Черноосъмци в Парламента по покана на Вяра Емилова

* Група от Училището за планински водачи се срещна със зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева и шефа на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров – иска се облекчаване на процедурата за придобиване на професионална квалификация
Срещи
Вяра Емилова посреща Румяна Велешка и черноосъмската група в Парламента, 15 април
НАРОДНИЯТ представител от нашия избирателен район Вяра Емилова (БСП) организира важна среща за Училището за планински водачи в с. Черни Осъм  – досегашното СУ „Васил Левски“, което вече ще носи името Средно училище за планински водачи „Минко Занковски“ и е единственото в България, създаващо кадри по професията планински водачи. По нейна покана на 15 април в Народното събрание гостува група ученици и преподаватели от чероосъмското училище, начело с директорката Румяна Велешка и се срещна и разговаря със зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева и председателя на парламентарната комисия по туризъм Илин Димитров. В срещата участваха и троянските общински съветници от левицата Младен Богдански и Владислав Кардашимов.  

ЦЕЛТА била представителите на централната власт да се запознаят със спецификата на уникалното Училище за планински водачи и професията планински водач. И да се търси решение на един проблем, който стои пред черноосъмското школо и възпитаниците му от паралелката за планински водачи – съществуващата допълнителна процедура (допълнителни изпити пред Министерството на туризма) за добиване на правоспособност за планински водач. В тази връзка, научихме го от профила във фейсбук на г-жа Емилова, представила „постиженията на училището и основни въпроси, свързани с  дейността му, с процедурата за придобиване на професионална квалификация и възможността тя да бъде облекчена за завършващите училището, относно полаганите изпити“.

След разговорите и обещаната подкрепа за Училището за планински водачи
ОТ СВОЯ страна зам.-министър Георгиева заявила, че професията „Планински водач“ е свързана с отговорностите за опазване на живота и здравето на туристите, а „изпитите за придобиване на правоспособност за упражняване на професията са реален коректив и измерител на целия процес по обучение“. Подчертала още, че Министерството на туризма разбира отговорността и значението на тази професия, в дълбочина познава споменатия казус и „ще направим преглед на административната процедура за втори път с цел търсене на варианти за облекчаване”. Т. е. поет бил, макар и колебливо, зам.-министерски ангажимент за облекчаване на процедурата за придобиване на правоспособност за планински водач. Парламентаристът Илин Димитров пък се ангажирал при предстоящото обсъждане на Закона за туризма да се имат предвид поставените на тази среща въпроси. В допълнение информирал, че се обсъжда в учебната програма на училищата съвсем скоро да бъде включено изучаване и посещение на 100-те национални туристически обекта на България.

Т21

Бел. ред. Тук е мястото да припомним, че черноосъмското Училище за планински водачи – в което е вложена много енергия и любов на местната общност и неслучайно ще носи името на черноосъмеца Минко Занковски и което се намира на възможно най-доброто място за подобно училище, но в последните години изпитва доста затруднения – се радваше на парламентарна подкрепа и в предишния управленски мандат. Ще откроим името на бившия депутат и наш съгражданин инж. Иван Миховски (ГЕРБ).
 
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |