Фестът „Открий го! Местното вино“ буди оптимизъм

* 15 малки винарни от България и Румъния, сред тях и троянската „Ноя“, представиха продукцията си в двора на Националното изложение в Орешак; наред с питиетата бяха показани и местни храни * Организатор – троянският МИГ; финансирането – с европейски средства
Ново начало
Министър Кирил Вътев поздрави участниците във винения фест, Орешак, 22 юли 2023 г.
ВЕЛИКОЛЕПНИЯТ зелен двор на Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в с. Орешак бе домакин, 22 юли, събота, на едно необичайно за Троянския край събитие, но сочещо нови перспективи – винения фестивал „Открий го! Местното вино“. Организиран от Местната инициативна група (МИГ) – Троян, Априлци, Угърчин с председател Цанко Спасовски, с партньорството на още два МИГ-а от страната и четири от съседна Румъния и по съвместен трансграничен (българо-румънски), финансиран с европейски средства (511 хил. лв.) и национално съфинансиране (57 хил. лв.) и насърчаващ местното екологично производство; координатор на проекта от наша страна е троянката Мая Кръстева (виж още за проекта в „Открий го! Местното вино“ – бел. ред.).

На сцената е младежкият Джазтет“ на Троян, на преден план – тромпетистът Станислав Мойнов
ЩЕ ПРОПРАВИ ли троянски „винен път“ фестивалът „Открий го! Местното вино“? Чудесната организация на събитието и неустоимата „симбиоза“ на местните производства – вина (сред представените 15 винарни от различни краища на страната и от Румъния впечатление правеше и троянската „Ноя“) и храни (колбаси, сладки, хлебни изделия на популярния н извън нашия край троянски Хлебозавод, който съвсем скоро ще открие и втория си фирмен бутиков магазин в София), вдъхват оптимизъм. Да не пропуснем и „подправките“, те прибавиха допълнителен чар и смисъл на събитието – работилници на открито на известни троянски майстори, и джаз и класика на сцената в изпълнение не на кого да е, а на световноизвестната акордеонистка Вероника Тодорова и редом с нея набиращият скорост троянски младежки „Джазтет“ с тромпета на Станислав Мойнов. И от нас – браво на МИГ-а, на партньорите му и на домакините от Националното изложение – Орешак.

На един от винарските щандове, „Открий го! Местното вино“, Орешак, 22 юли 2023 г.
ВИП ГОСТИ на събитието бяха министърът на земеделието и горите Кирил Вътев и новоназначеният областен управител на Ловеч Виктор Стойчев. „Радвам се да видя това, което е изложено на тази поляна (общо 25 щанда – бел. ред.). На всички изложители искам да пожелая високи пазарни успехи с висококачествените български продукти“, се чу в краткото приветствие на министър Вътев. А областният г-н Стойчев заяви задоволството си от подобни полезни проекти, финансирани по европейските програми и реализирани в сътрудничество между приятелски европейски страни.

Т21
 
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |