Троян се включва в световната Седмица на сърцето

* Д-р Красимир Маринов: „Тази година участници са София, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Бургас, Русе и Троян“ * На 29-30 септември сградата на троянското читалище и новият склад на „Калинел“ ще грейнат със светлинно изображение на голямо червено сърце
Предстоящо 29 септември
Д-р Красимир Маринов, 11 септември 2024 г.
ПРЕДИ дни, на редовната месечна пресконференция на кмета Михайлова, 11 септември, известният троянски кардиолог, завеждащ Кардиологичния кабинет в „Медицински център Троян“ ЕООД към МБАЛ Троян и член на Дружеството на кардиолозите в България – д-р Красимир Маринов, насочи вниманието към наближаващата дата 29 септември.

„СВЕТОВНАТА сърдечна фондация преди няколко години обяви 29 септември за Световен ден на сърцето – впоследствие инициативата се разрасна и сега се отбелязва Седмица на сърцето (седмицата преди 29 септември). България, чрез Дружеството на кардиолозите, се включи за първи път миналата година с участието на няколко български града, а тази година участници са София, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Бургас, Русе и Троян“, сподели д-р Маринов.

С ПОЯСНЕНИЕТО, че троянското участие ще е по-мащабно и с партньорството на МБАЛ Троян, Община Троян и големите фирми „Калинел“ и „Копа Хидросистем“. Из града ще бъдат разпространени листовки, които обясняват голямата социална значимост на сърдечно-съдовите заболявания и най-важното – възможностите за превенция. Предстоят и две троянски лекции в „кардиологичната“ седмица – едната ще е в „Калинел“. А апогеят ще е на 29-30 септември, когато сградата на троянското читалище на централния площад и новият най-голям склад на „Калинел“, извисяващ се над жк „Лъгът“, ще грейнат със светлинно изображение на голямо червено сърце – посланието е ясно, пазете сърцето си.

Д-Р МАРИНОВ сподели и за един троянски доклад, подготвен от него и представен за пръв път в края на миналата година след парафирането на Националния сърдечно-съдов план, подписан от 60 организации и институции от цялата страна. Докладът е за уникалната за България практика на Троян – децата в детските градини да се хранят здравословно с плодове и зеленчуци, собствено общинско (на Община Троян) производство, което, според официалните данни от РЗИ Ловеч, е довело до намаляване на заболеваемостта от затлъстяване и диабет при троянските малчугани и е важен фактор за избягване на някои сърдечни-съдови заболявания като хипертонията. Троянският кардиолог ще изнесе актуализиран вариант на доклада и на 10 октомври т. г. – на националния Конгрес на кардиолозите.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |