Две троянки на Празника на наследството в Перн ле Фонтен

* Пенка Петрова и Ирена Кунева бяха поканени да покажат красотата на троянската бродерия и българската шевица и да бъдат обучени във френската техника за бродерия „бути“
По света и у нас
Троянките Ирена и Пенка (вляво) на Празника на националното наследство в Перн ле Фонтен
НА 17-ТИ И 18 СЕПТЕМВРИ за десети път побратименият с Троян френски град  Перн ле Фонтен празнува - за истинска радост на жителите на града и региона и на над 10 000 посетители от цялата страна и чужбина - Празника на националното наследство. След побратимяването на нашите два града и с посредничеството на сдружение „Посока Европа“, партньор  на комитета за  побратимяване „Перн ле Фонтен - Троян“, две троянски майсторки - Пенка Петрова и Ирена Кунева, бяха поканени да участват и покажат красотата на троянската бродерия и българската шевица; и също - да бъдат обучени в двудевната школа по техниката за бродерия „бути“, класирана като френско национално богатство, чиято красота и уникалност трябва да бъде съхранена за поколенията и разпространена по света.

ПРЕЗ ГОДИНИТЕ гости от Троян на празниците в Перн ле Фонтен са били директорът на Националното изложение - Орешак Иван Чакъров, известните керамици – баща и дъщеря Николай и Ралица Йовкови и семейство Красимира и Петко Станчеви, фолклорният ансамбъл „Траяна“, Дамският камерен хор при НЧ „Наука - 1870 г.”, иконописецът Мирослав Вълев.

ВСЪЩНОСТ Празникът на националното наследство е кулминацията на серията летни фестивали в Перн ле Фонтен. От 36 години на всеки четири години градът се връща век и половина назад във времето. Замислен като празник на сближаването, добросъседството, мирът и срещите, той е и празник на по-старото поколение, което през двата дни „изтупва праха“ на традиционните облекла от онова време, вади инструментите, припомня си провансалския език, танците, песните, колелетата, каляските и конете и заживява живота на отминалите дни – един силен момент на опознаване.

ПРЕЗ ТЕЗИ ДНИ се възраждат регионалните традиции, което е своеобразно завръщане към корените, които помагат по-добре да се  построи бъдещето, както отбелязва кметът на Перн ле Фонтен г-н Габер в уводната си статия на местния вестник, където цитира и великия провансалски писател Фредерик Мистрал: „Едно дърво, чиито корени  са дълбоки, е дърво, което расте на високо“.

Пенка Петрова (вдясно) овладява тънкостите на провансалската бродерия "бути"
УНИКАЛНОТО на този празник е, че една голяма група от хора са участници и актьори на събитието. Организацията и подготовката се осъществява от много доброволци, а през двата дни всички забравят грижите и шума на ежедневието си, идеологиите и всичко, което разделя хората. Жителите на Перн ле Фонтен и района обличат дрехите на предците си, сриват „огражденията на времето“, излизат по улиците на преобразения град и преживяват радостта от празника, защото те са го създали и го носят в годините. 

Ирена Кунева, Троян

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Под снимките не е нужно да се пише "(вляво)", тъй като отдалече и ясно си личи кой кой е.

Анонимен каза...

Личи си , който ги познава.А и да ги познаваме след 50-100 години,кой ще ги знае.
Сега като гледам стари снимки,най се радвам на тези,дето под тях пише кой кой е.

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |