Троян разширява международните си хоризонти

* Делегация от Дойран начело с кмета Анго Ангов ни гостува на Фестивала на сливата; за Петковден очакваме официални гости от Виньо на Сена и Перн ле Фонтен * През м. октомври група от Община Троян, водена от кмета Михайлова, заминава за Китай
По света и у нас

Концертът на зам.-кмета на Троян Вероника Тодорова
в Подгорица, 24 септември
Кметът Донка Михайлова се срещна с колегата си
от Даниловград Александър Гъргорович, 25 септември

ПО ПОКАНА на Посолството на България в Черна гора –  и по лична покана на посланика ни в близката балканска държава Стефан Димитров, който на 10 септември гостува в Троян – кметът на Троян Донка Михайлова и зам.-кметът Вероника Тодорова присъстваха на откриването, 24 септември, на изложба по проекта „Музеи и галерии Подгорица“ в черногорската столица (изложбата представя картини на български художници от еврейски произход, посветена е на 81-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война и е част от програмата на Европейските дни на еврейската култура 2024 – бел. ред.). Г-жа Тодорова получи специална покана за нейно музикално участие в събитията, посветени на проекта и изнесе концерт. Визитата (м. септември) бе повод и за разговори между кмета Михайлова и кмета на черногорския град Даниловград за бъдещо сътрудничество и установяване на приятелски отношения между нашите два града („Обсъдихме възможността за побратимяване между двата града и процедурата, която следва да бъде изпълнена за това“, коментира след срещата в профила си във фейсбук г-жа Михайлова, 25 септември – бел. ред.)

ДО КРАЯ на годината предстоят още няколко срещи, насочени към разширяване на международните контакти, по които Община Троян работи повече от 20 години. Първата вече се случи на Фестивала на сливата (20-23 септември)  – с представители на Община Дойран (Северна Македония); делегация, водена от дойранския кмета Анго Ангов, гостува на фестивала, което бе и повод да се подновят връзките, установени преди време, но покрай ковид пандемията останали на заден план. През м. октомври, за празника на Троян – Петковден, 14 октомври, общинското ръководство ще посрещне делегации и от побратимените ни градове Перн ле Фонтен и Виньо на Сена (Франция).

А БРОЕНИ дни след 14 октомври кметът Михайлова заедно с председателя на Общинския съвет инж. Петко Пенков и Доротея Гюрджийска-Иванова от Националното изложение в Орешак ще гостуват в град Дзингдежен (Китай) за тамошния Международен керамичен фестивал. Контактите с китайския град започнаха преди няколко години, а през м. септември 2023 г. в Троян бе подписано намерение за сътрудничество и последва посещение в Китай на голяма група троянски керамици по покана и с финансиране от китайската страна. По време на предстоящата троянска визита в Дзингдежен ще бъдат договорени посещения на троянски керамици в китайския град и техни участия в изложби там за следващите пет години.

Станислава Вачева
, PR на Община Троян

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |