Ловешката болница – в предупредителен протест, готовност за ефективни действия

* В декларация до министър Кирил Ананиев той е обвинен, че не изпълнил обещанието за „вземане на решение за излизане от тежкото финансово състояние на болницата“ * Протестната нота е изпратена и до премиера Бойко Борисов
Сблъсъци
ОТ ДНЕС, 11 декември, целият екип на държавната ловешка Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) „Проф. д-р Параскев Стоянов“ са в предупредителен 3-дневен протест. И при липса на удовлетворително разрешение на исканията им – започват ефективни протестни действия. Това става ясно от разпратената до медиите Декларация на колектива на болницата, председателя на Районната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) – Ловеч и Съвета на директорите на лечебното заведение, подписана от Теодора Пенкова, зам.-председател на Съвета на директорите и д-р Анка Георгиева, изпълнителен директор на МБАЛ – Ловеч.

ПРОТЕСТНАТА нота е адресирана до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с копие до премиера Бойко Борисов, националния омбудсман Мая Манолова, председателя на БЛС Венцислав Грозев, синдикалните лидери Пламен Димитров (КНСБ) и Димитър Манолов (КТ „Подкрепа“), Милка Василева – председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), и председателката на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова.

В ДЕКЛАРАЦИЯТА се казва: „Министерството на здравеопазването е запознато с критичното състояние на МБАЛ – Ловеч на проведената среща (22 ноември 2017 г.) между министър Кирил Ананиев, Съвета на директорите и акционерите на лечебното заведение заедно с Областния управител на Ловеч. На тази среща г-н Ананиев поиска срок от две седмици за вземане на решение за излизане от тежкото финансово състояние на болницата. Последвалите две писма от ръководството на МБАЛ – Ловеч (от 30 ноември и от 7 декември 2017 г.), информиращи за дефицит на животоспасяващи медикаменти, консумативи, условия за лекуване на пациентите и неизплатени трудови възнаграждения на персонала от м. септември, останаха без отговор“.

Т21

Бел. ред. Ловешката държавна болница (МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“), в която акционери с неголеми дялове са и общините от Ловешка област, вкл. нашата Община Троян, е на ръба на затварянето от две-три години. Според някои причината е нелоялната конкуренция на частното медицинско дружество, наемател в сградата на МБАЛ – Ловеч, като в цялата работа са набъркани лични интереси, включително на политици. В пространно писмо преди време дългогодишният и вече бивш директор на болницата д-р Тихомир Бенев отрече да има вина за случилото се. В последно време активност по спасяването на болницата имаше областният управител Георги Терзийски, каузата бе прегърнал и неговият предшественик, а сега депутат Милко Недялков, имаше и ангажименти за подкрепа от управленски фактори на най-високо ниво, но явно нещата не се получават.


Още по темата:

8 коментара:

Анонимен каза...

Тиквун може само да ги премести в София.М.г. им премести отбора барабар с Перуката и джуджето,сега болницата

Анонимен каза...

Областният Терзийски нищо няма да свърши. Той е човек жаден за власт,сега кмет иска да става,не разчитайте на него!

Анонимен каза...

Причините за фалита на ловешката държавна болница са основно в три направления.
1. Неадекватната и престъпна държавна политика в здравеопазването и лекарствата, за които близо четвърт век "правят" реформи и сигурно ще ги правят още 100 години. От тази престъпна политика се родиха единствено т.нар. "бялата мафия" и "фармацефтичната мафия".
2. Безумното и недалновидно решение на бившите кмет на Ловеч и ОбС Ловеч, които сами си вкараха "вълкът в кошарата" с вкарването и настаняването на "Кардиолайф" в Ловеч. Нещо повече - след като се опитаха да дадат на "Кардиолайф" една общинска сграда, за което ловешките граждани се надигнаха и осуетиха това намерение - ловешките управленски кретени "настаниха" тази фирма директно в сградата на ловешката болница, с което дадоха още по-бърз тласък за нейното затриване.
3. Българският "комунистически капитализъм", при който с обществени пари се прави частен бизнес.
С обществени пари се правят и функционират частни здравни клиники
С обществени пари се прави частно образование
С обществени пари се "подпомагат" частни банки
С обществени пари се тъпчат частни медии
Обществени пари от НЗОК се прехвърлят в бюджета
Обществени пари от пенсионните фондове се прехвърлят в бюджета
и т.н.
В крайна сметка за обществото парите или не достигат или изобщо няма, докато комунистическите капиталисти тънат в охолство и продължават като все по-мощни прахосмукачки да засмукват обществения ресурс.
*
Има и още една много сериозна причина, но нея ще разгледам в контекста за бъдещето на троянската общинска болница.
Както знаете, обществените болници /държавни или общински/ се издържат от т.нар. „клинични пътеки“. Тук има един много интересен казус – ако населението е здраво и не ползва /или ползва в много малък обем/ услугите на болницата, приходите секват и болницата фалира. Така са го „измислили“. Ерго, за да съществуват болниците – населението трябва да е болно. И колкото е по-болно – толкова по-добре за болницата. Пълна идиотия, нали? Още един много съществен въпрос – всяка от обществените болници е задължена да поддържа определен брой клиники за да има правото изобщо да съществува. Обикновено една или две от тези клиники са „печеливши“ и на практика те издържат останалите клиники и изобщо общественото болнично заведение. Частната болница няма това задължение. Частната болница поддържа само една клиника, която е много „печеливша“, а някои дори /като случая в Ловеч/ буквално като термит са се залепили за обществената болница и изсмукват допълнителни ресурси за функционирането си.
И сега отново да се върнем на следващата причина, заради която бъдещето и на троянската болница е вече под въпрос. Броят на клиничните пътеки, с които се издържа троянската болница, драстично намаляват с обезлюдяването на Троян. Коя е критичната точка и дали сме я достигнали – не е важно, защото е въпрос на време. Какво ще последва – сещайте се!
От години, от много години предупреждавах, че загубата на човешкия ресурс е най-страшното нещо и че то води след себе си погроми с необратими последици. От години предупреждавах, че всяка стотинка от бюджета, която не е насочена към спасяването на човешкия ресурс на Троян е пропиляна.
Само че на едни управленски кретени каквото и да им говориш – все тая. Те са специалисти по лепенето на стиропор, а сега гледам и по частните софийски радиа, докато Троян продължава да тъне в информационен мрак.

Анонимен каза...

Току що излезе информация, че поне 10 общински болници са заплашени от фалит. Няма информация за кои болници става дума и дали сред тях е троянската общинска болница. А от потъналия в информационен мрак Троян няма и как да разберем
Оказва се, че общо за всичките 31 общински болници - 83% от постъпленията отиват за..... заплати на персонала. Малкото останало е за консумативи, лекарства, поддръжка, издръжка и т.н.
Сещате ли се какво се задава? Най-малкият проблем е, че ще се наложи сами да си носим лекарствата и консумативите за да има пари поне за заплати на лекарите, сестрите и останалия персонал. След това парите няма да стигат и за заплати и започва загубата на кадрите в болницата. А не знам дали ви е ясно какво коства в една малка общинска болница да задържиш добри професионалисти.
И всичко това - като резултат от идиотската политика на местните управленски кретени, които с пилешките си мозъчета прогониха населението на Троян.
Да се готвят училищата!

Анонимен каза...

4-ти 83% от постъпленията отиват за..... заплати на персонала.А какво ще правят през 2018 год. когато работната заплата се вдига с 10%,вдига се минималната заплата.А за училищата е ясно през следващите няколко години се пенсионират голяма част от учителите.От къде ще намерят учители,няма голям наплив.Най вероятно няма да има нужда от учители.За последните 10 год. раждаемоста в Троян е паднала с над 50% и този процен непрекъснато се увеличава.Раждат се по стотина деца на година и бройката пада.Успешната Дона обеща при идването си втори мандат,че ще задържи младите хора в Троян и че ще увеличи благосъстоянието на населението.Нищо от обещанията.А харчи пари на поразия.Пример:Асфалтира път към растова могила който води към поляни и селскостопанска земя зад санаториума.още безумия мога да кажа ама има време.

Анонимен каза...

Така е, затова се оперират и здрави хора - те са клиенти. Извинете - пациенти.
Затова без зор те вкарват да лежиш в отделение и вместо да се подобриш, ти ставаш още по-зле.
Или като свърши пътеката - аре, хващай пътя. Без значение дали си в състояние или не.

Дядо Иван каза...

3-ти, звучиш доста смислено и здравомислещо. Не съм се заглеждал в здравната система, може би защото съм имал късмета да не ми се налага - за 40 години един счупен крак на жената, окепазен и скъсен в Пирогов и една счупена ръка на дъщерята. Другото са тук-там някой грип.

Ужасно е това с клиничните пътеки за издръжка на болниците, но пък напълно логично, като се има предвид цялостното управление на държавата и общините.

Какво може да се направи - НИЩО! Нищо, защото в моя бранш - телекомуникации до преди 20 години имаше ентусиазъм, собствено мнение, упоритост, борба за правилното решение. От кризата насам (10 години) и съпътстващата я безработица, само наборите в предпенсионна възраст тук-там се обаждат, макар и вече с половин уста. Младите разбраха, че преклонена главица сабя не сече и скандират идиотските лозунги на шефовете по-ентусиазирано от партийните секретари през соца. И това в един развиващ се и мощен бранш. Мислех, че соца е най-тъпият строй, управляван от най-тъпите хора. Оказа се, че "капитализЪма" е 10 пъти по-идиотски, лицемерен, подъл, нагъл и квото се сетите. Така че спасение няма. Няма откъде да дойде, защото децата и внуците ни или бягат, или сами си свиват сърмите и подлагат гърбина да ги тъпчат политици и бизнесмени.

Винаги съм мразел комунистите (може би съм го попил от баща), но започвам вече да ги разбирам, защо са избили половината депутати и бая "бизнесмени" през 44-та. Ако остане на мен, от сегашните не бих оставил нито един жив. Всеки от тях е заслужил поне по една смъртна присъда.

Така, рекох си го. Сега да питам.

Ако ме хване някоя "невярна" болест, като например рак, хич няма и да отида до болницата, ще чакам да ме отнесе или ако стане напечено, сам ще си ида. Ако е нещо обаче, дето подлежи на поправка, къде да ходя - в Плевен, в Ловеч, в Троян или да се връщам в София, което не ми се ще, щото ще затормозявам децата като съм им под носа?

Анонимен каза...

Решението на проблемите като
здравеопазване, Калинел и тем подобни е работниците масово да си подадат молбите - всички вкупом.
Да ги видим тогава отворените работодатели какво ще правят.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |