Докога?!

* „Бях изслушана, но бях „посъветвана“ не само да говоря, а работа да свърша. Вярна забележка, отговорна позиция!“

Иванушка Хаджийска
Читателите ни пишат

Авторката Иванушка Хаджийска е племенничка на най-именития троянец – Иван Хаджийски, основателя на родната социология, недостижимия народопсихолог и автор на вечната българска книга „Бит и душевност на нашия народ“; дъщеря е на брат му. И когато говорим за него, мнението й не може да не бъде чуто, трябва да бъде чуто. 

ДОКОГА морално ще оскверняваме паметта на социолога Иван Хаджийски?! Къщата с неговия барелеф – общинска собственост, отчуждена, за да бъде паметник на културата, сега е бистро „Иван Хаджийски“ (на Главната, ул. „Васил Левски“ 41). 

Бистрото, поглед към основното помещение
В присъствие на хранещи се клиенти (менюто е богато) можете да разгледате снимковата експозиция за големия учен и писател. Атмосферата е колоритна и атрактивна – учудени, дори враждебни погледи (естествено, обяснимо), вкусни аромати, странни звуци… Посетете и вътрешното дворче – кухня, пещ, маси, битова украса. Изпушете цигара – няма синьо небе, чист въздух, чемшир и здравец, защитени сте от тежки покриви и огради. Потъвате в размисъл и уют!

Паметникът при откриването, 13 октомври 2012 г.
ДА ПОСЕТИМ и паметника на Иван Хаджийски в центъра на Троян (пред малката сграда на Музея на занаятите), да прочетем отдясно табелата с обяснителния текст. И тук изненада – не се чете, отдавна е потъмняла от влагата и ръждата. Информирах за това чиновниците в музея и Общината. Бях изслушана, но бях „посъветвана“ не само да говоря, а работа да свърша. Вярна забележка, отговорна позиция!

ТРОЯНЦИ, време е да се пробудим! Докога морална и духовна апатия?!

15 юли 2019 г., Троян
Иванушка Хаджийска


Бележка на редактора

Иван Хаджийски
Уважаваме твърде много г-жа Иванушка Хаджийска, фин, толерантен и изключително етичен човек, духовен продължител на знатния си троянски род. Но в случая не сме напълно съгласни с нейното мнение – споменатото бистро „Иван Хаджийски“, според нас, по никакъв начин не накърнява паметта и почитта към великия й родственик; нещо повече, някак естествено насочва вниманието към Иван Хаджийски, помага (ни) да се докоснем до него. Едно добро и изискано заведение. Е, снимките с италиански сюжети в малкото дворче будят недоумение, да не кажем нещо по-остро, и някак нелогично и нелепо стоят на това място; на метри от автентичните старинни фотоси и вещи в основното помещение, връщащи ни елегантно и с вкус в епохата на стария Троян и правещи връзката с Хаджийски и неговото време.

За паметника сме говорили много – чудесен е, но не бе мислен за това място, това е факт, занаят го и инвеститорът (Община Троян), и авторът (търновският скулптор Борис Борисов) и не му бе там мястото, там стои някак не на мястото си, което личи; а защо се получи така, също неведнъж е ставало дума, не е моментът да припомняме (виж „Хаджийски пред конака, защо ли?“ – бел. ред.). Това е трудно поправимо, за разлика от другото – табелата, за която говори г-жа Хаджийска.

Готови сме да дадем думата и за други мнения по темата.

Генадий Маринов


Още по темата:

1 Коментара:

kiril каза...

Печелбарството и лакомията на днешните бизнесмени е водещо и основно за тяхното съществуване. Незачитането на такива личности като Иван Хаджийски и др. е ежедневие и не знам защо се приема от обществото за нормално.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |