Клане на Турлата над Троян

* Потърпевшите са двама киргизстанци, работници в „Калинел“ – на 22 и 25 години; извършителят – 33-годишен нашенец с предишни присъди, излязъл от затвора през 2019 г. * По-младият от чужденците е бил намушкан с нож в гърба и е спасен в троянската болница
 
Крими
 
КЪРВАВ екшън, който вкара млад мъж в болницата с опасност за живота, а друг бе ранен – и двамата чужденци, работещи в града ни, се разиграл на 21 януари на свечеряване, около 18:00 ч., в района на парк „Турлата“ над Троян. Според официалната информация словесен скандал при случайна среща прераснал в сбиване, при което 33-годишният извършител извадил нож и нанесъл порезни рани на 25-годишния си опонент и пробол в гърба друг 22-годишен участник в спора, а всичко това станало след употреба на значително количество алкохол от двете страни.

ПОДРОБНОСТИТЕ, които научихме от наши източници, са следните. Петима приятели и колеги, чуждестранни граждани – от Киргизстан, работници в голямото троянско предприятие „Калинел“, отишли на пикник на Турлата. Първоначално избрали къта за пикник в местността Гъбата, но там имало много хора и затова се пренасочили към беседката в другия край на парка (над боровата гора и стадиона). Купонът вървял кротко и нищо не предвещавало кървавия развой. В един момент трима от групата си тръгнали, а малко след това в района се появил човек с куче, местен. И, по думите на киргизстанците, всичко тръгнало от него – започнал да подхвърля обидни думи и да търси сблъсък.

ТАКА се стигнало до атаката с нож срещу единия от чужденците, 25-годишния, който бил нарязан по ръцете, но успял да побегне. По-младият му приятел също попаднал под ножа и бил наръган в гърба, обаче и той успял да се измъкне. Окървавен се довлякъл до шосето пред стадиона, а там имал късмета да попадне на шофьор, служител в МВР, който реагирал светкавично и раненият бил откаран в троянската болница (МБАЛ - Троян) в тежко състояние; животоспасяващата му операция била извършена в хирургическото отделение от д-р Петьо Маринов и по последна информация 22-годишният вече е по-добре и няма опасност от най-лошото. По-леко пострадалият мъж също бил прегледан в болницата и освободен за домашно лечение.

33-ГОДИШНИЯТ колач, жител на Троян, с инициали И., е бил задържан за 72 часа в следствения арест в Ловеч с прокурорско постановление, разпитан е в присъствието на служебен адвокат, а след това с прокурорско разпореждане мярката му задържане под стража е била удължена за постоянно. По данни от полицията И. е излежал през 2019 г. присъда за подобно престъпления, имал е и други сблъсъци с органите на реда за други престъпления. От мястото на инцидента са иззети множество веществени доказателства, за които предстои да бъдат назначени експертизи.

ЗА СЛУЧИЛОТО се на Турлата на 21 януари 2023 г. на извършителя е повдигнато обвинение по чл. 131а, ал. 2 (във връзка с чл. 129, ал. 1 и 2 и чл. 29, ал. 1, точки а, б) от Наказателния кодекс. Засягащ престъплението „нанасяне на телесна повреда“ и гласящ, че „в случаите на опасен рецидив наказанието е: при тежка телесна повреда лишаване от свобода от 8 до 15 години, а при средна телесна повреда лишаване от свобода от 5 до 12 години“. В конкретния случай се възприема, че става дума за средна телесна повреда, но пък деянието представлява опасен рецидив, тъй като е извършено „след като (деецът) е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от 1 година“ и „след като е бил осъждан два или повече пъти на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер“.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |