Казус ли е „къщата Иван Хаджийски“?

* „Как е реализирана идеята за модерна визия на „къщата Иван Хаджийски“ и защо с годините това паметно за гради ни място губи културно-историческата си стойност?“
Тема с продължение
Иван Хаджийски, поглед към бистрото в къщата на големия троянец
Авторката Иванушка Хаджийска е племенничка на най-именития троянец – Иван Хаджийски, основателя на родната социология, недостижимия народопсихолог и автор на вечната българска книга „Бит и душевност на нашия народ“; дъщеря е на брат му. И за пореден път (виж „Докога?!“ в бр. 28 на Т21 от 17 юли 2019 г. – бел. ред.) взема думата във вестника ни във връзка с къщата на Иван Хаджийски, според нея неудачно и неуважително към великия й сродник превърната в заведение. Наскоро – на организирана от Община Троян среща, на която присъства и представител на Т21 – г-жа Хаджийска остро отхвърли аргументите „за“ сегашното решение, обвинявайки Общината и Музея на занаятите (съответно собственик и стопанин на имота). Т21


Иванушка Хаджийска
До: Кмета на община Троян
Копие: вестник „Троян 21“

УВАЖАЕМА г-жо Кмет, обяснимо е нежеланието на двете институции – Община и Музей, да отговорят на моето питане. Как е реализирана идеята за модерна визия на „къщата Иван Хаджийски“ и защо с годините това паметно за гради ни място губи културно-историческата си стойност? Какво е днес въпросният обект: къща музей; кафе-клуб; бистро, носещо името на социолога (какво безсрамие!) или „актуален“ продукт с „удобно“ финансиране и консумиране?

ПОЗИЦИЯТА от импровизираната мини-среща на 21 юли в Общината не ме удовлетворява – запазване на „модела“ и промени в „детайлите“.

Къщата на Иван Хаджийски, м. септември 2020 г.
„ДА БЪДЕМ повече троянци!“ (из празничното слово на кмета на Петковден, 2019 г.). Уважаема г-жо Михайлова, да бъдем на думи и дело! Аз съм стара троянка и „къщата Иван Хаджийски“ е материален израз на моя дълбок и здрав родов корен. За мен тя е обич и болка, дълг и кауза! Този дом и това място трябва да разказват правдиво, живо и вълнуващо, „умно и красиво“ за живота и творчеството на един достоен троянец – моралното „знаме“ на града ни! (по думите на проф. Димитър Михалчев, 1948 г.).

ВИЕ КАТО градоначалник ще поемете ли лична отговорност да инициирате и с Музея да организирате широко обществено обсъждане на казуса „къщата Иван Хаджийски“? Ще чуете ли гласа на троянци и независимо становище на специалисти „отвън“? Троянската общественост ще се подготви ли достойно за 120-годишнината от рождението на Хаджийски?

ОЧАКВАМ гласност и добра воля за промяна.
1 септември 2020 г., Троян

Иванушка Милкова Хаджийска-Темелкова

Още по темата:

1 Коментара:

Unknown каза...

От А това ли е основния проблем на Троян?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |