Нашият проф. Цочо Бояджиев – почетен гражданин на София

* В Троян не бе одобрен, но столицата не се поколеба да го удостои с най-високото си звание

Проф. Цочо Бояджиев, Троян, 2019 г.
Отличници
 
СЛЕД като преди няколко години големият български хуманитарист и наш земляк проф. Цочо Бояджиев – философ, преводач (от немски, старогръцки и латински), световноизвестен медиевист, поет, фотограф, университетски преподавател, не бе одобрен за почетен гражданин на Троян и общинските ни съветници го „компенсираха“ с някакъв почетен знак, сега столицата София не се поколеба да го направи свой почетен гражданин. Троянецът, живеещ в София, но никога не прекъснал връзката със своя Троян, получи отличието си на празничната сесия на Столичния общински съвет (СОС) днес, 17 септември, в деня на светиите Вяра, Надежда и Любов и майка им София и празник на столицата ни. Заедно с още седем изявени българи, сред които и президентът Петър Стоянов.

СПОМНЯМЕ си, че на една друга именита троянка – примата на българската оперета Лиляна Кисьова, преди години също й бе отказано почетното троянско гражданство. Ще излезе вярна приказката, че никой не е пророк в собственото си село, в нашето със сигурност.

Откриването на празничната сесия на СОС, присъства и кметът Йорданка Фъндъкова, 17 септември
Председателят на СОС Георги Георгиев връчва отличието на проф. Цочо Бояджиев, сн. бТВ
И НЯКОЛКО думи за непрекъсваемата „троянска връзка“ на новия почетен гражданин на София проф. Цочо Бояджиев. Че е троянец и родният град е в сърцето му, си личи отвсякъде – запазените стари приятелства, новите троянски приятелства, любопитството към днешното троянско, фотографския интерес към нашия край и хората му, плод на който бе изложбата „Портрет на един град“ (съвместно с троянския фотограф Цветан Тончев, показана в троянската галерия „Серякова къща“ през есента на 2018 г.), представените тук негови книги – научни, но не само (например стихосбирката „Книга на разкаянията и утешенията“, 2019 г.), редовните от години „троянски повратки“ от по няколко месеца (това лято пак си бе в Троян, фамилната му къща е на живописната уличка „Борова“ в центъра на града), съучастието и отзивчивостта към различни троянски събития… По името също: може ли човек да се казва Цочо и да не е троянец, кръстен е на двамата си дядовци, и двамата Цочо.

МИНАЛАТА година (2021 г.) по повод 70-годишния му юбилей проф. Цочо Бояджиев бе удостоен с най-високото българско държавно отличие – орден „Стара планина“ първа степен. Юбилеят бе и поводът за голямото интервю, което направихме с именития ни съгражданин (виж „Проф. Цочо Бояджиев: Много важно е да се оценява това, което правят другите“ – бел. ред.).

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |