За Дарин и троянските кръчмарски музиканти

* На 30 юни на площада – публично представяне на романа „…Три, четири“ на Диана Маркова и концерт на приятели в памет на Дарин Марковски

Предстоящо

НА 30 ЮНИ в Троян, централния площад, 19:00 ч. – с концерт на гостуващите Росен Марковски (китара и вокал), Николай Димчевски (кахон) и троянските музиканти Емил Ненковски (конги), Веселин Ангелов (бас), Добромир Дишев (китара) – ще бъде представен романът „…Три, четири“ (2020 г.) на Диана Маркова. Едно по-особено литературно-музикално събитие в памет на съгражданина ни Дарин Марковски, брат на Росен, също музикант, напуснал ни неотдавна. И с уважение и като поклон към всички троянски кръчмарски музиканти – една весело-тъжна гилдия, която и днес, а още повече в близкото и по-далечното минало, е част от пейзажа, светоусещането, философията на Троян.

Дарин Марковски (вляво) и брат му Росен като уличен музикант, София, 2015 г.

„НЯКЪДЕ там, из тесните улици и скосени тавани на София, двама ентусиасти се срещаха и разпалено си припомняха историите на старите троянски музиканти. Това бяха оркестри без име. Красиви години. Години на музика и простосърдечен смях. След тях обаче остана една книга с много истории от онова време. Диана Маркова събра и записа историите, които Дарин Марковски й разказваше и лека-полека пресъздаде в роман част от живота на троянските кръчмарски музиканти, между които са – Валентин Манджуков, Милко Бараков-Барака, Димитър Карачоров, Веселин Младенов-Стрялката и др. Росен Марковски пък нарисува и оформи корицата му“, четем в анотацията за романа (тук е мястото да допълним, че землякът ни Росен Марковски, братът на Дарин, е име в съвременната българска живопис с десетки самостоятелни изложби у нас и в Европа, живее в София – бел. ред.).

Диана Маркова и Росен Марковски

И ДВЕ думи за Диана Маркова. Тя е сред авторите на известните издателства „Жанет 45“ и „Лексикон“, пише стихове, разкази, има няколко романа. „Лудо момиче, бивша красавица, в настоящето - горе-долу спокоен човек. Сътрудничи на различни медии – за да се труди почтено и за да си набавя любимите неща“, определя се самата тя. „…Три, четири“ е последната й творба, за която Калин Терзийски казва: „Диана Маркова може да вземе обикновен живот и прекрасно да ни докаже, че никой живот не е обикновен. Ето – някакви обикновени момчета. Които искат да свирят рок. И живеят в провинциално градче. Нищо особено ли? Да, да, друг път. Вземете истински добър писател и той ще ви покаже каква странна, сложна и неразгадаема, и тъжна, и щастлива приказка е този живот. На тези момчета“.

Т21

Начало

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |