Черен дим с миризма на развалени яйца се стеле над квартала

* „Димът е гъст и черен, мирише като на развалени яйца или сяра, усеща се повече на високото (съседните блокове), отколкото долу в ниското (на улицата)“, * Опасни ли са обгазяванията от комините на „Витекс“, питат съкварталците
Сигнал
Коминът на „Витекс“ бълва черен дим над квартала, 6 август
ЖИТЕЛИ на троянския жк „Лъгът“ ни алармираха, че продължават да са обгазявани от комините на фабрика „Витекс“ (бившата „Болшевик“), а най-потърпевши са обитателите на близките жилищни кооперации по ул. „Ген. Карцов“ и ул. „Мизия“. Поредният им сигнал бе от миналата сряда, 5 август 2020 г. Изпратиха ни и снимки плюс заснето с телефон видео на димящия малък комин, който посред бял ден бълваше гъст пушек; и ни предупредиха, че обикновено в петък следобед ситуацията става най-нетърпима. Така е от много време, като обгазяванията от иначе неработещото предприятие са през различни интервали от време – понякога ги няма с месеци, друг път са всеки ден/нощ.

„ДИМЪТ е гъст и черен, мирише като на развалени яйца или сяра, усеща се повече на високото (съседните блокове), отколкото долу в ниското (на улицата)“, бе краткият придружителен коментар към снимките и видеото. Попитахме подавани ли са сигнали, потвърдиха – и към Община Троян, и към Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Плевен (административната структура към министъра на околната среда и водите, която осигурява провеждането на държавната политика по опазване на околната среда в нашия район, областите Плевен и Ловеч, включително община Троян; и чиято основна компетенция и задължение е „опазване на въздуха, водите и почвите от замърсяване и увреждане“ – бел. ред.). Но резултат досега няма. А обгазяването на квартала и града от комините на фабрика „Витекс“ („Болшевик“) е факт и е от години.

СТРАХОВЕТЕ на хората са, че пушеците освен задушливи и неприятни, са и опасни за здравето. А има и съмнения, че във фабриката се изгарят срещу заплащане отпадъци, което е причината за миризливия дим от фабричните комини, т. е. че става дума за нерегламентирана практика и за екологични нарушения/престъпления. Дали е така, трябва да кажат съответните институции и най-вече споменатата РИОСВ – Плевен, като отговорността на Община Троян и нейното звено „Екология“ съвсем не отпада. Надяваме се отговорът най-после да бъде даден и да стане ясно защо пушат тези комини, опасни ли са пушеците и имат ли основания страховете на хората?!

1 Коментара:

r3d33ms каза...

https://www.youtube.com/watch?v=cOPF529m31g

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |