ЗУТ в Априлци е като детската игра „пусни, пусни кърпичка“

* Проблемът е с отнемането на част от дворното ми място в кв. „Ново село“, на около 200 м от Община Априлци, от съседа ми Минко Савов
* Прав е зам.-главният прокурор Иван Гешев, че много Общини у нас са се превърнали във феодални владения
Читателите ни пишат
Недко Минков
Едно тежко читателско писмо, споделящо за безскрупулна кражба и което е по-тъжното и страшното – извършвана със съдействието/ съучастието на съответните общински служби и служебни лица; и без никаква реакция след множеството сигнали за престъпното деяние, подадени докъде ли не. Авторът, съгражданинът ни Недко Минков, е родом от Априлци и става дума за негов фамилен имот в курортното градче, завладян от алчен комшия със споменатото съдействие/съучастие. „Тайно са променили кадастралния план и документите и ми откраднаха имота. А всичко минава през отдел „Архитектура и строителство“ в Община Априлци, който не е отдел на гражданите, а отдел за обслужване на босовете. Случващото се в Априлци е страшно, това е от години“, сподели пред Т21 г-н Минков.

До: Генадий Маринов,
гл. ред. на вестник „Троян 21“

УВАЖАЕМИ г-н Маринов, чрез Вашия седмичник искам да предизвикам вниманието на Община Априлци, Общинския съвет, Районна и Окръжна прокуратура и Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) – Ловеч, която като специализиран орган ми посочи, че проблемът ми е създаден в Община Априлци. Водя писмена кореспонденция повече от 10 години и резултатът е нулев, само някакви проверки в мое отсъствие, без да ме потърсят – явно ЗУТ (Закон за устройство на територията) в случая е приравнен до детската игра „пусни, пусни кърпичка“ и ако не видиш, изгаряш?!

ВЪВ ВСЕКИ отговор се съдържаше дежурното „постанових“ и „отказвам“, а стандартните отговорите на кмета на община Априлци бяха, че „спорове за собственост и граници се уреждат от компетентните съдилища по гражданско-правен път“. Браво! Но аз питам кой дава право за незаконно отнемане и тайно прекрояване на няколко пъти  на междупарцелната граница – по документи, без преместване на оградата, без никаква гласност и без инфраструктурни причини. Всички горепосочени институции ми сочат да търся решение в съда, но аз за съд не ставам – на 77 години съм, с 91% инвалидност и месечен семеен доход под социалния минимум плюс други причини. Питам: защо след като от 10 години ви сезирам за проблема, не изправихте пред съда виновниците, за да се поправи стореното. А потърпевшите не са един или двама – по същия начин и от същия извършител са присвоени и имоти на съседите от квартала Петко Матев и Цонка Тутекова, както и още един мой имот. Това е прекалено!

ПИТАМ още откога и официално ли е въведен принципът „отнемаш без да отговаряш“ в полза на извършителите, а за ощетените – тях вълци ги яли и неизменното „отказвам“ на исканията и жалбите им. Вярвам, че в годините „строителните специалисти“ в Априлци са се погрижили с редица лобистки добавки и поправки да уредят нещата и кражбите. В конкретния случай смятам, че съседът ми е регистрирал присвоената част от моя имот в периода 2002/2003 г., когато имах тежки здравословни проблеми и по никакъв начин не можех да се защитя. В този период присвояването е било документално оформено, след което е извършена промяната в кадастралния план (2007 г.), за което разбрах едва година по-късно. С кадастралния план от 2007 г. всичко „приключва“ и кражбите са „узаконени“ – извършителите са укрили строителните документи за строежа на къщите в периода 1965-1970 г., където са видни отстоянията и границите на имотите. Това е рядък случай, достоен за „Гинес“.

ТО ДА БЕШЕ държавна граница, нямаше да има такова упорство – хората по света повтарят сложни операции при несполука, вадят трупове от гробове за доказателства, а в нашия случай за повече от 10 години не съм потърсен дори за справка. Сега по-конкретно да разкажа за случилото се. Проблемът е с отнемането на част от дворното ми място в кв. „Ново село“ на гр. Априлци, ул. „Васил Левски“ 89, на около 200 м от Община Априлци, от съседа ми Минко Савов (ул. „ Васил Левски“ 91). Парцелът на Минко (№288) е закупен през 1935 г. и е 450 кв. м, а моят (№289) е наследствен и е 570 кв. м. По кадастралния план от 1932 г. границите са прави, идеални правоъгълници, а парцелите са затворени/застроени от три страни, четвъртата страна е главната улица „Васил Левски“. През годините благодарение на добро разбирателство с когото трябва съседът Минко си издейства на два-три пъти промяна в регулацията и имотът му набъбва на 621 кв. м, като наред с новата квадратура присвоява и ценния геран, на който впоследствие унищожава надземната част и го „изчиства“ от кадастралната карта. Всичко това съм го писал до всички нива в посочените служби, но крайната спирка на жалбите ми неизменно са „фризерите“ на Община Априлци и Районната прокуратура в Троян.

ПРАВ Е зам.-главният прокурор Иван Гешев, че много Общини у нас са се превърнали във феодални владения. Но искам да им напомня думите на проф. Огнян Герджиков, че „за незаконно отнемане на наследствен имот няма давност“. Очаквам справедливо решение!

Троян, 8 юли 2019 г.
С уважение: 
Недко Стефанов Минков,
Троян, ул. „Христо Ботев“ 49

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |