко месеци НИКОЙ не работеше на обекта? Спомняте ли си какво напрежение и недоволство беше? Май не помните. Е, тогава не друг, а аз предложих в ОбС да ползваме такава законова възможност от ЗМСМА, защото идваше зимата и ако не се довършеше улицата, троянци щяха да полудеят. И през ум не ми е минавало, че може да съществува такъв кмет бандит с такива съучастници в един ОбС които да злоупотребят с тези пари от бюджета. С тези пари Акимов възстанови движението по ул.Хр.Ботев преди зимата, но до края на годината нямаше разплащане от държавата и парите не бяха възстановени в бюджета. И сега, забележете!!! - тези 540 000 лева бяха заложени в следващия бюджет като пари, които предстои да бъдат възстановени на общината. Да ама не! Не само не бяха възстановени, а на всичко отгоре ОбС Троян през м.декември гласува нови 1 100 000 лева нов безлихвен бюджетен кредит за покриване на разходи по други европроекти. По всяка вероятност, Акимов вместо да изпълнява бюджета на Троян е взимал и плащал с пари от бюджета разходи по европроекти без санкция на ОбС, което е абсолютно беззаконие и в края на годината поставя ОбС пред свършен факт да му "изперат" безобразията. И ако си мислите, че това е най-лошото - то предстоеше. Месец по-късно при отчета и приемане рамката на следващия бюджет виждам следните две потресаващи неща:
1. онези 540 000 лева от по-предната година изобщо не фигурират в отчета на бюджета като разплатени??!!
2. новите 1 100 000 лева бюджетен кредит от предходния бюджет изобщо не фигурират за възстановяване в новата рамка на бюджета, както и онези неразплатени 540 000 лв. от по-предходния бюджет.
Така от бюджета на Троян се "изпаряват" тези 1 700 000 лева!!!, които до ден днешен никой не казва къде са. Започнах буквално война с Акимов и съучастниците му бандити в ОбС, които до ден днешен мълчат като пукали кой и как ОКРАДЕ жителите на Троян и им отмъкна тези 1,7 млн лева. Сезирах, Областен управител, Окръжна прокуратура и Комисията по Корупция в парламента. Единствено в НС се задействаха и заставиха Сметната палата да направи проверка. Какъв бе резултата от тази проверка - питайте Михайлова къде е одита, какво пише в него и защо толкова УСПЕШНО Михайлова ПОКРИ ВСИЧКО!!! По-късно от централен софийски вестник научих, че срещу Акимов е заведено следствие, което е….. прекратено от Цветан Цветанов.
Докато търсих тези 1,7 млн лева на троянците помощ от никого и от никъде! Вместо това - в Т21 всекидневно и до ден днешен всякакви боклуци като горния 9-ти не спряха да квичат и да пишат за "хапчетата". Както и да е, в крайна сметка Акимов загроби Троян с над 15 000 000 лева, а вие дори не се замислихте как и защо "успешната" Михайлова не само не подири къде са тези ваши пари, ами не даде и косъм да падне от главицата-Акимова.

Анонимен каза...

Интересно за бюджета,но все пак темата е ГАЛЕРИЯТА и ИЗКУСТВОТО!!

Анонимен каза...

Ами то какъвто ни бюджета,
такова ни и изкуството.
Аз лично съм разговарял с управленците по важни за града въпроси.
Но те дали са мъже или жени,все го местят от единият в другият крачол.
Въпреки,че дълбоко се съмнявам дали не четат коментарите на Т21.
А Г-Н Генковски дава интересни идеи,не виждам с какво дразни някои от читателите на вестника.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |