Кметът Михайлова: Няма да предлагам увеличаване на местните данъци

* „Вярвам, че ще се справим. Както и досега ще търсим средства за развитие от нарастване на събираемостта, европейски средства за инвестиции и финансиране от държавния бюджет за публични инвестиции в общината ни“

Данъци и такси
Данъците са една от най-важните и чувствителни теми – и за нас (данъкоплатците), и за управляващите. Така е в национален план, така е и на местно равнище – защото от данъците до голяма степен зависи какво ще има в хазната (местна или национална). И какава ще ни е „пицата“, по образното определение на някогашния финансов министър и наш земляк Симеон Дянков, малка и постна или по-голяма и по-богата. Най-общо вариантите пред управляващите са два – вдигане на данъците, за да не пострада „пицата“, или, което изисква много повече управленски умения, повишаване на събираемостта, запушване на дупките (корупционни и други) и търсене и намиране на допълнителни приходоизточници. Дилемата виси със страшна сила и сега – при подготовката на националния Бюджет 2024 и при подготовката на местния троянски Бюджет 2024.

Кметът Донка Михайлова винаги в досегашните си три мандата е следвала философията на укротяване/замразяване на местните данъци и такси, и особено ва възловата такса „Смет“. Каква е позицията на г-жа Михайлова сега, на прага на четвъртия й мандат и при подготовката на бюджета за новата и очертаваща се нелека (по външни и вътрешни причини) 2024 г. – четете по-долу, текстът е от личния й профил във фейсбук. Т21
Донка Михайлова
ЩЕ СЕ ВКЛЮЧА и аз в темата местни данъци, която напоследък е сред популярните политически теми. Ще кажа веднага – няма да предлагам увеличаване на местните данъци и такси за 2024 г. Така както:
    • от 2011 г. до сега не съм предлагала нарастване на имуществените данъци;
    • през 2012 г. намалихме данъка върху превозните средства с около 14%;
    • през 2013 г. и 2015 г. намалихме патентния данък;
    • за 2017 г., 2021 г., 2022 г. и 2023 г. е намален данъкът на такситата (през последните три години разликата е финансирана от държавния бюджет).

В РЕЗУЛТАТ данъците в община Троян са значително по-ниски от средните за страната. За 12-те години, в които съм кмет, сме увеличавали няколко пъти единствено такса смет, при крайна невъзможност да балансираме план-сметка „Чистота” след ръст на минималната работна заплата и на цените на горивата. Знам, че на по-голямата част от хората им е трудно и задържането на местните данъци и такси е възможен начин да им помогнем. Това поставя общинската администрация в  сложна ситуация и означава, че разполагаемите средства за дейности от такса битови отпадъци – в условия на чувствителен ръст на минималните работни заплати, ръст на цени за горива, строителни материали и др., ръст на издръжка и инфлация – реално намаляват.

ПРАВИХМЕ много анализи и изчисления, търсихме резерви. Вярвам, че ще се справим. Както и досега ще търсим средства за развитие от нарастване на събираемостта (сега тя е с около 10% по-висока от средната за страната), европейски средства за инвестиции и финансиране от държавния бюджет за публични инвестиции в общината ни.
19 ноември 2023 г.
Донка Михайлова, кмет на община Троян

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |