„Трябва всички да се срамуваме от злобата си“

* Съжалявам, че трябва да пиша това на такъв и за такъв голям празник като Богоявление (Йордановден). Чудех се дали да го правя – защото, както съветва народът, с глупостта не се спори. Но трябваше!

Генадий Маринов
Предизвикано
 
СЪЖАЛЯВАМ, че трябва да пиша това на такъв и за такъв голям празник като Богоявление (Йордановден). Чудех се дали да го правя – защото, както съветва народът, с глупостта не се спори. Но трябваше! Има сериозен (морален) казус и той не бива да се премълчава.

ПОЯСНЯВАМ – при битката за кръста на Йордановден в Троян спечели едно 12-годишно момче, което скочи от различно място, от страната на свещеника (отец Калин), хвърлил кръста в реката, по-близо/удобно до кръста от мястото, където бяха останалите участници. Това даде предимство на Сашко, така се казваше момчето.

В МАТЕРИАЛА си за Йордановден – такива пиша от възобновяването на ритуала с кръста в Троян от отец Богдан и Стършела през 90-те години – споменах за хитринката, казах, че не е ясно дали тя е според правилата, както и че на място никой не реагира на случилото се (виж „12-годишният Сашко спаси кръста в Троян“ – бел. моя).

ВПОСЛЕДСТВИЕ обаче, преимуществено във фейсбук и особено в групата „От троянци за троянци“***, се завихри вълна от негодувания, гръмки обвинения, обиди, анатеми – към Сашко, към родителите му, към организаторите („кметът, даскалът и попът“) и от един момент нататък основно към вестника (Т21) и към мен лично, автора на споменатата статия (Генадий Маринов). Ще цитирам:
• „Голяма излагация, дано родителите обяснят на момчето, че целта не са 200-те лева, а спазването на традицията“ (Преслав Кулеков)

• „Голямата победа“!!! Изобщо не сте обективен, г-н.Маринов. Моето дете е най-малкият участник – 10-годишен! И чака търпеливо 1 час по плувки заедно с всички измамени момчета! Чак статия ще им пишете, чак пък и победил, надхитрил... Дрън-дрън-ярина. Измамил е правилната дума!“
(Ина Тошкова Стефанова)

• „Не е бил находчив, нито хитър. Ти, като журналист, откога толерираш измамите? Или те е страх да напишеш, че кръстът е взет с измама? Знам, че няма да отговориш, защото не ти изнася, показа го.“
(Валери Някой Си)

• „Генадий, скапан драскач, благодарение на такива като тебе, България е на такова положение!!! Вместо да се казва истината такава каквато е, се пишат „удобни“ драсканици!?! Позор за тебе!!!“
(Цанко Габърски)

• „Пълна пародия! Догодина очаквам някой мангал да го извади както е тръгнало...“
(Георги Начев)

• „Тоя малкия тарикат, така да го подбутнете към някакви си 200 лева. С измама, да прецака останалите участници. Каква вяра, какво добро виждате в неговото деяние? И да се снима с кръста, откраднат по този начин. А отчето, що мълчи като бит гъз?“

• „За подобни действия има само едно: Анатема! Срам за кмета на град Троян и църковното настоятелство!“
(Наш Иван)

И ТЪЙ НАТАТЪК, има още (много). Твърде остри, твърде категорични и, нека го кажем, нехристиянски анатеми. Защото този ден бе ден на вярата, а вярата е смирение и прошка и малко от това се усети тук (на Богоявление в Троян)??? Разбира се, имаше и други гласове. Цитирам:
• „Хубав град е Троян, пък колко злоба има в хората. Какво толкова, видяхте ли какъв скок направи в студената вода - като Левски. Всичко се прави за здраве, радвайте се бе хора. Вие още малко ще го линчувате. Браво на Сашко, все пак това са нашите деца.“ (Валерия Ризова)

„Боже, и за това ли намерихте да хейтите?! Не присъствах, за съжаление, не съм в града Но това все пак е 12-годишно дете, защо му отнемате радостта от победата?“ (Катя Василева)

„Боже, оставете детето да се радва, толкова ли сте дребнави, едно дете на 12 г., а вие го хулите, сериозно ли? Да не сте на 5 г.??? Направете му удоволствието, какво толкова, честно, жалко е да ви гледам как скачате на дете, дете за Бога, пораснете!“ (Петър Петров)

„Хубава работа, но българска. Все пак е голям християнски празник и е важно да сме добри, смирени и честни към обществото и към самите себе си!? Жалко...“ (Валя Стратева)

„Разкъсахте го това дете! Много злоба, бе, хора!И, да, всички казваме, че детето не е виновно, но то чете, със сигурност. Не ви ли е жал, да му се не види!?! Ако с моето дете се беше случило това, независимо дали е виновно или не, щях да го защитавам до край! Все едно углавно престъпление е направило това дете. Защо не попитахме някой от младежите, които скочиха, дали страдат толкова много, че не са хванали кръста!? Убедена съм, че повечето са го направили за традицията, тръпката, купона... Едва ли всички са очаквали олимпийска победа и са се подготвяли години наред за този скок! Спрете се, помислете за това момче. Убедена съм, че то си е взело поука. Не искам и да си помислям какво ще му е на училище в понеделник. Повечето родители са напълнили главите на децата си с жлъч! Трябва всички да се срамуваме от злобата си, не детето да се срамува от необмисленото си действие (което е много нормално за децата, от скромния ми опит)! Научете децата си да се справят със загубите и несправедливостта, в живота ги има, за съжаление!“ (Enida Terpo)
НЯМА да коментирам. Намериха се хора, явно не сме (чак) толкова загубени.

6 януари 2024 г., Богоявление, Троян
Генадий Маринов, Т21

*** В споменатата фб група, на която преди години бях съосновател (вече нямам нищо общо), често хейтят на мой гръб, както и в случая. Дреме ми! Но подозирам, че същинската причина е ясната ми (и на Т21) и максимално открита антипутинистка/антисъветска позиция (в групата, за наш троянски срам, преобладават путинизмът и антиевропейщината). Жалко! 


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |