Горещата тема

Дай вода, вода ми дай...

НАЙ-ГОРЕЩАТА тема в момента в страната, но и в Троян – засенчила всички други, дори политическата, корупционната, правосъдната и всякаквите там тежки/вечни български кризи – е с питейната вода. И лъсналите от жегата и сушата сериозни водни проблеми, които са всеизвестни и всички ги усещаме на гърба си, но когато е по-мокро като щрауси си заравяме главите в пясъка и ги „забравяме“. По-долу ви представяме няколко коментара към материала „Инж. Гечев: Ако не се спре с поливането, ще стигнем до режим“ във фейсбук страницата на Т21, според нас заслужаващи внимание: единият припомнящ за някогашни троянски алтернативни водоизточници, кой знае защо днес затулени/забравени, другият критикуващ работата на „парче“ на водното ни дружество, третият оспорващ смисъла на водния режим.

Момент от „водната“ среща, Община Троян, 28 август 2024 г.

А ДНЕС, 28 АВГУСТ, кметът Донка Михайлова заедно със зам.-председателя на Общинския съвет инж. Младен Богдански е организирала среща (научихме го от профила й във фейсбук, вероятно срещата е била "подбутната" и от публикациите по темата в последния августовски брой на Т21 - бел. ред.) с председателите на групи в местния парламент и управителя на „ВиК Стенето“ ЕООД инж. Тонимир Гечев с цел да „търси решения за облекчаване на проблемите на хората в петте села в общината с частични ограничения във водоснабдяването“. Селата с „частични ограничения във водоснабдяването“ са Балабанско, Белиш, Терзийско, Горно Трапе и Ломец, а предложените и дискутирани три мерки са следните: 1. Въвеждането на воден режим да става с обявен ясен график по дни и часове на спирането на водата; 2 Рязко подобряване на комуникацията с гражданите от страна на водното дружество и своевременното информиране за проблемите от управителя и водомайсторите по селата; 3. Подкрепа от общинските съветници на предложената преди години кметска Програма за водоснабдяването на малките населени места в община Троян, чиято философия е поетапно/постепенно цялостно решаване на проблемите на нуждаещите се села и махали, а не ремонти на парче.

ПО ДАННИ на инж. Гечев нужното количество питейна вода за общината ни е 80 л/сек. и в момента доставката е 75 л/сек., но засега градът ни (Троян) не е застрашен от воден режим. На срещата било решено да се затегнат мерките срещу използването на питейна вода за други цели и „прилагане на предупреждения, а при необходимост и санкциониране на граждани и бизнес“.

Т21

Радослав Стойчев

ВЪПРОС НА ОРГАНИЗАЦИЯ

ВОДАТА в реките е много намаляла! В Черни Осъм няма вода. В Троян в реката водата е много малко. Аз съм на 77 години и не помня такава продължителна жега! Ще ви разкажа един факт. Рекичката Алдица никога не пресъхваше. Точно пред сегашната поликлиника (Новата поликлиника) някога Алдица минаваше ниско през сипеи. Там имаше риба! Имаше и малки вирове. Къпехме се там и ловяхме риба. Алдица извира от голия хълм Черногор (над Троян,). Имаше един буков топрак с три големи бука и извор - Алдишкия извор. Пролетно време може да се види как шурти вода от буков корен. Но... много умните лесовъди отсякоха буките и залесиха всичко с бор. И изворът едвам сълзи и плаче от орисията си. Мястото там е мое и аз посях малко букче, то се хвана и е високо около 2 метра, но боровете го задушават. Не смея да ги отсека, защото ще си имам работа с горските. Ако някои се наемат, нека да оправят нещата. Положението с Буковски дол е същото. Големите Васил-Къньови кладенци са за снабдяване на ТПО „Атлант“ (затвора) и свободно течаща вода няма. Положението с резервоара на Орничето, който беше построен заради болницата, също не се използва по предназначение. Отдавна известните резервоари на Дрянова могила не съществуват. Там имаше голям водопровод със стоманени тръби, който някога захранваше долната част на Троян, включително стария театър и старата гимназия, сега училище НУ „Св. св. Кирил и Методий“. Всичко е въпрос на организация. Троян е балкански град и вода може да се достави, при това много качествена!

Радослав Стойчев

***

Георги Конов

БОЗА ТЕЧЕ В СЕЛАТА 

ДО КАКВО ще доведе режимът? Ще врътнат крана в 23:00, ще изпразнят водопровода. В 6:00 ще се пусне и всички утайки (кал) в тръбата ще се развихрят здраво и от чешмата ще тръгне онази боза, която тече в селата около Троян редовно. Ще започне масово източване, за да дочакаме бистра водица. Каквото спестено, ще го излеем, за да „прочистим"... Дано това решение на ВиК Троян доведе до положителен резултат, ще се радвам, ако се случи! А защо дружеството не помисли за нови водоизточници, сондажи и пречиствателни съоръжения, за да оптимизира водоснабдяването в общината и да посрещне тенденциите за засушаване. И след като има данни за свръхпотребление, съответно да увеличи цените за повишеното потребление. Лесно е да се лимитира свръхпотребление.

Георги Конов

***

Мариела Шошкова

РЕШЕНИЯ НА ПАРЧЕ

В КИПЪР вали два пъти в годината и хората там нямат проблем с водата. Ние тук вода газим, жадни ходим. Не се ремонтират стари водопроводи и резервоари, не се правят сондажи, търсят се решения на „парче“. И когато няма суша, много села в региона имат „воден“ проблем. Не съм убедена, че толкова много хора поливат с питейна вода, което е доста финансово неизгодно. По-скоро с такива изявления се отбягват другите проблеми.

Мариела Шошкова


Още по темата воден режим:
 

1 Коментара:

Димитър "dmb" Табаков каза...

Шефът на ВиК вместо да говори щуротии, да започне да си оправя мрежата както трябва. Защото аз с очите си видях как изтекоха близо 7-800 кубика вода. Защо? Защото 1 година търкалят един "ремонт" и не се занимават. Хубава работа ама българска.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |