Осъдиха шефа на РЗОК - Ловеч на 3 години затвор условно

* Д-р Антонио Маринов бе признат за виновен, че е ощетил здравната каса с 1,9 млн. лв. в полза за частната болница „Кардиолайф“ и е подкопал доверието в държавните институции * Но си виси въпросът дали не е имало съизвършители по-нагоре
Тема с продължение
Д-р Антонио Маринов
НА 7 НОЕМВРИ, след немалко заседания и отлагания на делото до този момент, тричленен състав на ловешкия Окръжен съд призна за виновен за длъжностно престъпление директора на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) – Ловеч д-р Антонио Маринов. И му постанови 3-годишна условна присъда (с 5 години отлагателен срок) и забрана да заема ръководни длъжности в сферата на здравеопазването за същия период. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

Д-Р АНТОНИО МАРИНОВ бе обвинен от прокуратурата и вече признат за виновен от съда, че в качеството си на управител на РЗОК - Ловеч е сключил два договора за оказване на болнична помощ по клинични пътеки и за извършване на амбулаторни процедури с частната болница „Кардиолайф“ (Ловеч), с което е ощетил бюджета на здравната каса с 1,95 млн. лв. И в добавка, нанесъл й е (на касата) и неимуществени вреди – уронване на авторитета и подкопаване на доверието на гражданите в нея и в държавните институции изобщо. Случаят бе определен от обвинението като „особено тежък“, а като мотив за престъплението бе посочено – да се набави облага за другиго (т. е. „Кардиолайф“).

ДА ПРИПОМНИМ. Д-р Антонио Маринов –  заемащ поста директор на РЗОК - Ловеч от година и половина след спечелен конкурс – бе задържан на 18 март 2018 г. при шумна съвместна акция на ДАНС и полицията (виж „Закопчаха шефа на Здравната каса в Ловеч“ – бел. ред.). Задържането, случайно или не, бе навръх рождения му ден. Престоят в предварителния арест бе удължен с прокурорско разпореждане на 72 часа и бе образувано досъдебно производство по подозрение в злоупотреба със средства на здравната каса. След това се изясни, че атаката срещу д-р Маринов е заради сключения през 2017 г. договор на касата с ловешката частна болница „Кардиолайф“; което пък, според твърденията на обвинението, било за сметка на намиращата се на ръба на оцеляването ловешка държавна болница МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ и допълнително усложнило положението й (виж „Ловешката болница – в предупредителен протест, готовност за ефективни действия“ – бел. ред.).

НА БРИФИНГ след задържането на д-р Маринов говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че „само за три месеца медицински дейности частното лечебно заведение „Кардиолайф” ООД е получило почти 1 млн. лева от здравната каса въз основа на документи за изпълнени медицински дейности”. Обаче главният счетоводител на „Кардиолайф“ Илияна Костова опроверга обвиненията с аргумента, че отговорността за превеждането на тези 1 млн. лв. е на централното ръководство на НЗОК, а не на д-р Маринов и РЗОК - Ловеч, които са действали по разпореждане отгоре. Ловешката прокуратура пък (до)обвини д-р Антонио Маринов, че е нарушил цели пет закона при издаването на разрешителното на частната ловешка болница „Кардиолайф“ и е последвало ощетяване на здравната каса и държавния бюджет не с 1 млн., а с цели 1,9 млн. лв.

***

ПРИСЪДАТА си е присъда и решението на съдиите трябва да се уважава. Остава обаче висящ въпросът дали началникът на РЗОК - Ловеч не е удобният „бушон“ и дали не е имало съизвършители някъде по-нагоре.

Т21

Още по темата:

1 Коментара:

Дон Педро каза...

Колко са 2милиона щом не са от твоя джоб ?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |