Сребро за Беломъжев от Европейското в Мадона, Латвия

* Големият троянец и №1 у нас за всички времена остана само на 2 сек. след победителя  в спринта на 3,6 км; среброто от Мадона – подарък за новородения Боян и 14-то европейско отличие в колекцията на Беломъжев * Трогателните думи на големия шампион
Ски ориентиране ЕП2023
Тачо Беломъжев
ДВУКРАТНИЯТ световен шампион, носител на множество европейски медали, вече 14 и №1 в ски ориентирането у нас за всички времена – съгражданинът ни Станимир (Тачо) Беломъжев спази вече дългогодишната си традиция да не остава без подиум на Европейско първенство (първите му отличия, сребро и бронз, са от ЕП2012 в Украйна, а първата европейска титла е на следващата година, от ЕП2013 в Латвия – бел. ред.). Този път, на ЕП2023 в Мадона, Латвия, 31 януари – 5 февруари, Тачо тръгна с по-малка кошница, научихме го от неговия баща и личен треньор Иван Беломъжев, който през тези вече над десет шампионски години неизменно е до своя син; причината – непълноценния тренировъчен процес преди старта на сезона заради липсата на сняг в България и семейните ангажименти в очакване на втората си рожба, сина Боян, който пък, по закачка на съдбата, се роди точно в деня, когато таткото тръгна за Латвия, 28 януари (виж „Тачо и Теди Беломъжеви си имат момченце“ – бел. ред.). Но въпреки всичко медалът е факт – сребро, в спринтовата дистанция на 3,6 км, с която бе открито първенството, и само с 2 секунди изоставане от победителя Джонатан Стал от Швеция.

„ТАЧО бе най-добър в работата с картата, но липсата на достатъчно бегови тренировки на сняг пролича в една дълга отсечка от трасето, където загуби 9 сек. от конкурента си за златото“, коментира за Т21 по телефона от Мадона Беломъжев старши. Който обаче не скри радостта си от вицешампионската титла на сина си. Допълвайки, че тя е и подарък за малкия Боян, най-новото попълнение в прочутата спортна фамилия Беломъжеви.

ВЪВ ВТОРИЯ старт – средната дистанция на 8,5 км, Беломъжев остана извън първата десетка, 16-ти, като в това бягане с европейското злато се окичи друг швед, Линус Рап. Третото и последно индивидуално бягане на първенството – масовият старт (18 км за мъжете и 13,9 км за жените), ще се състои на 3 февруари, а щафетните бягания са в последните два дни, 4-5 февруари. Представителките на България на ЕП2023 при жените – Андрея Дяковска и Антония Григорова, записаха сравнително добри класирания в първите два старта: 10-то и 21-во място за Григорова и 11-то и 14-то място за Дяковска. 

Победителите в спринта, ЕП2023, Мадона, Латвия, 31 януари
След награждаването, вляво със среброто – Тачо Беломъжев
И ЗА ФИНАЛ ви представяме трогателните думи, представляващи и своеобразна равносметка за постигнатото по белите писти през последното десетилетие, които Тачо написа в профила си във фейсбук след спечелването на сребърния медал: „Точно преди 10 години, тук в Мадона, Латвия, станах за първи път европейски шампион с 1 секунда разлика (виж „Беломъжев си подари европейско злато на рождения ден“, 16 февруари 2013 г. – бел. ред.). Днес, 10 години по-късно, на същото място, заех 2-ро място на 2 секунди разлика. Много съм щастлив от постигнатия резултат. След 45 дни подготовка, само на ролкови ски поради метеорологичните условия в България, мисля, че успехът е невероятен. Посвещавам този медал на Бо(ян), Йо(ана) и мама Теди! Обичам ви!!!“.

Т21
 
Още по темата:
  • Още за победите на Беломъжев през годините – виж ТУК

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |