Изложба за 100-годишнината от Балканската война

* Кап. Дочо Николов: „Войниците тръгват като на сватба, а не като на война и смърт, това е уникално” * Троянския край дава 10 хил. убити и ранени в името на великата кауза
Велик е нашият войник

100-ГОДИШНИНАТА от Балканската война (1912-1913 г.) бе отбелязана в Троян с впечатляваща изложба, организирана съвместно от Музея на занаятите, който бе и домакин на събитието, и патриотичния клуб „34-ти Троянски пехотен полк” (подразделение на националното дружество „Традиция).

ЕКСПОЗИЦИЯТА – включваща три големи пана със снимки и документи, представящи основните моменти от войната, сектор с изложено копие на войнишка униформа и снаряжение на боец от 34-ти Троянски полк и няколко витрини с пропагандни материали от онова време плюс книги, посветени на Балканската война – бе разположена в две музейни зали. А датата на откриването не бе избрана случайно – 5 октомври, денят, в който е обявена Балканската война и българското оръжие тръгва към едни от най-великите си победи, вдъхновени от велика кауза.

ЗА ИЗЛОЖБАТА и за събитието, на което е посветена, говори кап. Дочо Николов – офицер от Троянското поделение (Националната картографска база) и деен член на клуб „34-ти Троянски пехотен полк”. Сред присъстващите бяха зам.-кметът на община Троян Поля Димова, група от клуб „34-ти Троянски пехотен полк” начело с председателя Христо Калистерски, екипът съорганизатори от музея заедно с директорката Елеонора Авджиева, ученици, граждани. 

БЛИЗО 200 ХИЛЯДИ българи са убити и ранени в Балканската война, а сред тях 10 000 са от Троян и Троянския край – войници от 34-ти Троянски полк и други, сподели кап. Николов. Офицерът подчерта, че тази война е изключителен триумф на българското оръжие – споменати бяха първата военновъздушна атака в световната история, извършена от български летци, потапянето на турския крайцер „Хамидие” и пълният контрол над черноморската акватория, превземането на Чаталджа, Одрин и т.н. Дадена бе и ясната оценка, че благодарение на спечелената от българската армия война (заслугите на съюзниците ни Сърбия, Гърция и Черна гора са далеч по-скромни) страната ни си връща редица южни територии, които днес смятаме за изконно български. „Войниците тръгват като на сватба, а не като на война и смърт, това е уникално”, каза още кап. Николов.

Т21

11 коментара:

Анонимен каза...

Някой сети ли се да поднесе цвете пред паметника на 34-ти Троянски полк?

Анонимен каза...

Няма цвете за тях,1-ви,сега на мода са партизаните!

Анонимен каза...

1-ви и 2-ри, а вие поднесохте ли?

НДСВ-Троян каза...

Членове и симпатизанти на НДСВ - Троян поднесоха букет цветя пред паметника на загиналите в Балканската война от 34-ти пехотен троянски полк. Героизмът на нашите деди е пример за обединение, обич и саможертва в името и славата на родината ни.

Поклон, герои!

Анонимен каза...

А членките от НДСВ, к'во поднесоха ?

Анонимен каза...

Слава на истинските герои загинали за национално обединение,а не на партизански узурпатори и превратаджий!

Анонимен каза...

Ма тва оня де го блъснА един мангал с купена книжка преди време до поделението,и дето му даде някой лев римлянина да не го съди като потърпевш ли е ве? Браво!!! Личност за пример!!!

Историк каза...

Браво ! Офицер - топограф да разбира от история ! Похвално ! Макар и уникално явление. Браво на капитана ! Колкото офицери-инженери познавам, никой от тях не познава Историята (то някои и "инженерството" им е такова, че повечето , като се пенсионират стават пандури и банкови пазванти. Затова съм и приятно изненадан от капитана. Успех !

Традиция каза...

Благодаря!

Анонимен каза...

На партизанските паметници ни водеха на годишнини и празници, паметта на хората от този паметник не си спомням да сме уважили.
Бивша ученичка от уч."Иван Хаджийски"

Анонимен каза...


Ззащо не показахте автентичните документи и снимки, които се съхраняват в музейните фандове от документи и снимки, както и книгите от книжния фонд, а събирате книги от частните библиотеки на хората? Отговорът е елементарен - защото не знаете какво съхранявате...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |