Новият Голям пазар – великолепен

* Управителят Росен Веселинов: „Отговаря на всички европейски изисквания“ * Кметът Михайлова: „Едно троянско средище, за което дълго мечтахме и търсихме физиономията му“ * Четиримата от „Бийтълс“ на Големия пазар в Троян?
Отзвуци
Росен Веселинов, Донка Михайлова и Иван Иванов прерязаха лентата, 12 декември 2023 г.
МАЛКО преди Коледа, на 12 декември 2023 г., много тържествено, както се полага на такъв инфраструктурен и наситен с множество функции обект в централната градска част, бе открит основно реконструираният, обновен и модернизиран троянски Голям пазар (централния пазар). По-малко от 9 месеца след първата копка, направена на 20 април м. г. и според тогавашното обещание на строителя Иван Иванов („Евробулпроджект“ ЕООД, София), който получи много похвали за качествената си и скоростна работа.

Централният вход на новия Голям пазар
„ДА НИ Е ЧЕСТИТ Пазара, мисля, че стана хубав!“, бяха финалните думи в емоционалното и сладкодумно слово на кмета Донка Михайлова при откриването. Градоначалникът подчерта още че „откриваме едно троянско средище, за което дълго мечтахме и търсихме физиономията му“ и което „ не е просто едно място, където троянци купуват и продават, а е място, на което троянци се срещат с приятели, място, на което задължително трябва да изядеш поне едно кебапче, да критикуваш политиците и кмета, но кмета с обич, да разказват за децата си, да мечтаят за бъдещето“. Водещата на церемонията Северина Борджукова пък припомни два интересни факта от биографията на тържището – на 14 септември 1933 г. тук са преброени 200 каруци със зеленчуци и 60 със зърнени храни, а през 1961 г., заради строежа на киното, е преместено на сегашното си място.

Поглед към зоната за открита търговия – сергиите за зеленчуци
В ПРИВЕТСТВИЕТО на един от главните виновници за реализацията на нелекия и обемен проект, финансиран със собствени средства (с голям заем от „Алианц Банк България“), и стопанин на Големия пазар – управителят на „Общински пазари“ ЕООД Росен Веселинов, се чу, че новият търговски обект „отговаря на всички европейски изисквания“. А ресорният зам.-кмет инж. Николай Райковски припомни параметрите му – три търговски зони: за хранене (ресторант с 50 места на закрито и възможност за още толкова на открито и четири павилиона за бързо хранене), за търговия на открито (с 36 сергии на 500 кв. м под изящната нова козирка плюс сектор за бус търговия на открито) и за социални контакти (обширно и много уютно и красиво пространство за срещи и раздумки).

Новият троянски Голям пазар вечер
СПЕЦИАЛНО бе откроена и работата на проектантите от „АДА – Агенция Архитектура и Дизайн“ АД (София) арх. Радомира Методиева и арх. Иво Пантелеев, подарили на Троян второ свое великолепно творение (първото бе Малкия пазар) – съчетаващо отличната функционалност с изящния изглед. Балансиращо търговската със социалната роля – на своеобразна градска агора, каквито са пазарите навсякъде по света. 
 
КМЕТЪТ Михайлова припомни казаното от арх. Пантелеев при откриването на Малкия пазар на 22 декември 2018 г., важащо с пълна сила и сега, за Големия пазар  – че си представя как край новия троянски обект крачат четиримата от „Бийтълс“ (от прочутата снимка на лондонската ул. „Аби Роуд“), намек за европейския изглед и артистизма на новия обект. Хубав и небезоснователен намек.

Т21  

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |