Министър Вътев „заряза“ в Троянския манастир

* И. д. игуменът архимандрит Стефан и земеделският министър заедно зарязаха манастирската лоза * След ритуала в обителта Кирил Вътев и придружаващите го се срещнаха с фермери от района – разговорът, продължил над два часа, бе дружелюбен, коректен и конструктивен
На Трифон Зарезан
Министър Вътев и игуменът Стефан зарязват манастирската лоза, Троянския манастир
МИНИСТЪРЪТ на земеделието и храните Кирил Вътев избра да е на Трифон Зарезан – 1 февруари, празникът на лозарите и винарите (по нов стил), в Троянския манастир „Успение Богородично“ и там участва в традиционния ритуал „зарязване на лозите“. Земеделският шеф бе заедно със заместника си Георги Тошев и директора на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. Те присъстваха на водосвет в манастирския двор, отслужен от и. д. игумена архимандрит Стефан, а двамата – министърът и игуменът, от чердака зарязаха лозата, виеща се пред манастирските покои. ВИП групата допълваха местните първенци – ловешкият областен управител Виктор Стойчев, кметът на Троян Донка Михайлова, председателят на Общинския съвет инж. Петко Пенков, зам.-кметът Вероника Тодорова, депутатите от нашия избирателен район Искрен Арабаджиев и Николай Дренчев.

КАКТО си му е редът, министърът и придружаващите го се поклониха пред чудотворната икона на прсв. Богородица Троеручица в манастирската църква, разгледаха забележителните църковни стенописи, дело на най-големия ни възрожденски художник Захарий Зограф и изслушаха сладкодумния разказ на отец Стефан за историята на обителта. На излизане от църквата г-н Вътев даде кратко разяснение пред журналистическите микрофони защо на този ден е точно в Троян, един нелозарски град. „Ние дойдохме да посетим община Троян заради това, че тя успява да храни децата от детските градини и учениците си със собствена (земеделска) продукция. И просто го съчетахме. А в Троянския манастир всеки българин идва с удоволствие, защото обителта носи сериозна историческа памет и е свято духовно място“, коментира министърът.

Водосветът в манастирския двор
ПОСОЧЕНАТА практика на Община Троян да се захване със земеделско производство и да отглежда  плодове и зеленчуци за малчуганите от детските градини и за ученическите столове и да получи сертификат за земеделски производител, засега единствената община у нас с подобен статут, доби популярност и донесе много похвали и отличия както за общинската администрация, така и лично за кмета Донка Михайлова (бе и една от причините Троян да бъде многократно споменаван и даван за пример в скорошната кметска предизборна кампания в столицата София – бел. ред.)
Момент от срещата на земеделския министър със земеделски производители от района, Троян
Малко по-късно г-жа Михайлова разказа по-подробно за въпросната троянска земеделска инициатива – на срещата на министъра със земеделски производители от района, състояла се в препълнения салон на Община Троян. На тази среща, продължила над два часа, фермерите имаха възможност да зададат своите въпроси и да получат експертен отговор, като донякъде изненадващо – на фона на очертаващата се нова вълна от протести на земеделските производители в страната – тонът на дискусията бе дружелюбен, коректен и конструктивен (подробности в отделен материал).

Т21 
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |