Зам.-кметът на Троян Вероника Тодорова сред отличените в „Музикант на годината“

* Виртуозната акордеонистка получи приза в категорията „Музикален проект на годината“ заедно с другите главни действащи лица в проекта „В света на музиката“ на Плевенската филхармония * Радвам се, че човек от екипа ми е сред най-добрите в своята професия“, коментира кметът Михайлова
Победители
След награждаването, отляво – Любомир Дяковски, Вероника Тодорова, Веско Ешкенази и Георги Милтиядов, БНР, 31 май 2024 г.
НАШАТА Вероника Тодорова – виртуозната акордеонистка, обявена през 2006 г. в Норвегия за №1 в света, завърнала се в родното с. Дебнево след многогодишна блестяща кариера в Германия и по големите европейски сцени, създателката на музикалното събитие Jam on the River, което тази година ще се проведе за шести път – бе сред победителите в конкурса „Музикант на годината“, организиран от предаването за класическа музика „Алегро виваче“ на програма „Хоризонт“ на БНР. Вероника, която от миналата година е и зам.-кмет на Троян, получи приза в категорията „Музикален проект на годината“ заедно с другите главни действащи лица в проекта „В света на музиката“ на Плевенската филхармония – диригента на филхармонията Любомир Дяковски, световноизвестния цигулар Веско Ешкенази и младия диригент и пианист Георги Милтиядов.

„В СВЕТА на музиката“ събира в един невероятен микс класиката на Бах и Моцарт с филмова музика и джаз и бе представен за пръв път в Плевен на 19 май 2022 г., а няколко дни след премиерата си гостува в Троян, в навечерието на 24 май същата година, и оттогава и до днес шества на сцените в страната (поредните му представяния ще са на 18. и 19 юли 2024 г. в черноморските ни перли Несебър и Поморие). Солисти са Веско Ешкенази и Вероника Тодорова.

ОТЛИЧИЕТО „Музикант на годината“ е в пет категории, като по думите на организаторите „наградите имат за цел да отличат най-значимото в музикалния живот у нас (класическите жанрове) през изминалата година (сега за 2023 г.)“. Тазгодишното издание е 33-то поред и е с нов регламент, като категориите вече са пет – „Музикант на годината“, „Млад музикант на годината“, „Ансамбъл на годината“, „Музикален проект на годината“ и „Музикален педагог на годината“. Номинациите бяха направени от 7-членно специализирано жури, а изборът на победителите – с гласуване по интернет, в което този път бяха подадени близо 7000 гласа.  
 
ГОЛЕМИЯТ победител в едноименната категория „Музикант на годината“ стана оперната прима Соня Йончева. Любопитното пък е, че Георги Милтиядов, който е гостувал неведнъж на троянска сцена – последната му изява тук бе на в концерта „АББА симфони“ на Плевенската филхармония със солисти Люси Дяковска и Милица Гладнишка в навечерието на Деня на Европа 9 май т. г., знаем го и от представянето на Плевенската филхармония на миналогодишното издание на Jam on the River – получи и втора „статуетка“ в категорията „Млад музикант на годината“.

Моменти от церемонията на награждаването, на сцената са победителите в категорията „Музикален проект на годината“
ЦЕРЕМОНИЯТА по награждаването, която бе под патронажа на Министерството на културата, се проведе в Първо студио на БНР в петък вечерта (31 май). „Браво, Вероника! Гордея се с теб! Радвам се, че човек от екипа ми е сред най-добрите в своята професия“, коментира във фейсбук кметът на Троян Донка Михайлова.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |