Изгоря Читалището в Белиш

* Сградата, по-голямата част от която   общинска собственост, а останалото е на „Български пощи“ и е основната обществена сграда в селото, е напълно опустошена * Инцидент, а не умишлен палеж
Лошо
Момент от гасаческата акция
Помещенията на Пощата са напълно унищожени
ТАЗИ нощ, 2 февруари, четвъртък, изгоря „до нулата“, както коментира за Т21 кметският наместник Тодор Радевски, основната обществена сграда в с. Белиш. Читалището, както я наричат местните, макар че белишкото читалище отдавна е в историята. Сградата – намираща се в т. нар. Нова махала, по средата на доста дългото (10-километра от табела до табела), макар и немноголюдно село – приютява салона, в който се провеждат всички общоселски събития, а в съседство са помещенията на Пощата.

Троянските огнеборци в действие, Белиш, 2 февруари 2023 г.
ЗА ПОЖАРА научихме от загрижен коментар в личния профил във фейсбук на кмета на община Троян Донка Михайлова, която припомни важен факт за изгорялата сграда – трудното й връщане (възстановяване на собствеността) от държавата след сложни и продължителни административни процедури и последвалата реконструкция на общинската част с общински сили и средства плюс доброволен труд на местните хора. Както и партньорството с „Български пощи“, които са собственици на другата (ниската) част от сградата. Г-жа Михайлова напомни, че имотът е застрахован, но местният управник г-н Радевски ни уточни, че това се отнася само за общинската част, за частта на „Български пощи“ не е ясно.

Празненството при откриване на обновения читалищен салон, с. Белиш, 20 декември 2014 г.
ПРИЧИНИТЕ за пожара тепърва ще се изясняват, както и размерът на щетите. Това, което знаем, е, че огънят най-вероятно е тръгнал между 1:00 ч. и 2:00 ч. след полунощ, а сигнал е бил подаден от очевидец, живеещ наблизо, в 4:00 ч., когато стихията вече е бушувала с пълна сила. На място веднага пристигнал екип от троянската Пожарна (РСПБЗН - Троян) и огънят е бил овладян и потушен, но пораженията са огромни и сградата е полуразрушена. Г-н Радевски бе категоричен, че не става дума за умишлен палеж, а за инцидент, какъв точно, не е ясно. Такава е версията и на огнеборците.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |