Очаквана подкрепа

* Предложението училището в Черни Осъм да се преименува на Средно училище за планински водачи „Минко Занковски“ бе гласувано с пълно единодушие * Следващата стъпка – законодателна промяна и получаване на професионален лиценз

Минко Занковски
В Общинския съвет
 
СПОРЕД очакванията Общинският съвет в Троян прие с пълно единодушие предложението, внесено от кмета Донка Михайлова и инициирано от ръководството на СУ „Васил Левски“ в с. Черни Осъм, училището да се преименува в Средно училище за планински водачи „Минко Занковски“ (25 ноември). Тоест ясно да се заяви професионалната насоченост и да се отдаде дължимото на дългогодишния директор и емблема на училището Минко Занковски (виж „Предлагат училището в Черни Осъм да носи името на Минко Занковски“ – бел. ред.). Но в дебатите преди гласуването се чуха и други неща, свързани с бъдещето на черноосъмското училище.

ИНЖ. ВАСИЛ РАДОЙЧЕВСКИ (БСП) подкрепи принципа, че „хората, които с идеите си и неуморния си труд допринасят за развитието на нашия край, заслужават да останат в паметта ни“; като направи паралел и с намиращия се в съседство Природоаучен музей, който би могло да носи името на черноосъмските си създатели „Илия и Христо Илиеви“. Г-н Радойчевски обаче открои един сериозен проблем – сега учениците в професионалната паралелка за планински водачи държат държавен изпит, който не им дава право да практикуват професията, трябва да държат и допълнителен платен изпит в Министерството на туризма, това е станало след изменение преди време на Закона за туризма. И призова – налага се законодателна промяна, която трябва да тръгне от Общинския съвет.

ДАНИЕЛ СИРАКОВ
(ВМРО) също обърна внимание на нормативни проблеми – въпросната постановка в Закона за туризма, но и различните сертификати и разнородните школи, които обучават ски учители, планински водачи, морски спасители и др. „Трябва да подготвим мотивирано становище до Министерския съвет“, заяви съветникът, рекордьор по мандати в местния парламент, допълвайки, че може да се върви и към предложение за получаване от черноосъмското училище на национален статут (по подобие на троянското художествено училище НУПИ „Проф. Венко Колев“). Николай Тодоров („Глас народен“) се солидаризира и предложи да се създаде работна група, която да е инициатор за необходимите законодателни промени; „Ако ние не поискаме законодателните промени, няма кой“, категоричен бе зам.-председателят на Общинския съвет.

Практическо занимание в паралелката за планински водачи
„ПАМЕТТА на Минко Занковски заслужава училището да носи неговото име“, бяха думите на кмета Михайлова. Тя припомни, че само преди 3-4 години училището в Черни Осъм е било на ръба, но през последните година-две училищният екип е направил много и  за учебната 2021/22 г. професионалната паралелка за планински водачи е попълнена с 16 ученици, което е оптимистично. Според градоначалника важното сега е училището да получи нужния лиценз и завършващите ученици да имат професионални права и възможност за професионална реализация.

Т21
 
Още по темата:

1 Коментара:

Z@Q каза...

Както е тръгнало скоро Васол Левски ще е някой, който по незнайно какви причини, а защо не и нарочно с партийна протекция-ала комунистическа разбира се е лансиран в публичното пространство с цел изкривяване на правилната иначе ценностна система на "многострадалното" социалистическо общество!
В Ловеч поп Кръстьо е вече на почит, тук пък апостолът е осъден на забвение-да де, в училищата достатъчно "много" досаждат с личността му на правилното вече поколение!
Пред очите ви вече учат дистанционно, пред очите ви ги дистанцират от род и Родина, пред очите ви им бъркат къде ли не и с какво ли не!
"Народе!!!"
...
Нищо лично Занковски-просто ми прави впечатление!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |