В Общинския съвет – извънреден дебат за безводието в Белиш

* Предложението на кметския наместник Тодор Радевски – селото да се върже към градския водопровод * Кметът Михайлова с остри нападки към управителя на „ВиК Стенето“ ЕООД инж. Тонимир Гечев и искане да предостави подземния ВиК кадастър
Дай вода Сблъсъци
ПО ИСКАНЕ на общинския съветник инж. Васил Гадевски на 14 декември бе свикано извънредно заседание на Постоянната комисия по териториално-селищно устройство към Общински съвет в Троян – за обсъждане на възможните решения за преодоляване на продължителното безводие в с. Белиш. 
 
инж. Васил Гадевски, Тодор Радевски
НА ЗАСЕДАНИЕТО присъства и кметският наместник на селото Тодор Радевски, който изрази острото  недоволство на белишчани от недостига на вода и водния режим в селото, особено в най-близката до града махала Селището. Той уточни, че темата е повдигната още през 2016 г., дискутирана е и стои на дневен ред, но без конкретно решение. А предложението му бе да се проучи възможността Белиш да се захранва от градския водопровод.

СПОРЕД
кмета на община Троян Донка Михайлова за решението на водния проблем в с. Белиш е нужно спешно проектиране и изграждане на водопровод от местността Белишки Орешак до селото. Всички съветници от комисията се обединиха около това предложение и се очаква на предстоящата на 22 декември последна за годината сесия на Общинския съвет да се приеме решение, което да задължи „ВиК Стенето“ ЕООД да изготви проектна документация и да изгради водопровода от Белишки Орешак, който да снабдява с. Белиш и в частност мах. Селището. И срокът за изпълнение да бъде точно фиксиран. 
 
Донка Михайлова
ОБЩИНСКИТЕ съветници инж. Петко Пенков – председател на Общинския съвет, Лалю Драголов, инж. Мариян Данчев и Минко Акимов подкрепиха кметското предложение, като изразиха тревога от задълбочаващото се засушаване и последствията от него и в други населени места в общината. А г-жа Михайлова настойчиво поиска гаранция, че решението за Белиш  няма да бъде за сметка на инвестиционната програма в останалите троянски села.

В ДОПЪЛНЕНИЕ градоначалникът алармира за системния проблем с разкопаване (от водното дружество) на вече асфалтирани улици, каквито са скорошните случаи с ул. „Грънчарска“ и ул. „34-ти Троянски полк“ в Троян. В тази връзка г-жа Михайлова поиска Общинският съвет със свое решение да задължи управителя на „ВиК Стенето“ ЕООД инж. Тонимир Гечев да предостави за ползване от общинската администрация на подземния кадастър на ВиК инфраструктурата в града и общината.

Северина Борджукова, PR на Община Троян

Бележка на редакцията

Инж. Гечев: Не съм длъжен да им давам никакъв кадастър

инж. Тонимир Гечев
ПОТЪРСИХМЕ за коментар управителя на „ВиК Стенето“ ЕООД във връзка с отправените обвинения в системно разкопаване на вече преасфалтирани улици и отказ да предаде за ползване от общинската администрация на подземния кадастър на града и общината.

ЕТО ОТГОВОРЪТ на инж. Тонимир Гечев, цитираме: „Проблемът не е в подземния кадастър, а в кадровия състав на Община Троян. Не съм длъжен да им давам никакъв кадастър – това, че преасфалтират улици без предварително да съгласуват с нас, води до тези резултати. В началото на всяка година правим срещи за съгласуване на дейностите и тогава би трябвало да получим информация кои улици предстои да се асфалтират. Подобна информация за ул. „34-ти Троянски полк“ не сме получавали. А за качеството на извършеното наскоро асфалтиране на тази улица можете сами да се убедите – наклонът е сбъркан и водата не се оттича в дъждопреносната шахта; в тази шахта пък, огледахме я съвместно с директора на строителната дирекция в Община Троян инж. Николай Райковски, имаше изхвърлен асфалт?! Мога да говоря и за дебелината на новия асфалт по осовата линия на улицата, доста по-тънък е, не отговаря на никакъв стандарт.“.

с. Горно Трапе (мах. Конанска), 21 ноември 2022 г.
ТУК е мястото на припомним, че преди има-няма месец собственици на имоти в с. Горно Трапе (мах. Конанска) алармираха с Отворено писмо, адресирано до председателя на Общинския съвет, кмета, управителя на „ВиК Стенето“ ЕООД и „Троян 21“, за кална вода от чешмите при всеки паднал дъжд, нерегламентирано включване на резервен водоизточник и зле каптирания основен водоизточник на селото. Проблемът е от години/десетилетия, жалбите са многобройни, но действията за решаването му – нулеви (виж „Боза от чешмата – докога!“ – бел. ред.).

Т21

1 Коментара:

P. Bordjukov каза...

> Не съм длъжен да им давам никакъв кадастър – това, че преасфалтират улици без предварително да съгласуват с нас, води до тези резултати.

А тези данни защо вече не са свободно достъпни за всеки гражданин на сайта на ВиК Стенето? Крайно време е да се приключи с безпричинното криене на информация.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |