Хаджийски пред конака, защо ли?

* Или как споровете в Общинския съвет доведоха до съглашателство на принципа „и вълкът сит, и агнето цяло”

Хубава работа, ама троянска

НА ПРЕДИШНАТА СЕСИЯ на Общинския съвет в Троян (27 септември) неочаквано, поне за мене, съветникът инж. Милко Станчев (ДСБ) постави въпроса за самоволната промяна от общинската администрация на мястото, където да бъде поставен новият паметник на най-големия троянец Иван Хаджийски. Г-н Станчев припомни, че според решението на ОбС от 2009 г. за място на монумента на Хаджийски е определена площадката на демонтирания партизански паметник между двете музейни сгради; а не пред някогашния турски конак, където вече била изградена специална алея и подготвено място за паметника. Подтекстът в казаното от г-н Станчев бе, че управляващите искат да запазят сегашното „партизанско” звучене на споменатата площадка.

КМЕТЪТ Донка Михайлова обаче обясни, че решението на ОбС от 2009 г. е формулирано неясно, но основната причина за подмяната на мястото била друга – становището на националния Специализиран експертен съвет за изобразителни изкуства (СЕСИИ) начело с акад. Светлин Русев, който не разрешавал да се използва освободената площадка, защото в основата й имало заровени кости. Г-жа Михайлова подчерта и друго – че монтажът на готовия паметник се бави толкова време, тъй като предишната администрация не е уредила нормативно нещата.

ПОСЛЕ СЪВЕТНИЦИТЕ Николай Тодоров („Избор за Троян”) и Даниел Сираков (ВМРО) напомниха, че становището на СЕСИИ е препоръчително и никой не може да ни задължи да се съобразяваме с него. Инж. Дилян Енкин (БСП) пък внесе експертен момент, разяснявайки, че нито за едното място (площадката), нито за другото (пред конака) са изработени задължителният устройствен план и проект за вертикална планировка, а без това не можело. 

В КРАЙНА СМЕТКА не се реши нищо, но няколко дни по-късно, след спешна политическа среща, бе свикано ново извънредно заседание на ОбС (8 октомври, понеделник) и се намери решение на принципа „и вълкът сит, и агнето цяло”, т.е. хем имаме паметник на Хаджийски, хем онова място остава „неопетнено”.  С други думи – на въпросната политическа среща се постигнала договорка решението от 2009 г. да бъде анулирано и мястото на новия паметник на Иван Хаджийски да е пред конака; от документите за заседанието обаче личи, че вносител на новото предложение е не кметската администрация или групата на БСП, а председателят на ОбС Минко Акимов (ГЕРБ). При самото гласуване пък „герберите” гласували с „въздържал се”, но пъзелът се наредил, уж случайно, с подкрепа на определи хора от политическия център (ДПС, „Избор за Троян”) и с 1 глас горница работата станала. За освободената площадка в материалите за извънредното заседание не се казва нищо, но по наша информация вече е постигнато съглашение на мястото да се сложи някакъв паметен знак (на кого точно и на какво точно – не е ясно). 

ПО-ДОЛУ СИ ПОЗВОЛЯВАМ да изкажа своето мнение по темата, която считам за изключително важна, знакова, и която следя отдавна. Позволявам си и за друго – защото се опасявам, че някак тихомълком на спомената площадка ще се появи нов комунистически знак, което смятам за унизително.

*****


И как да продължим заедно напред?!

* Воят им не бе в името на героите, а само и единствено да се съхрани фалшивата сакралност

ДА ВЪРНЕМ лентата назад. Някога троянци, консенсусно и ентусиазирано, вдигат паметник на падналите за Майка България наши съграждани във войните за национално обединение (честването на 100-годишнината от Балканската война, в която падат 10 000 свидни троянски чеда, е хубав повод да им се поклоним още веднъж – бел. Г.М.). На най-личното място, насред градския площад. Достоен знак за достойни дела и за достойни хора. Паметник в името на велика кауза, паметник пример. Каквито трябва да са всички паметници. После на власт идват едни хора, които, без да питат никого и без да се съобразяват с нищо, демонтират светинята и я заточват в една странична градинка (при Вила „Ванна”). Защо го правят?

ПРАВЯТ ГО не за друго, а за да обслужат своите партизански (партийни) цели и целите на империята, която е окупирала България. И пак в името на същите цели вдигат на троянския площад един друг паметник. А за да оправдаят „врътката” и изкуствено да сакрализират новия паметник, в основата му поставят костите, които са изровили от едно друго място, без кръст и опело, без да им дадат нужния покой, без святост. Някои от костите са на герои и мъченици, други не съвсем. Но това няма значение, важното е да се сакрализира новият ред на петолъчките. Днес, когато най-нормалното бе да се даде покой на тези кости и те да се погребат по християнски в градското гробище, другарите с петолъчки в главите нададоха вой до небето. Но воят им не бе в името на героите, а само и единствено да се съхрани фалшивата сакралност и техният (на тези с петолъчките) „непоклатим” обществен статут.

ЗАРАДИ ТЕЗИ опити за запазване на фалшивата сакралност на петолъчките не бе пожален и най-великият син на Троян – Иван Хаджийски. И вместо неговият нов паметник да заеме полагащото му се най-лично място, се опитаха да го изтикат в ъгъла (пред турския конак). Познат номер, нали? И как да продължим заедно напред?! С тия с петолъчките ли, дето са готови и на Иван Хаджийски да бият шута, за да си осигурят „свято” местенце, където на 9 септември да си носят китките? Няма как да стане.

ТОЧНО Иван Хаджийски би бил истинския обединител - ляв интелектуалец, много голям, почитан от всички, дълбоко свързан с Троян... Но защо някои тук се противят вече десетилетия, защо тия с петолъчките в главите не приемат този естествен обединител?! Как ще коментирате?

Генадий Маринов

П.П. Веднага след понеделнишкото заседание на троянския парламент, още във вторник (9 октомври), паметникът скоростно бе монтиран на предварително подготвената калдъръмена пътечка в дворчето на конака. Бързането бе по няколко причини. Първо - да не се изложим без паметник за празника на града (Петковден, 14 октомври), в чието навечерие трябва да е рязането на лентата. Второ - да не се раздуха факта, че паметникът се монтира без устройствен план и вертикална скица, т.е. незаконно (каза го не друг, а инж. Дилян Енкин, председателят на групата съветници на БСП), като явно узаконяването ще е отпосле. Трето – да се материализира политическата договорка, чието продължение се очаква да е нов мемориален знак на свободната „партизанска” площадка. 

За всичко това натискаше и един страничен лобист – скулпторът Борис Борисов от Велико Търново, авторът на новия монумент, който в понеделник разясни пред съветниците как Хаджийски ще стои най-добре в конашкото дворче, а във вторник, при монтирането, се щураше ухилен до ушите, предвкусвайки, че недоизплатеният хонорар вече потича към банковата му сметка. Явно търновецът бе готов Хаджийски да се монтира и на покрива на Общината, само и само да си вземе паричките; а че паметникът е мислен и правен за широката площадка, че е прекалено едър (2.70 м) за местенцето пред конака и че стои там някак грамадарски и дори плашещо и че и с невъоръжено око се вижда пространствено-естетическата нелепица на този „спасителен” вариант, няма значение, важното е да потече…

Тук се сещам за друг един скулптор, по-голям, от с. Калейца, Варчев, който, когато троянските власти решили да сложат неговия монумент на Ботевия четник Димитриката в градинката на гарата, подбрал с един кърпел пратениците и не допуснал подигравката, по-късно Димитриката бил поставен където му се полага – на централния троянски площад; разни скулптори, разни идеали. Но нека не бъда разбран погрешно, не скулпторът е виновен Иван Хаджийски да бъде избутан в ъгъла.


Още по темата:

46 коментара:

Анонимен каза...

А такаа, най-после! Много "десният" минко акимов, внася предложение в угода на комунистите!
Така е, нека стане ясно на всички, че бивши комунисти няма и те, тези, които се правят на такива, са много по-долни и опасни от явните!!!

Анонимен каза...

Това се очакваше!На комунист вяра да нямаш,та не Донка кмет да я правиш!Също и на левите от герб и на цялата останала паплач в общинския съвет,воглаве с АКИмов,които подготвиха и осъществиха цялата тая галимация.
Срамота!!!!!

Анонимен каза...

Точно преди година пък,същата тази маймуна се изцепи по адрес на Донка Михайлова -Да изхвърлим комунизма от Троян! Малко след това, иначе дясно ориентирания (ма май с леви наклонности) Милко Станчев, пък в знак на вечна мъжка любов, предложи да се вдигне заплата на Акимов. Не заради друго,ами поскъпнали бананите в Еквадор!Сега пък, оня крадливия от село Голяма Желязна, взел да разправя че имало нередности ! А Николайчо от Страната на Реката, както никога досега е казал нещо което има смисъл!

Анонимен каза...

Ха-ха,Пеевски май се включи да коментира.Смяяях!!!

Анонимен каза...

Комунистическият паметник не е реликт от някакво отминало време, не,не, той е топ-актуален и ни сочи светлото бъдеще на Троян като комунистическа гробница.

Анонимен каза...

Скоро в България ще останат само комунисти, цигани, кучета и комунистически паметници. Като умре и последния комунист да пуснат един голям булдозер да мине от край до край и да се знае, че вече тази смешна територия я няма.

Анонимен каза...

Ей ,за тия изроди от белият дом спирка няма,и с Иван Хаджийски се подиграха!Евала Генчо за коментара!!!

Анонимен каза...

Защо никой не коментира гласуването на Ангел Балев-бившия председател на Общинския съвет-гласувал за преместването на паметника(против собственото си предложение през 2009г)?

Анонимен каза...

Еми защото това същество(ангел балев), не заслужава да бъде коментиран!
Поредната некадърна, мирезлива и гнусна комунистическа издънка.
Затова!

Анонимен каза...

Сега имаме нужда от един Иван Хаджийски да опише и документира тези Троянски политически и всякакви други лудости.

Анонимен каза...

най-добрият комунист-мъртвия

Анонимен каза...

http://antimason89.blog.bg/history/2012/10/06/09-09-1944g-edna-ot-nai-chernite-dati-v-nashata-istoriia.1006547

Анонимен каза...

Дори и да съм имал колебание относно мястото на паметника, а такова имах, сега съм съгласен с позицията на скулптора, че това е точното място. И ще ви кажа защо - и вчера вечерта и предната вечер доста стоях на площада и наблюдавах. Нямаше чавек, който минавайки и виждайки скулптурата да изрази негатимно отношение. Напротив, хората бяха доволни, че най-после някой реши този проблем и че мястото е много подходящо.

Анонимен каза...

13-ти, Според мен ако го бяха монтирали на маика ти на п---та щеше да е по подходящо....

Анонимен каза...

Алоооо 11-ти, 14-ти я малко се поспрете!

Анонимен каза...

Такива като 11-ти и 14-ти да вървят да "духат супата", както казваше Чичовото. Ходих и видях. Паметникът стои страхотно там където е сложен. На фона на белия конак, който дълги години е бил "Общината", сред зеленината - хаесва ми и съм доволен! Кога ще се открива?

Анонимен каза...

Когато беше общественото обсъждане за мястото на паметника на нашия знаменит съгражданин,повече от изказващите се посочиха именно това място за ситуиране на паметника - където е сега. Тогава Дилян Енкин се запъна и не, та не - мястото да бъде пред читалището. И сега, като гледам скулптурата съм убеден, че мястото е избрано от хора, които разбират. Представям си я пред голямата сграда на читалището. Тогава тя щеше да се загуби. Нямаше да има това въздействие, което има сега.

Анонимен каза...

Браво, Донке! Пак се наложи вие да извадите горещите кестени с голи ръце. МИНАК защо не го направи? Имаше достатъчно време. Същото се отнася и за уж "неговите" хора. Да са свършили всичко до този момент. Аз също искам да знам кога ще бъде открит паметника и кой ще го открие?

Маргарита Генкова каза...

Паметникът на Иван Хаджийски ще бъде открит на 13 октомври, събота, от 13.00ч., от проф. Петър-Емил Митев - директор на Института за социални дейности и структури "Иван Хаджийски", носител на учредената от Община Троян награда на името на Иван Хаджийски през 2004г.

Анонимен каза...

Паметникът ще бъде открит на 13.10.2012 в 13.00ч. от Петър-Емил Митев( носител на наградата "Иван Хаджийски")

Анонимен каза...

Великан се разхожда в горичка по пътечка. Същият ефект би имал, ако го бяха бетонирали някъде по средата на пътя в пешеходната зона.

Анонимен каза...

Маргарито, пита се кой и кога ще го открива, а не кой на какво е носител!И му кажи на оня цървул Енкин,че съсипа Троян ,селянина му посран (:

Анонимен каза...

А и на оня дрът пърдялник Акимов, и на него предай същото !

Други ден, ще се пъчат гордо пред паметника тия мръсници !

Анонимен каза...

Не мога да разбера какви са ви напъните, също и на главния редактор на вестника. Стига вече боричкане. Паметникът най-после го и стои на точното място - изобщо не ме интересува, че тази сграда някога е била конак - както някой по-горе спомена, тя е била и сграда на Общината. А самата скулптура страшно ми харесва.

Анонимен каза...

22-ри спазвай добрия тон! Мисля че г-жа Генкова ви е написала кога и кой ще открие паметника! Лъхаш на злоба от километри...Зъби си се така вкъщи!

Анонимен каза...

До 23 анонимен: Тебе какво...яд ли те е? Ще се пъчат Да, защото този паметник направо стана исторически!

Анонимен каза...

До 26-ти анонимен : Ти, изобщо усещаш ли се каква глупост снесе?

Анонимен каза...

До тези, които не спират да се дракат: Тук всеки може да си изказва мнението и никой няма да го застави да мисли иначе...Така че глупост за теб, за другия не...Най-мразя хората, които не се примиряват с това да не им се споделя мнението и нападат, и обиждат!

Анонимен каза...

27-ми, снасят ли домашните ти кокошки?

Анонимен каза...

А кога ще бъде върнат паметникът на загиналите за България на оригиналното и полагащо му се място до сградата на музея?
Всичко друго е празни приказки!Той е издигнат там от целият народ,на всички паднали за България и никой няма право да го пипа!Иван Хаджийски затова го направиха с колело - за да могат да го местят където им скимне.Най-накрая ще се прислони до своите 6-тима манифестанти и 7-мина музиканти - може пък там да му е добре,сред свои,все пак.

Анонимен каза...

Хубаво че ще се пъчат най-"заслужилите" Троянци минАк и енАк, на друго място отдавна щяха да гледат през решетките. Жалко, че не са родени в някоя демократична страна с работещо правосъдие.

Анонимен каза...

Паметникът е на точното си място. Най-после!!!

Анонимен каза...

Да,да,32!!!

Анонимен каза...

Хубаво е, че Хаджийски най-после ще спре да бъде подмятан като разменна монета между политическите сили. Михайлова намери сили да реши този проблем по един достоен за Хаджийски начин и това трябва да й се признае.

Анонимен каза...

А хубаво ли е да си платен драскач/ка/ на Михайлова и общината? Защото като някоя червена Ара крякаш колко чудесно и хубаво е всичко,
изобщо най-чудесната община с най-чудесните хора вътре из нея...

млад социалист каза...

Паметника ще го открие Петър Емил Митев а за другия след няколко месеца ще дойде Сергей Станишев или Георги Първанов..

Анонимен каза...

Всъщност Петър Емил Митев не е ли контра на Станишев и Първанов?

Анонимен каза...

Научноизследователския институт за младежта при ЦК на ДКМС беше оглавяван от един от компартийните иделози, евреина Петър-Емил Митев. Преди това той беше старши съветник на Тодор Живков в Държавния съвет. До работа в това идеологическо звено бяха допускани единствено доверени лица на партията и на ДС.

Анонимен каза...

не ми харесва там....много ми големее за това място! Сега си мисля,че наистина пред читалището, на ъгъла...да гледа към неговото училище щеше да е по- добре! Не ми се връзва Иван Хаджийски с конака! Те нямат нищо общо! Според мен трябваше да се монтира макет и да сепрецени къде стои по- добре! Сега всичко в този район ми изглежда хаотично и на парче..

Анонимен каза...

Точно като всичко което се прави в Троян.Да се отбие номера и да се вземат едни комисионни,а дали е красиво и на мястото си не ни интересува.Важното е за най кратко време да си оправим наследниците.

Анонимен каза...

Илиян Пеевски пак се вихри н типичтния си просташки стил! Няма как да го сбъркаш! Стилът му е истинска каруцарска поезия!

Анонимен каза...

А твоята неграмотност е отчайваща...

Анонимен каза...

"Хаотично и на парче".
Така, както е и живота на обикновения българин–ден за ден, без перспектива, без добра социална политика, без нормален доход за достоен живот, а от там и всички произтичащи последици.
Обхваналата ги грандомания не дава на управляващите да погледнат надолу, и да видят истинските проблеми на хората.
В начина на живот на народа се крие проблема, а не в това кой е създателя на паметника, къде ще стои, кой управлява, как се строят магистрали, кой ще е директор на гимназията, кой ще е този и оня, и много други неща.
Начина на живот на хората отразява кадърността на управляващите!

Анонимен каза...

41-ви,ама ти наистина си много просто парче!

Анонимен каза...

43-ти/ Начина на живот на хората e следствие от некадърността на управляващата номенклатура.
Каквато номенклатурата - такива и всичката й работа, било назначения, паметници или строителства. Завзели всички възлови места в държавата политически и икономически, те ги предават на синчета си, дъщеричките си и по системата- наш човек. От 1944 до днес те управляват абсолютната си монархия. Дори конституцията, изфабрикувана от самите тях е направена така, че да ги пази дори от престъпления против човечността.
Сега си имат в центъра на Троян комунистически остров за преклонения, ляв паметник открит от още много по-ляв татов съветник и "светия граал" с комунистическите кокали, е и? Дали пък това ще промени нещо и ще спре упадъка? Няма, и хората ще бягат от там поради липса на всякаква переспектива!

Анонимен каза...

39 - Прав(а)сте. Много е голям, изглежда ужасно там където е, никакви пропорции........Лоша работа, Троянска. Много жалко. Градът ни изглежда все по-зле.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |