Кой е виновен? Вероятно както обикновено – никой

* 25-годишният троянец Георги Георгиев загина при пожар в Психиатричната болница в Ловеч, заключен в „меката стая“ (изолатора), вързан и без някой да чуе виковете му за помощ * Омбудсманът иска разследването да мине под специалния надзор на главния прокурор
Смърт в „меката стая“ Отзвуци
Изглед от Психиатричната болница в Ловеч
В ДЪРЖАВНАТА Психиатрична болница в Ловеч при пожар на 2 октомври загина един от пациентите, констатацията от съдебномедицинската експертиза е смърт поради задушаване. Образувано бе прокурорско разследване. Случаят гръмна по медиите. Сериозен, разбираемо, бе и общественият отзвук. Още повече в Троян – защото се оказа, че загиналият е наш съгражданин, троянец, при това съвсем млад, 25-годишният Георги Георгиев, който постъпил за лечение в психиатрията по собствена воля месец по-рано.

РАЗБРА СЕ, че Георги е бил въдворен в т. нар. „мека стая“ (изолатора), а тя била заключена и въпреки виковете му при пожара никой от персонала не се притекъл на помощ. Освен това пациентът бил вързан за четирите крайника от почти 6 часа и без постоянно  наблюдение, каквито са изискванията при подобни крайни мерки. Случаят влезе и в полезрението на националния омбудсман Диана Ковачева – в доклада от назначената от нея проверка отношението към пациента е определено като „нечовешко и унизително“ и се констатира, че „вместо меката стая да бъде използвана като щадящо и безопасно място за изолация, тя е използвана като „наказателна стая“. Установило се още, че сигналът на пожарната аларма не се чувал (бил много тих), а видеокамерата в „меката стая“ не правела запис и никой не може да каже какво точно се е случило по време на многочасовата изолация на Георги.

НО ИМАШЕ и опит за „преиначаване“ на фактите – първо говорителят на ловешката прокуратура обяви, че загиналият в „меката стая“ пациент е приет в психиатричното заведение същия ден, 2 октомври, буйствал и бил агресивен, което наложило изолацията му. Впоследствие се изясни, че Георги е приет почти месец по-рано – на 9 септември, от което пък „следва да се предположи, че острата фаза на заболяването му е овладяна“, каквато е оценката в споменатия доклад. А кой бе подвел ловешкото обвинение, тъй и не стана ясно. В тази връзка логична изглежда препоръката на омбудсмана разследването на инцидента да премине под специален надзор от главния прокурор Борислав Сарафов.

СЛЕД разигралата се трагедия дългогодишният директор на Психиатричната болница в Ловеч д-р Митко Митев бе уволнен дисциплинарно. А на 15 ноември новият директор д-р Георги Хранов се представи на областния управител Виктор Стойчев. Директорът заявил, че вече са предприети редица мерки за недопускане на подобни инциденти и е променена организацията на работния процес, като силно е завишен контролът; посочени били и основните два проблема – недостиг на персонал и остарелият сграден фонд. Подкрепям д-р Хранов и заставам зад действията му, ще съдействам за доброто управление на държавните активи, от своя страна коментирал областният управител.

Т21, по разследващия материал „Нечовешко“. Как пациент на психиатрията в Ловеч загина при пожар, докато е вързан за наказание“ от сайта на радио „Свободна Европа“ и прессъобщение от Областния управител на Ловеч
 

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |