Екипът на Гръдното отделение в Ловешката болница подаде колективна оставка

* „При така създалата се ситуация ние не можем да работим като рискуваме здравето на нашите пациенти, както и да поемаме лична отговорност за това“, заявиха медиците
Тема с продължение
НА 4 АПРИЛ 2018 Г. лекарите и медицинските сестри от Пневмофтизиатричното отделение (отделението за гръдни болести) на ловешката окръжна болница МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ подаде колективна оставка, която бе огласена в декларация, адресирана до здравния министър, Българския лекарски съюз, Българската асоциацията на професионалистите по здравни грижи, националните медии. В декларацията са посочени двете основни причини за крайното решение: най-напред – недостигът на лекарства, консумативи, остарялата и дефектираща непрекъснато апаратура; второ – редуцираният състав след напускането на двама лекари и две сестри и невъзможност да се изпълнява работният график. И като капак – отказът на прокуриста на лечебното заведение д-р Ченко Чалъков да се срещне с екипа на Пневмофтизиатричното отделение, въпреки няколкото рапорта до него от началото на годината и поискана среща на нарочно събрание на 28 март т. г.  

„ОТ ДВЕ ГОДИНИ работим без редовно снабдяване с лекарства и консумативи, с остаряла и дефектираща непрекъснато апаратура. Изпълняваме служебните си задължения в изключително редуциран състав… Налагаше се да работим извънредно, напълно безвъзмездно, за да могат да бъдат обслужени пациентите и оформена документацията по клинични пътеки за здравноосигурителната каса… При така създалата се ситуация ние не можем да работим като рискуваме здравето на нашите пациенти, както и да поемаме лична отговорност за това“, четем в уведомителния документ. Завеждащият отделението д-р Михаил Киров е уверил, че 13-те пациенти, които са на лечение в момента, ще бъдат обгрижвани и до изписването на последния в понеделник (9 април) медиците ще изпълняват задълженията си. „Не виждам обаче светлина в тунела и не срещаме разбиране от ръководството на болницата“, уточнил д-р Киров (цитатът е от „24 часа“).

***

ПРИПОМНЯМЕ. В края на миналата година (11 декември 2017 г.) целият екип на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч обяви 3-дневен предупредителен протест, като заплаши, че при липса на удовлетворително решение на исканията им ще започват ефективни протестни действия. А исканията бяха сходни – за редовна доставка на животоспасяващи медикаменти и консумативи, подобряване условията за лекуване на пациентите и изплащане на неиздължени (с месеци) трудови възнаграждения. Тогавашната декларация на ловешките медици бе адресирана както до отговорните фактори в родното здравеопазване (здравния министър, председателя на БЛС, председателката на здравната комисия в парламента), така и до министър-председателя Бойко Борисов и националния омбудсман Мая Манолова. Но въпреки заплашителния тон до ефективен протест не се стигна, до решение на проблемите – също. Няколко месеца по-късно пък за основен виновник за колапса на ловешката болница бе набеден директорът на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в Ловеч д-р Антонио Маринов, който и до днес е под домашен арест; обвинението срещу началника на РЗОК - Ловеч е за сключен договор с ловешката частна болница „Кардиолайф“, ощетяващ касата и ловешката държавна болница (МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“). Истината обаче е, че проблемите на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ са доста по-отдавнашни и поне от две-три години лечебното заведение е на ръба на фалита и затварянето. А обещанията за спасяване, давани периодично от различни управленски фактори на местно и национално ниво, явно не водят доникъде, поне досега.

Т21

 Още по темата:

4 коментара:

Анонимен каза...

Срам и позор,че се стига до такива "
новини"!
Подигравките с лекари,учители,полицаи...ни водят към дълбоката яма, от която излизане НЯМА.

Анонимен каза...

Поздравления.
Покажете на тези крадливи гербери, че не може така.
Ама то и ние трябва да излезем да ги изметем, понеже здравеопазването ни касае и нас - обикновените хора.

Анонимен каза...

ето ,това е демокрация от евроатлантически тип !наслаждавайте и се !

Анонимен каза...

Най-некадърния и мързелив персонал е в тази болница.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |