За една снимка и още нещо

* Вероника: „Нищо не стои зад тази снимка!“; лавина от възторжени аплодисменти и лайкове със сърчица, но и несъгласни * Кметът Михайлова: „Вероника получи първия удар за импулса си за свобода“ * Копейкин: „Тази уродлива измет (родната демократична общност) да бъде унищожена“ * Еми Барух: „Ако днес мълчим, ще платим висока цена“ * „Важно е колкото музиката

Предизвикано
 
НА ЕНЬОВДЕН, 24 юни, голямата и най-успешна фирма за чайове и билки у нас „Биопрограма“ на Десислав Дионисиев организира в базовото си село Дебнево, Троянско, празник по случай фирмената 30-годишнина, със Стефан Вълдобрев, Драго Чая, Радко Петков, разбира се – голямата звезда на акордеона, дебневенката и всеобща наша любимка Вероника Тодорова.

И ОЩЕ същия ден Вероника качи в профила си във фейсбук серия снимки от празника, като сред тях изпъкваше кадрото й в прегръдка с ВИП госта Костадин Костадинов, лидера на ПП „Възраждане“, известен и като Костя Копейкин, явно отбил се на път за предстоящата партийна сбирка в близкото Априлци. Последваха, обяснимо, негодувания и критични коментари срещу въпросното кадро, наред с още повече, също обяснимо, аплодисменти. А Вероника явно се поразсърди на негодуващите, пък и явно не разбра смисъла на негодуванието (че не е срещу нея и голямото й изкуство, а срещу друго, също немаловажно, дори обратното, по-важно) и два дни по-късно, на 26 юни, качи нов пост във фейсбук. В който троснато заяви: „Отварят се едни дискусии, на които чисто и просто не им е тук мястото. Една снимка по време на моя изява – не политическа, с един от гостите. Не виждам никъде да агитирам някого за нещо, да изразявам някаква принадлежност, никаква политическа нотка. Нищо не стои зад тази снимка!“; макар да бе трудно за вярване, че „нищо не стои зад тази снимка“. Този път възторжените аплодисменти и лайкове със сърчица бяха лавина, но отново имаше несъгласни.

Генадий Маринов
АЗ, ДОКАЗАН фен на огромния талант и поддръжник на каузите на Вероника, сред които изпъква уникалният „Jam on the River“ (виж „Голямо браво, Вероника!“ – бел. ред.), бях сред това малцинство на несъгласните. И написах, трябваше, въпреки че дълго се колебах, следното: „Една европейка, изградила се в Европа, голяма европейска и световна звезда, дошла си от Европа и носеща европейския дух тук, озаряваща (ни). Едно прелестно троянско момиче, което обича да обича, доказва го работата й с малчуганите в дебневенското школо, доказва го невероятната й усмивка, доказва го способността й наред с голямото да забелязва малкото, доказва го всичко... И хоп – снимка с един яростен антиевропеец, който иска да ни вади от ЕС и за когото европейското е мръсна дума; един политик, доказващ постоянно, че най обича да мрази и открито подкрепя омацания с кръв военнопрестъпник и диктатор… Нещо не ми се връзва, остава неясно. Очаквам все пак някога да чуем и за тези неща, защото дотогава снимката ще говори… Важно е, колкото музиката“.

Донка Михайлова
ТОГАВА се намеси кметът на Троян Донка Михайлова, която подкрепи и насърчи акордеонистката, коментирайки, че: „Всеки следва да бъде свободен в действията си, стига да не нарушава правата на другия и закона. Да уважаваш това мислене или не, за мен е разделителната линия за това дали си демократично мислещ човек или пък не. Да бъдеш съден за това, че си се снимал с някого на някакво събитие, е белег на едно друго време… Вероника получи първия удар за импулса си за свобода“.

ТОВА ЗА „разделителната линия“ бе много важно, защото още предния ден, 25 юни, т. е. веднага след посещението си в Дебнево, г-н Костадинов разпространи официално обръщение към нацията, в което се казваше, цитирам дословно: „Една озверяла античовешка сган (родната демократична общност), жадуваща кръв и мечтаеща за войни и насилие. Ето защо дълг на всеки един нормален гражданин е да направи всичко по силите си, за да може тази уродлива измет да бъде унищожена – за доброто не само на България, но и на човечеството“. Директен зов за саморазправа и унищожение на хора, безспорно! Което доведе до сезиране на прокуратурата от страна на премиера на България акад. Денков и остри изявления на политически лидери и др. (дори лидерката на БСП, партията, която има някои допирни точки с „Възраждане“, определи Копейкин като фашист – бел. моя).

Еми Барух
А ГОЛЯМАТА журналистка Еми Барух разпространи кратко и казващо всичко отворено писмо, ето пълният му текст: „Опасна орда броди по нашите земи. Възраждане ли?! Това е орда от насъскани и непросветени, нещастно заблудени и озлобени емисари на омразата. Те вилнеят пред очите ни, сеят човеконенавист и агресия, шестват безнаказано, безчинстват безобразно, кресливи, надъхани и арогантни. Техният фашизоиден водач дефилира по всички медии. Защо ли?! Примерите са твърде много, за да ги пренебрегваме. Приликата с кафявата сган е твърде голяма, за да се  премълчава. Възраждане ли?! Това е зловеща гротеска на българското съвремие. Ако днес мълчим, ще платим висока цена за оцеляването си. Възраждане ражда срам и погнуса. Възмутете се, колеги! Това е зов за протест. Всеки ден“.

ТУК, В ТРОЯНСКО, обаче (пак) нищо, никаква реакция и вникване в случващото се, ухилената снимка си стои, чертаят се други някакви разделителни линии и на черното му се вика бяло, „импулс за свобода“… Както се казва – хубава работа, ама троянска.

28 юни 2023 г.
Генадий Маринов
Още по темата:

1 Коментара:

Bo каза...

С голямо уважение към постиженията на Вероника Тодорова и всичко, което прави за нашия край, тази снимка просто не й отива и да! - говори много! и то, за съжаление, не е комплимент за нея!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |