Две събития в Серяковата къща

* Емоционална среща 13 140 дни (36 години) след завършването на троянското Художествено училище * Издателката Невена Кръстева и преводачът Крум Крумов представят новата книга на български език на полската нобелистка Олга Токарчук
Предстоящо

,,ВИПУСК 87 – ИЗЛОЖБА СЛЕД 13 140 ДНИ“

НА 4 АВГУСТ (петък, 18:00 ч.) в галерия „Серякова къща” в Троян се открива изложбата ,,Випуск 87 – изложба след 13 140 дни“ на учениците от випуск 1987 г. на троянското Художествено училище (НУПИ „Проф. Венко Колев“). Предстоящото събитие е емоционална среща 36 години след завършването или 13 140 дни, оттам и заглавието.

УЧАСТНИЦИТЕ
са хора, които продължават да творят в сферата на изобразителните изкуства – скулптора, живопис, керамика, дърворезба, иконопис. Сред тях има професор по финанси, доцент по компютърни технологии, главен уредник в художествена галерия в областен град, доказали се творци, живеещи и работещи в чужбина. Със свои творби в различни жанрове ще се представят 10 автори – Красимир Кунчев, Силвия Антонова, Теменужка Павлова, Алцек Маджаров, Даниела Кнежевич, Петя Хасъмска, Румяна Живкова, Петьо Петров, Ваня Минчева и Милен Василев. А да събере и организира творците успя художничката Петя Хасъмска, която живее в Атина. Изложбата е и в памет на преподавателката на випуска Елена Понева, която почина внезапно миналата година.   

„ЕМПУЗИОН”  ТРЪГВА ИЗ БЪЛГАРИЯ ОТ ТРОЯН

НА 7 АВГУСТ (понеделник, 18:00 ч.) от Серяковата къща в Троян започва националното представяне на сензационния нов роман „Емпузион” на полската нобелистка Олга Токарчук – ще присъстват преводачът Крум Крумов и издателката и редактор на изданието Невена Дишлиева-Кръстева (издателска къща ICU, София), и двамата добре познати на културната троянска публика. Една нестандартна среща с „натуротерапевтичния хорър”, който ни припомня, че във всеки от нас се крие чувство за непълноценност, убеждението, че нещо ни липсва, а всички останали го притежават, че визията за света като черно-бял е лъжлива и унищожителна, по определението на организаторите. Към преводача и издателката на живо чрез видеочат в галерия „Серякова къща” ще се присъединят почитатели на Токарчук от различни точки на света; Предстои и вълнуваща видеоразходка из Соколовско – мястото, където се развива действието в романа.

ОЛГА ТОКАРЧУК е носителка на Нобеловата награда за литература за 2018 г. Родена е на 29 януари 1962 г. в Сулехов, Полша, в учителско семейство (баща ѝ работи и като библиотекар). Психолог по образование. Едно от най-важните имена в съвременната световна литература. Обичана, превеждана, четена и награждавана писателка, в чието творчество има разкази, романи, есета, критически текстове, сценарии, поезия и пр. Общественичка със запомнящ се глас. Творбите ѝ са превеждани на около 40 езика, което я прави най-превежданата съвременна полска писателка. „Емпузион“ е деветата книга на авторката в каталога на ICU и четвъртата в превод на Крум Крумов. Предстоящото събитие в Серяковата къща в Троян е  по проекта „Чувствителни книги за чувствителни читатели“ на издателство ICU, финансиран от Европейски съюз, по който троянската галерия е партньор.

Т21
, по информация на галерия „Серякова къща“
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |