Дойранската епопея „на живо“ в Троян

* Грандиозната историческа възстановка ще е на 15 септември, организатор е местният клон на НД „Традиция“ * Събитието е в чест на два юбилея – градската 150-годишнина на Троян и 100-годишнината от края на Първата световна война
Предстоящо Актуализиран

Ген. Владимир Вазов награждава отличили се от 34-ти Троянски полк, Дойран, май 1917 г.
ГРАНДИОЗНА историческа възстановка подготвят от местния клон на Национално дружество „Традиция“ (РК „34-ти пехотен Троянски полк“, Априлци, Троян и Севливо) – на битката на Дойранските възвишения в Македония през Първата световна война, наричана неслучайно Дойранската епопея ( м. април-май 1917 г. и м. септеври 1918 г.), в която българското оръжие постига една от най-великите победи в историята си, а важна роля в нея имат нашите деди, бойците от железния 34-ти пехотен Троянски полк в състава на 9-та Плевенска дивизия под командването на ген. Владимир Вазов. Събитието ще е в Троян, на поляните над троянската църква „Св. Параскева“ и буквално на метри от централния градски площад, датата е 15 септември. И е в чест на два важни юбилея, които отбелязваме през 2018 г. – 150-годишнината от обявяването на Троян за град и 100-годишнината от края на Първата световна война. Включено е в календара на НД „Традиция“ като основното му национално събитие за годината. Това споделиха за Т21 представители на РК „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци, Троян и Севливо) – председателят Христо Калистерски и активните членове Христо Йовчевски и Петко Радионов, и тримата потомци на участници в Дойранската епопея.

Фелдфебелска униформа, сабя и часовник на участници
Книга за Дойранската епопея от Англия и наши отличия за храброст
КАКВИ подробности научихме около предстоящото „театро“? В бойните действия ще участват около 300 души (членове на „Традиция“ от цялата страна), колкото е оптималната бройка за възстановки от такъв мащаб, повече от броя на участниците в скорошната възстановка на Шипка по случай 140-годишнината от Освобождението. Двете воюващи страни – българите със съюзниците си немци и противникът от англичани, французи и гърци, ще са в съотношение, доближаващо се до исторически обективното – 7:1 в полза на врага. Ще бъде представен епицентърът на битката – предните български позиции с главната квартира, позициите на английските, френските и гръцките части, лазарет, полева кухня… Ще се изградят окопи и други фортификационни съоръжения, за което е подготвен план, ще има много пиротехника. Разбираемо е, че всичко това изисква много сериозна предварителна подготовка, която вече е в ход; а финансирането в основната си част се осигурява от организаторите и техни съмишленици.

В МОМЕНТА под пълна пара върви и подготовката в друг важен аспект – екипировката и снаряжението на участниците във възстановката. Шият се и вече са почти готови 100 английски униформи, включително снаряжението и каските (които се оказали сложна работа – бил изработен калъп, набавен подходящ материал, избран изпълнител); френските униформи пък ще осигурят от клона на „Традиция“ във Велико Търново и т. н. Попитахме ще има ли участници от Англия, Франция и Гърция; оказа се, че са водени разговори за такова участие със сродни организации в чужбина (основно с лондонския клуб на потомците на участници в Първата световна война), обаче заради многобройните събития в цяла Европа във връзка със 100-годишнината от края на войната това е трудно осъществимо. Но и в този план ще има интересни неща и любопитни изненади за зрителите.

Момент от честването на 100-годишнината от Дойранската епопея, Троян, 27 април 2017 г.
В ОБЩИ линии е ясно и как ще протече празничният троянски 15 септември, посветен на Дойранската епопея. Денят е събота и сутринта в троянската църква ще се отслужи панихида за загиналите, след това ще бъде раздаден курбан, а след него тръгва литийното шествие по улиците на града – от храма до паметника на падналите за Майка България троянци (градинката при Вила „Ванна“). Най-главното – възстановката, ще започне в 17:00 ч. А вечерта на градския площад ансамбъл „Българе“ ще изнесе спектакъла си „Осмото чудо“ – подарък за троянци и очакваните многобройни гости от приятеля на Троян, известния столичен хирург онколог проф. д-р Иван Гаврилов, също потомък на участник в Дойранската епопея.
 
„ИМА известно неразбиране и дори пренебрежение у някои към нашата дейност. Виждат нещата така – някакви богати момченца си играят на войници, правят си кефа и се самоизтъкват. Използвам случая да кажа, че не си играем на войници, а пазим и възраждаме историческата памет и гордост, без които нямаме бъдеще. Правим нещо, което си заслужава“, коментира г-н Йовчевски; като специално наблегна на факта, че главните герои във възстановката на 15 септември, включително военачалникът ген. Вазов, ще бъдат изиграни от обществено значими личности (извън организаторите), не е изключено да има и звездно актьорско участие. И така – Дойранската епопея „на живо“ в Троян, 15 септември, вход свободен, поканени са всички, за които героизъм, национална памет, чест и гордост не са празни приказки.

Т21  

Бел. ред. Организацията и участието във възстановки на паметни исторически събития е само едната страна от дейността на местната структура на „Традиция“ – РК „34-ти пехотен Троянски полк“ (Априлци, Троян и Севлиево). Друга важна част от дейността е просветителската  – беседи пред ученици (във всички троянски училища) и граждани за важни исторически събития и за нашето участие в тях. И трета, но не по важност – издаване на значими и малко познати/непознати исторически текстове; поредното издание са фронтовите „Животописни бележки“ (1917-1918 г.) на героя от Дойран ген. Владимир Вазов, премиерата на книгата е на 22 март от 17:30 ч. в Информационно-културния център в Троян. 


Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

Това е хубаво. Само ако може
и в началото на септември отново да напомните...

Анонимен каза...

Добра идея да се напомни на младите,какви достойни прадеди са живяли по това време..струва ми се че не дай си боже стане нещо истинско военно положение..няма да можем да се защитим..ГО е в окаяно положение,много млади хора не знаят как да дадът първа помощ..това американците дето ще ни спасят е бош лав,имаше в училищата навремето час по военно дело..не забравяйте..ШЕ НИ ТРЯБВА!!!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |