Дядо Фильо

* Девет дена Дядо Фильо ръководи цялата отбрана на Боаза и селата в тясно взаимодействие с новоселци * На 14 май, събота, от 10:00 ч. в местността Граднишки боаз - възстановка на
 славните събития отпреди 140 години

10-те реда на „Традиция”

Постоянната ни рубрика „10-те реда на „Традиция” се води от Регионалния клон „34-ти пехотен Троянски полк” - Априлци и Троян на Национално дружество „Традиция”. Рубриката представя важни събития, личности, факти от близката ни и по-далечна история, които ни карат да се гордеем, че сме българи и троянци.

 ФИЛЬО РАДЕВ МИЛЕНОВ (Дядо Фильо) е роден някъде към 1822 г. в с. Кръвеник, Севлиевско. Баща му е убит при обир от турци на връщане от Калофер. Оженил се млад и му се родили две дъщери и един син – Христо. Постепенно забогатял и станал мехлебашия, а по-късно съселяните му го избрали за кмет на селото. Под неговото ктиторство се изгражда църквата „Свети Никола” (1847 г.) в Кръвеник и тристайното училище към нея. С годините се налага като честен, разсъдлив човек. Познавал е добре всички първенци и търговци от Севлиево, Троян и други населени места. Имал е добри взаимоотношения със сливенския каймаканин, както и с печално известния по-късно началник на турското опълчение – Саадулах ефенди. Всичко това би предполагало един дълъг и спокоен живот, но не би... От цялата си душа и сърце той желаел свободата на българите и премахване на турския гнет.

СЪДБОВНА е 1872 г., когато присъства в Ново село на събрание, организирано от Васил Левски. След тази среща Дядо Фильо събира доверени съселяни и започва подготовка за въоръжено въстание. След арестуването на Апостола и неговата смърт той казва: „На още един истински българин турците изядоха главата, но не знаят, че ще се родят други и те ще изядат техните глави!”. Разкриването на севлиевския околийски революционен комитет и залавянето на Стефан Пешев налагат на 1 май (нов стил) 1873 г., на връх Бабан, да се съберат всички мъже от Кръвеник, както и Йонко Карагьозов, Гочо Куев, хайдут Ботьо и Данчо Фесчиев. Вземат решение за незабавно обявяване на въстание. За войвода е избран Дядо Фильо, а за негов заместник - синът му Христо Филев. До вечерта е завардена местността Боаза и започва подготовка на селата Кръвеник и Батошево за отбрана. На следващият ден въстава и Ново село.

ДО 9 МАЙ въстаниците удържат позициите под напора на многобройния башибозук от съседните села и Севлиево. Но с падането на позициите, защитаващи двете села, се принуждават да напуснат „вардата”. Дядо Фильо освобождава всички въстаници от положената пред него клетва и така те могат да намерят своите семейства и да ги спасят в дебрите на Балкана от ятагана на озверелите османлии. Цели девет дена се борят за свободата си! Девет дена Дядо Фильо ръководи цялата отбрана на Боаза и селата в тясно взаимодействие с новоселци, но е време да се спасяват.

ДЯДО ФИЛЬО е предаден и заловен. Когато го водят за Севлиево, той отказва да ходи и сяда на земята и по никакъв начин не могли да го накарат да продължи. Тогава турците се принуждават да го обезглавят, слагат отрязаната му глава в една торба и я изпращат в Севлиево за потвърждаване на самоличността му. По-късно главата е хвърлена в нужниците на конака. След освобождението Драгню Стойчев я погребва по християнски зад църквата „Света Троица“. Така завършва животът на един велик българин. Но се сбъдват неговите думи: „Докато се води борбата, ще се наложи някой от нас да пострадат, но които се върнат живи и здрави, вече турчин няма да ги командва!”.
За да почетем саможертвата на стотиците българи, загинали в борбата за нашата свобода, на 14 май 2016 г., събота, от 10:00 ч.,  в местността Граднишки боаз НД „Традиция” и Община Севлиево организират възстановка на славните събития отпреди 140 години. Да отдадем почит на паметта им заедно!

НД „Традиция”

Още в „10-те реда на "Традиция”:

4 коментара:

Анонимен каза...

Няма какво да се ръси акъл-поклон пред тези хора и почит!

Анонимен каза...

Според на Боко тиквата помиярите ,турско робство е немало ,а са си съжителствали спокойно и весело българи и турчоля.Какви са тез обезглавявания и хвърляне на глави в нужници,възтания и тем подобни дето ги пишете постоянно в таз рубрика?

Анонимен каза...

2-ри само преклони глава без да ръсиш бисери! Тихо!

Анонимен каза...

ВИЖ ИЛИЯН ПЕЕВСКИ
http://lovechmedia.com/%d1%81%d0%bc%d1%8f%d1%85/%d0%b2%d0%b8%d1%86-%d0%be%d1%82-%d0%b8%d0%bd%d0%b6-%d0%b8%d0%bb%d0%b8%d1%8f%d0%bd-%d0%bf%d0%b5%d0%b5%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8/

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |