Вяра Дочева: „Ще стартираме една спокойна и успешна учебна година“

* Общо 2408 са учениците в 11-те училища в община Троян, първолаците са 186, а малчуганите в 8-те детски градини – 711 * От тази година – единственият валиден документ на учениците е личната карта, бележниците остават в миналото
Звънецът бие
„ВЪВ ВСИЧКИ училища и детски градини в община Троян новата учебна 2022/2023 година ще започне нормално. Независимо от предизвикателствата на времето ще стартираме една спокойна и успешна учебна година“. Това заяви новоназначената шефка на отдел „Образование, култура, спорт и демографски дейности“ в общинската администрация Вяра Дочева, която участва в редовната месечна пресконференция на кмета (13 септември).

Вяра Дочева
Г-ЖА ДОЧЕВА изреди и основанията за оптимистичния си извод.
• ВСИЧКИ планирани за лятото ремонтни дейности в училищата и детските градини са приключили; в това число освежаването и преоборудването на училищните здравни кабинети, включително в детските градини, което е важно при евентуална нова пандемична вълна, осигурени са и всички предпазни средства според изискванията на РЗИ.

• ЗА УЧЕНИЦИТЕ от 1. до 7. клас и за малчуганите в детските градини са осигурени безплатни учебници и учебни помагала. Новина е, че тази година освен за записаните първокласници парични помощи от 300 лв. са предвидени и за осмокласниците, срокът за подаване на заявленията е до 15 октомври.

• УТВЪРДЕНА е новата транспортна схема за превоза на учениците, а всички училищни автобуси са минали на технически преглед и са в пълна изправност. Няма да има дете, за което да не е осигурен транспорт до съответното училище; а проблемът с отказа на фирма превозвач през миналата година, когато се допуснаха известни „пробойни“ (например с учениците от с. Белиш), е решен. Все пак не бе премълчано, че повечето от троянските училищни автобуси са понатрупали години и се пръскат излишно много средства за ремонти, но и в тази посока са предприети действия – Община Троян кандидатства за 10 нови училищни автобуса.

• ОТ ТАЗИ учебна година в учебните заведения в общината ще се използват само електронни дневници (хартиените отпадат). Отпадат и ученическите бележници, като при желание съответните училищни ръководства могат да решат все още да се използват. Но единственият валиден документ за учениците вече ще е единствено личната карта.

• Г-ЖА ДОЧЕВА не подмина и основния проблем: „Сериозните ни притеснения за новата учебна година са свързани с отоплителния сезон. От една страна – заради растящите цени на горивата и електроенергията; и въпреки предвидените резервни средства в бюджета на Общината и в делегираните бюджети на учебните заведения, притесненията си остават. От друга страна – заради доставките на газа“. „Всички въпроси по осигуряването на отоплителния сезон – сподели още новата образователна шефка, – бяха обсъдени на работна среща в края на м. август с директорите в образованието. Там стана ясно, че повече от образователните институции в общината (училища и детски градини) са осигурили горива – нафта, дърва и пелети, до края на учебната година; а тези, които се отопляват на газ, търсят алтернативни решения, така че по никакъв начин да не се стигне до принудителни ваканции“.
ПРЕЗ НОВАТА учебна 2022/2023 година в 11-те училища на територията на община Троян (9 общински и 2 държавни) ще учат общо 2408 ученици от 1. до 12. клас, разпределени в 130 паралелки. Детските градини (8 на брой, вкл. детската ясла) започват годината с 711 деца, разпределени в 34 групи. 186 са първолаците, които на 15 септември за пръв път ще прекрачат училищния праг (малко повече, но повече от предишните две години – 169 през 2020/2021 г. и 181 през 2021/2022 г. – бел. ред.); по традиция за всички тях ще има подарък от Община Троян – книжка с български народни приказки с послание от кмета Донка Михайлова.

Т21

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |