Троян и общината ще грейне, скоро

* Градът ни – успешен и… тъмен, неадекватно и опасно тъмен * Втори проект за подмяна на уличното осветление е разписан за изпълнение, първият е в ход – обхванати са Троян, 17 села и Беклемето * Кметът Михайлова: „Остават ни четири села, при тях подмяната ще стане малко по-късно със собствен финансов ресурс“
Добрата новина
КРАТКО ПРЕДИСЛОВИЕ. Троян е успешен град, най-успешният в Ловешка област, и един от най-успешните по-малки градове в България; да оставим настрана, разбира се, пресилените и смехотворни сравнения с Виена, чули се в една миналогодишна предизборна кампания. Успешен и… тъмен. Много тъмен, неадекватно и опасно тъмен. Един пример само е достатъчен, и то от улицата, изпълняваща обходни функции и поемаща сериозен трафик, ул. „Акад. Ангел Балевски“, при жп прелеза, в непосредствена близост до завода на „Тева“ – по тъмно там е като в рог и цяло чудо е, че досега не са се случили фатални вечерни/нощни пътни инциденти. Същата тъмница е в района на „Топливо“ и на много други, включително съвсем централни, да не говорим из кварталите, градски места, навсякъде в Троян – вечерен/нощен кошмар и за шофьори, и не в по-малка степен за пешеходци. Единствените добри изключения са районите около трите най-големи търговски обекта в Троян – Търговския парк (ритейла), „Лайф“ и „Била“, което само подчертава правилото и подсказва какво трябва да бъде в целия град (и община). Едно сравнение – със съседната съвсем миниатюрна и доста по-изостанала инфраструктурно и всякак община Априлци, която от две години вече грее вечер – не е в полза на Троян; по-светло е и в областния Ловеч, който изостава от нас по много други показатели.

СЕГА ДОБРАТА НОВИНА, всъщност втората такава добра новина, съобщи я кметът Донка Михайлова в профила си във фейсбук, 19 септември. Цитираме: „Днес подписвам договор за изпълнението на проект „Реконструкция и модернизация на системи за външно изкуствено осветление на територията на община Троян II“, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост. Проектът предвижда подмяна на улично осветление в села от общината с енергоикономично и с по-добра осветеност. Инвестицията ще бъде реализирана в 16 населени места (села): Балабанско, Борима, комплекс „Беклемето“ (попадащо в землищата на селата Бели Осъм и Балканец),  Белиш, Бели Осъм, Врабево, Голяма Желязна, Гумощник, Дебнево, Дълбок дол, Калейца, Ломец, Старо село, Терзийско, Чифлик и Шипково.“. Проектът, уточни г-жа Михайлова, е на стойност 1,064 млн. лв. с ДДС, от които 887 хил. лв. европейски средства и 177 хил. лв. национално съфинансиране.

ДА ПРИПОМНИМ и предходната добра новина – на 19 юли 2023 г. кметът на Троян подписа договора за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост на проект „Реконструкция и модернизация на системи за външно изкуствено осветление на територията на община Троян I“, предвиждащ цялостна подмяна на уличното осветление в Троян и двете големи села Орешак и Черни Осъм (ще бъдат монтирани общо 3220 нови осветителни тела, както и 110 броя нови улични табла/касети и ще се изгради нова система за управление на уличното осветление –бел. ред.). Този проект е на стойностна 1,225 млн. лв. с ДДС  – 626 хил. лв. европейски средства, 125 хил. лв. национално съфинансиране и 474 хил. лв. собствено троянско участие – и все още не е приключила процедурата за избор на изпълнител по Закона за обществените поръчки.

С ДРУГИ ДУМИ – предстои Троян и общината да грейнат, т. е. да добият нормален европейски изглед в тъмната част на денонощието. Което наред с естетиката ще постигне и по-важната цел – подобряване на транспортната безопасност и удобство. Четири троянски села – Балканец, Горно Трапе, Добродан и Патрешко – остават извън двата проекта, но, по-думите на г-жа Михайлова, е помислено и за тях и „подмяната (на уличното осветление) ще стане малко по-късно със собствен (общински) финансов ресурс“.

Т21 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |