Две троянки на Празника на наследството в Перн ле Фонтен

* Пенка Петрова и Ирена Кунева бяха поканени да покажат красотата на троянската бродерия и българската шевица и да бъдат обучени във френската техника за бродерия „бути“
По света и у нас
Троянките Ирена и Пенка (вляво) на Празника на националното наследство в Перн ле Фонтен
НА 17-ТИ И 18 СЕПТЕМВРИ за десети път побратименият с Троян френски град  Перн ле Фонтен празнува - за истинска радост на жителите на града и региона и на над 10 000 посетители от цялата страна и чужбина - Празника на националното наследство. След побратимяването на нашите два града и с посредничеството на сдружение „Посока Европа“, партньор  на комитета за  побратимяване „Перн ле Фонтен - Троян“, две троянски майсторки - Пенка Петрова и Ирена Кунева, бяха поканени да участват и покажат красотата на троянската бродерия и българската шевица; и също - да бъдат обучени в двудевната школа по техниката за бродерия „бути“, класирана като френско национално богатство, чиято красота и уникалност трябва да бъде съхранена за поколенията и разпространена по света.

ПРЕЗ ГОДИНИТЕ гости от Троян на празниците в Перн ле Фонтен са били директорът на Националното изложение - Орешак Иван Чакъров, известните керамици – баща и дъщеря Николай и Ралица Йовкови и семейство Красимира и Петко Станчеви, фолклорният ансамбъл „Траяна“, Дамският камерен хор при НЧ „Наука - 1870 г.”, иконописецът Мирослав Вълев.

ВСЪЩНОСТ Празникът на националното наследство е кулминацията на серията летни фестивали в Перн ле Фонтен. От 36 години на всеки четири години градът се връща век и половина назад във времето. Замислен като празник на сближаването, добросъседството, мирът и срещите, той е и празник на по-старото поколение, което през двата дни „изтупва праха“ на традиционните облекла от онова време, вади инструментите, припомня си провансалския език, танците, песните, колелетата, каляските и конете и заживява живота на отминалите дни – един силен момент на опознаване.

ПРЕЗ ТЕЗИ ДНИ се възраждат регионалните традиции, което е своеобразно завръщане към корените, които помагат по-добре да се  построи бъдещето, както отбелязва кметът на Перн ле Фонтен г-н Габер в уводната си статия на местния вестник, където цитира и великия провансалски писател Фредерик Мистрал: „Едно дърво, чиито корени  са дълбоки, е дърво, което расте на високо“.

Пенка Петрова (вдясно) овладява тънкостите на провансалската бродерия "бути"
УНИКАЛНОТО на този празник е, че една голяма група от хора са участници и актьори на събитието. Организацията и подготовката се осъществява от много доброволци, а през двата дни всички забравят грижите и шума на ежедневието си, идеологиите и всичко, което разделя хората. Жителите на Перн ле Фонтен и района обличат дрехите на предците си, сриват „огражденията на времето“, излизат по улиците на преобразения град и преживяват радостта от празника, защото те са го създали и го носят в годините. 

Ирена Кунева, Троян

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Под снимките не е нужно да се пише "(вляво)", тъй като отдалече и ясно си личи кой кой е.

Анонимен каза...

Личи си , който ги познава.А и да ги познаваме след 50-100 години,кой ще ги знае.
Сега като гледам стари снимки,най се радвам на тези,дето под тях пише кой кой е.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |