Чешко-словашка дипломатическа визита в Троян

* Посланиците Лукас Кауцки и Мануел Корчак гостуваха по покана на ръководството на „Винпром Троян“ АД * На срещата с общинското ръководство бе поставен въпросът за проблемите ни с ЧЕЗ,
обещано бе съдействие
ВИП гости
Н. п. Мануел Корчак (вляво) и н. п. Лукас Кауцки (вдясно) с Донка Михайлова и инж. Петко Пенков
ТЕХНИ превъзходителства посланиците на Чехия и Словакия у нас – Лукас Кауцки и Мануел Корчак, и техните заместници, съответно Петер Вавра и Виктор Петрашевски, гостуваха през седмицата (12 февруари) в Троян по покана на ръководството на „Винпром Троян“ АД (част от чешката компания „Рудолф Йеленек“). В групата бяха още директорката на Чешкия културен център в София Дагмар Остранска и Щефан Чехович, аташе по сигурността в посолството на Словакия.

Двамата посланици на срещата в Община Троян
Троянските домакини
ДИПЛОМАТИЧЕСКАТА визита започна от Община Троян, където високите гости бяха посрещнати от кмета Донка Михайлова и председателя на Общинския съвет инж. Петко Пенков. Г-жа Михайлова ги приветства с добре дошли в Троян и отбеляза, че посещението е в годината, в която България отбелязва 100-годишнината от началото на дипломатическите си отношения с Чехия и 25 години от установяването на дипломатически отношения със Словакия. На срещата бяха обсъдени няколко важни теми: възможностите за туристически обмен, като домакините представиха туристическия потенциал на Троянския край; идеята за побратимяване и партньорство на Троян с градове от Чехия и Словакия; възможностите за икономическо сътрудничество. Гостите получиха и официална покана за участие на представители на техните две държави в тазгодишното Международно изложение на занаятите в Орешак от 1-ви до 3 май. Не бе подмината и горещата троянска тема – проблемите ни с електродоставчика ЧЕЗ (чешка фирма), като н. п. г-н Корчек, който до миналата година бе зам.-министър на външните работи на Чехия, обеща да се срещне с ръководството на ЧЕЗ България и да съдейства за подобряване на ситуацията.

Гостите слушат беседата на уредничката Нина Димитрова в Музея на занаятите
С отец Стефан в Троянския манастир
СЛЕДВАЩА част от програмата бе посещение в Троянския манастир „Успение Богородично“, третия по големина в България, където отец Стефан разведе гостите из обителта и им разказа интересни моменти от историята й. И посещение на уникалния за България Музей на занаятите в Троян – тук дипломатите и придружаващите ги изслушаха беседата, изнесена от уредничката Нина Димитрова.

При посещението във „Винпром Троян“, в средата – директорът на фирмата Михал Капоун
Гостите опитаха сливовия елексир "Семейна резерва 1989"
ВЪВ „ВИНПРОМ ТРОЯН“ посланиците и придружаващите ги посрещна изпълнителният директор на фирмата Михал Капоун. Гостите бяха разходени до сливовите градини на предприятието, най-голямата от 385 дка е в района на с. Дебнево, и им бяха показани производствените мощности на предприятието заедно с избите, където отлежава готовата продукция. Винпромската визита завърши с дегустация на отбрани питиета от продуктовата листа, като „черешката на тортата“ бе почерпка с уникалната троянска сливовица „Семейна резерва 1989“. „По време на срещата бяха обсъдени капиталовите инвестиции, направени до момента, както и бъдещите проекти, по които работим“, коментираха от „Винпром Троян“.

Т21

 Още по те  мата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |