Продължава делото срещу д-р Антонио Маринов

* Шефът на РЗОК - Ловеч е обвинен в действия в полза за частната болница „Кардиолайф“, ощетили здравната каса и държавния бюджет с 1,9 млн. лв.  * Дали е така обаче или д-р Маринов е удобният „бушон“?
Темида
д-р Антонио Маринов, 2018 г.
В ЧЕТВЪРТЪК, 7 април, в ловешкия Окръжен съд ще бъде поредното заседание от делото за длъжностно присвояване по чл. 282 и чл. 283б от Наказателния кодек срещу бившшия шеф на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) – Ловеч д-р Антонио Маринов*. Ловчалията е обвинен, че като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е сключил договори за оказване на болнична помощ по клинични пътеки и за извършване на амбулаторни процедури, ощетяващи бюджета на касата с 1,9 млн. лв. Според прокуратурата са нанесени и неимуществени вреди – увреждане на нормалното функциониране на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и в частност на РЗОК - Ловеч и държавния бюджет, уронен е авторитетът на институцията, ангажирана с общественото здраве, подкопано е доверието на гражданите в държавните институции; държавното обвинение окачествява случая като „особено тежък“. На предстоящото съдебно заседание ще се чуят и свидетелски показания.

ПРЕДИСТОРИЯТА. Д-р Антонио Маринов – по това време директор на РЗОК - Ловеч, заемащ поста от година и половина след спечелен конкурс – бе задържан на 18 март 2018 г. при шумна съвместна акция на ДАНС и полицията. Задържането на д-р Маринов, случайно или не, бе навръх рождения му ден. Престоят в предварителния арест бе удължен с прокурорско разпореждане на 72 часа и бе образувано досъдебно производство по подозрение в злоупотреба със средства на здравната каса. След това се изясни, че атаката срещу д-р Маринов е заради сключения през 2017 г. договор на касата с ловешката частна болница „Кардиолайф“; което пък, според твърденията на обвинението, било за сметка на намиращата се на ръба на оцеляването ловешка държавна болница МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ и допълнително усложнило положението й.

НА БРИФИНГ след задържането на д-р Маринов говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че „само за три месеца медицински дейности частното лечебно заведение „Кардиолайф” ООД е получило почти 1 млн. лева от здравната каса въз основа на документи за изпълнени медицински дейности”. Обаче главният счетоводител на болница „Кардиолайф“ Илияна Костова опроверга обвиненията с аргумента, че отговорността за превеждането на тези 1 млн. лв. е на централното ръководство на НЗОК, а не на д-р Маринов и РЗОК - Ловеч, които са действали по разпореждане отгоре. По-късно сумата набъбна на 1,9 млн. лв.

СПОРЕД прокуратурата в Ловеч д-р Антонио Маринов е нарушил цели пет закона при издаването на разрешителното на частната ловешка болница „Кардиолайф“ и е последвало ощетяване на здравната каса и държавния бюджет с 1,9 млн. лв. Дали е така обаче или началникът на РЗОК - Ловеч е удобният „бушон“ и същинските извършители са някъде по-нагоре, ще решава съдът. Ако бъде признат за виновен, го грози затвор до 6 години.

Т21
 
* Днес, 5 април, от Окръжния съд в Ловеч съобщиха, че делото е отложено и няма да се гледа на 7 април поради отсъствие на съдията (заради болен в семейството).

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |