Вторият калеешки Празник на гъбите и гъбарите

* Напълно според очакванията №2 бе доста по-мащабен и впечатляващ от миналогодишния * Разкрита бе тайната рецепта на любимата гъбена чорба на съселянина Ламар
Купон
Големият гъбен винил, посрещащ гостите на празника
КАЛЕЙЦА – троянското село съвсем близо града, родното място на Ламар, умеещо да се смее, но и да се надсмива над себе си, всеизвестна е калеешката мъдрост „Върбата дърво ли е, качамакът хляб ли е, калейчанинът чиляк (човек) ли е?!“ – за втора поредна година организира своя уникален в национален мащаб Празник на гъбите и гъбарите (13 юли). Празникът, както потвърдиха от селото, е по идея на местния готвач, чешит и заклет гъбар Спас Ковачев, а реализацията (организационна и финансова) е дело на ентусиастите от местното читалище „Искра - 1898 г.“, на чийто секретар Павлина Балевска се падна честта и отговорността да открие настоящото издание. Калеешкото гъбарско шоу вече е в културния афиш на община Троян, а амбицията на местните е то да стане традиционно и да се превърне в една от незаобиколимите троянски атракции.

Имаше го и това – брандирани жълти тениски
Гъбарят и гъбарчето
Познавате ли гъбите?
НАПЪЛНО според очакванията, сегашният Празник на гъбите и гъбарите №2 бе доста по-мащабен и впечатляващ от миналогодишния. Като започнем с визията – огромен винилов транспарант, изобразяващ царицата на гъбите манатарката, посрещаше гостите, а две закачливи фигури в човешки ръст – на гъбар и гъбарче, радваха малки и големи (особено малките) и придаваха допълнителен тематичен колорит. Преминем през множеството конкурси: фотографския на тема „Моята (гъбарска) находка“ с жури публиката – спечели го Ралица Станева; за разпознаване на диворастящи гъби – отново победителят бе не гъбар, а гъбарка, Снежка Комитова; за най-добра рисунка на гъбена тема – и отново дамска победа, Елена Стилиянова; моделиране на гъби от глина – тук надпреварата бе изключително оспорвана и журито взе Соломоновско решение  всички участници да получат награди.

Забавно-музикалната програма е в разгара си
И ПРОДЪЛЖИМ с пищната забавно-музикална програма – гвоздеят в нея бяха гостуващите фолклорни състави от Врабево и Гложене, Тетевенско. Ето как обрисува веселбата летописецът на празника Васил Радойчевски: „През цялото време на площада звучаха хора. Жените на Калейца не престанаха да ги играят, а мъжете им се наслаждаваха от масите, пиейки студена бира“; нямаме основание да не му вярваме, само че трябва да направим важно уточнение, за да не обидим калейчани – че пиеха, пиеха, но не само бира, а и бира. Трябва да споменем още гъбарския фотокът, подготвен от Марин Джамбазов, в който (кът) всеки можеше да се щракне за спомен. И с не по-малко основание – специалния щанд с диворастящи гъби, събрани, изсушени или мариновани лично от родителя на празника Спас Ковачев („Харчеха се като топъл хляб“, ще цитираме отново г-н Радойчевски).

Айде на гъбената чорба, вляво – майсторът й Ангел Минков
Разкрита бе рецептата на любимата гъбена чорба на Ламар
ЗА НАКРАЯ оставихме най-важното, нещото, без което гъбеният празник нямаше да струва нищо – гъбената чорба. Тя бе приготвена от майстора на черпака Ангел Минков (помним го за кратко и като кмет на селото) и никой не остана разочарован от забърканото в грамаден казан кулинарно творение, напротив, всички бяха очаровани. Тук имаше и любопитна добавка – на специално табло бе разкрит един калеешки секрет, рецептата на любимата гъбена чорба на Ламар, известен освен като голям поет, и като ценител на доброто хапване (и пийване). По този повод пък се сетихме за приятелството на Ламар с непоправимия зевзек Радой Ралин и за една пиперлива Радоева поетическа закачка с калейчанина (Ламаре, Ламаре, дърто магаре,/ докато качваш Амбарица,/ кой ли качва булка Ламарица“), но то е друга тема. Наздраве и до догодина!

Генадий Маринов
Снимки: Емилиян Еников

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |