Двама именити троянци

* На 19 март маестро Иван Генков щеше да навърши 90 * На 24 март празнува карикатуристът Милко Диков

Рожденици

ЗА ДВАМА именити рожденици (единият, за жалост, вече не е между нас) ни подсказва музейната фейсбук страница „150 години Троян – личности“; която заедно със сродницата си „150 години Троян – събития“ насочва вниманието към най-важното от вече 150-годишната троянска градска история. И двамата са дейци на изкуството – единият с четката, другият с диригентската палка. Другото общо е, че са постигнали много и са получили признанието и любовта на троянци.

Иван Генков
НА 19 МАРТ щеше да навърши юбилейните 90 години маестро Иван Генков. Роден е през 1928 г. в с. Врабево. Завършва Учителския институт в Шумен, после диригентски курс при проф. Васил Арнаудов, стажува в хор „Бодра смяна“ и през целия си живот се занимава с едно единствено нещо, неговото нещо – хоровото дирижиране. Създава десетки хорови формации, които печелят стотици награди. Има и една специална заслуга – като учител в плевенското с. Беглеж открива таланта и дава подтик на своята ученичка Гена Димитрова, бъдещата световна оперна прима. Той си отиде през 2015 г. „Неусетно и завинаги се свързва с диригентското изкуство, за да дари слушателите с неповторимите си интерпретации, с извайването на музикалните фрази, с емоционалното изживяване на текста“, завършва краткото представяне на Маестрото.

Милко Диков
НА 24 МАРТ 1930 г. в Троян, родната му къща е на пъпа на града, се ражда Милко Диков. Завършва керамика в Художествената академия при проф. Стоян Райнов, но много рано открива истинското си призвание – карикатурата. И от 50-те години на миналия век до днес й е безпределно верен. Наградите му са десетки, наши и чужди, има и 13 самостоятелни изложби, а характерният му Милко-Диковски стил е разпознаваем от километри. През 2007 г. някак естествено се свърза творчески с друг голям нашенец, народопсихолога Иван Хаджийски – по поръчка на Музея на занаятите карикатуристът „създава своите „шеговити рисунки” по подбрани текстове от знаменитата книга на Хаджийски „Бит душевност на нашия народ”; резултатът от това сътрудничество е експониран в централното музейно фоайе и е един специален и много ценен подарък за посетителите. През 2010-та Милко Диков получава званието „Почетен гражданин на Троян“. За много години!

Т21

3 коментара:

Анонимен каза...

Добре, че не е живял до днешни дни, защото боя с палките днешните мами нямаше да му простят! Почивай в мир!

Djigata каза...

Дано почива в мир. Всичко останало му прощава боя с палките. А Тодор Иванов с пръстена е друга тема. Защо не посегне да ме удари сега? Пред хлапета е лесно да се правиш на мъж.

Анонимен каза...

Г-н Генков не ме е учил,съответно не ме е и удрял с каквото и да било /както се подразбира от горните коментари/.
Познавах го покрай музиката.
По някога ореола около дадена личност е по-голям от самата личност.
Това лесно може да се установи от разликата между статията и коментарите под нея.
А г-н Диков,който също не познавам лично.Само посредством негови творби.Които според мен са на ниво.
Също не се радва на широка обществена почит.
Като изключим тесният кръг от така наречената троянска интелигенция,която се е докосвала до неговото изкуство.
Абе,...троянска работа.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |