Росен Марковски и Ника в Серяковата къща

* Именитият ни земляк от фамилията Марковски и неговият съмишленик и приятел от Русе ще покажат своята живопис и ще свирят и пеят за троянската публика – галерия „Серякова къща“, 12 януари, 17:30
Предстоящо
Росен и Ника
ПЪРВАТА изложба за 2024 г. в галерия „Серякова къща” се открива на 12 януари (17:30 ч.) и в нея свои творби ще представят двама художници, приятели и музиканти – землякът ни троянец  Росен Марковски, живеещ в столицата и Николай Димчевски-Ника. Преди години Ника работи като галерист във варненска галерия, а Росен е един от авторите там. Намират се във  фейсбук и там се заговарят за големите художници – Модилияни, Пикасо… Вземат решение, че трябва да се срещнат. Срещата е в Нощта на галериите и музеите в Пловдив през 2009 г. Тази среща поставя началото на техния творчески тандем.

РОСЕН МАРКОВСКИ  е роден през 1964 г. в Троян Завършва троянското Художествено училище (сега НУПИ „Проф. Венко Колев“)  през 1984 г.  а след това Националната художествена академия (1994 г.). Има над 60 самостоятелни изложби у нас и в Париж, Прага, Будапеща, Осло, Есен, Дюселдорф, Перуджа и др. Член е на Съюза на българските художници (СБХ), а отскоро и на Дружеството на троянските художници (ДТХ). Автор на поредица от пърформанси и с участия в множество групови български и международни проекти. Ателието му Конюшнята (Stables studio 1928) в София става място за проява на артисти, за изложби и концерти.

„РОДЕН СЪМ в Троян и първите си 19 години прекарах по улиците, музеите, читалището и ателиетата на града. После отлетях, но запазих добри спомени и приятелствата тук. Оказа се, че и Троян не ме е забравил. Много хора ме навиваха да направя изложба и концерт тук. Концерт направихме, даже два, с Ника и с нашите троянски приятели музиканти Дидо Дишев, Емо Ненковски и Весо Ангелов. Незабравимо усещане. Представяхме и романа на Диана Маркова „Три, четири“, написан за троянските кръчмарски музиканти по разказите на брат ми Дарин Марковски. Много години не бях се връщал в Троян и когато дойдох, бях приятно изненадан от атмосферата тук. Споменът за майка ми, поетесата Мария Марковска, срещах в сияещите лица  на много хора. После бях поканен за член на Дружеството на троянските художници от председателя му Цветан Донковски. Приех с удоволствие. И ето сега дойде ред на изложбата, за която бяхме любезно поканени от галеристката Мариела Шошкова”, споделя Росен.

НИКОЛАЙ ДИМЧЕВСКИ е роден в Русе, 1983 г.. Той не рисува от малък. Започва директно като голям. Не учи в академията, а по ателиетата на живи художници, които рисуват, пеят и свирят на китара. Спи до късно, готви вкусно. Женен. Нежен баща на малката Бояна. Летата прекарва до морето, зимите в града, а през другото време опитомява случки и спомени върху платната. Пише стихове вечер. Свири на ударни инструменти. Пее. Негови картини има на различни континенти, но все още само на Земята. Създава множество самостоятелни изложби, пърформанси, музикални проекти... и авторска лютеница. С Троян го свързва основно приятелството му с Росен Марковски, но и любовта към планината и специално към Троянския Балкан!

Концертът на Росен (в средата) и приятели на площада в Троян, 30 юни 2021 г.
ВАЖНО! На откриването на изложбата двамата автори обещават отново да посвирят за своята троянска публика (помним, не толкова отдавна, през лятото на 2021 г., по повод новоизлязлата книга на столичанката Диана Маркова за троянските кръчмарски музиканти, Росен Марковски, заедно с Ника и троянски приятели, направи един незабравим концерт – изцяло с негови авторски парчета, беше страхотно, виж За Дарин и троянските кръчмарски музиканти – бел. ред.). Заповядайте!

Галерия „Серякова къща“

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |