София, не сте сами, поздрави от Троян!

* Заснетото е напълно достоверен факт, случва се в Троян от години и както е тръгнало, ще продължи с години

Взето назаем

Гледка от Троян, 6 декември 2020 г., сн. Ема Гатева

ЗЛОВЕЩА актуална зимна троянска снимка обиколи фейсбук на Никулден (6 декември). Публикува я стопанката на хижа „Амбарица“ Ема Гатева, която по-голяма част от годината живее горе в Балкана, но тези дни си бе в Троян по съдебни дела (за срамното дело на БТС срещу хижарката и поредното му гледане в троянския съд ще напишем отделно – бел. ред.). А че снимката е стряскаща и плашеща, спор няма. И още по-плашеща – защото заснетото е напълно достоверен факт, случва се в Троян от години и както е тръгнало, ще продължи с години. И защото е ненормално – все пак сме малък град, в планината и логичното/нормалното е точно обратното на случващото се. Но най-важното – защото е опасно за здравето и живота, със сигурност повече от коронавируса.

ЕТО ТЕКСТЪТ
на Ема, добавен към снимката: „София, не сте сами. Поздрави от китен планински градец (Троян)! Дишай!“. Кратко и ясно. За жалост – някак безнадеждно. Но и подсказващо, че така не може да продължава. Ето и част от коментарите под Еминия пост, до един неоптимистични:

• Отдавна повсеместната газификация трябваше да е факт, цените достъпни, финансови облекчения за ВЕИ... и дървата и кюмюра в историята. (Явор Дянков)

• Въздухът в Троян през зимата е 3 пъти по-ужасен от в София.
(Минко Георгиев)

• Бях впечатлена вчера от въздуха в Троян. И единственото обяснение е – където има роми, има и мръсен въздух. Отделно на това са хората, които се отопляват с въглища, защото е по-евтино. (Събина Боевска)

• И с какво да се отопляват хората? Цената на тока не им е по джоба, а газификация няма! Какво остава? (Пламенка Райнова)

ЗАЩО публикуваме това ли? Защото така вече не може. Защото не може да се диша! Защото нещо трябва да се направи. Защото колкото и да е тежък, труднорешим и забит дълбоко в десетилетията назад, проблемът не бива да се замита под килима. И всички, то си е за нас, не трябва да си траем. Включително и най-вече местните и други власти. Решения със сигурност има, но трябва да се търсят.

Т21

Начало

Още по темата:

8 коментара:

Kaloqn каза...

Елате да видите комина на фирма Тоникс срещу Кампуса в началото на града. Сутрин от около 6:00 до около 9:00
P.S. В Троян има ли еколог?

Anna42 каза...

А комина на Мебел?!

Мишка каза...

А комина на Болшевик?

Kaloqn каза...

Май няма еколог

Unknown каза...

Тая умница знае ли че хората от как съществува света, са се топлили да твърдо гориво!? Как мислиш дали това е проблема или някъде в промишлените замърсители... Оман от умници

Unknown каза...

В София въздухът е в пъти по-чист от този в Троян. Страннно защо дебат по темата в община Троян липсва

Nik каза...

nik9393939393

Djigata каза...

И ние се отопляваме с дърва, просто финансово нямаме друг избор. Ако е за идеята има доста пушещи комини на фабрики и Г-н Маринов може да си направи труда да ги снима ако желае. И питам просто ей така от любопитство :хижа "Амбарица" с какво се отоплява? Как е решен въпроса с канализацията и събирането и извозване то на смет? Нищо лично, просто ми стана любопитно.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |