Внимание: Пушеци!

* През есенно-зимните месеци броят на денонощията с превишени норми на ФПЧ в Троян надхвърля допустимите 35 за календарна година

Община Троян
 предупреждава

С НАСТЪПВАНЕТО на отоплителния сезон се наблюдава увеличаване на замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ). През есенно-зимните месеци броят на денонощията с превишени норми на ФПЧ се увеличава и надхвърля допустимите 35 за календарна година, като основен източник на замърсяване е битовото отопление (актуалното ниво на замърсеност с ФПЧ в Троян - виж ТУК).

ТОВА ЗАМЪРСЯВАНЕ на въздуха, според редица специализирани изследвания, е предпоставка за: по-често възникване на остри респираторни инфекции (ринити, фарингити, бронхити, бронхопневмонии), заболявания на очите (конюнктивити и кератити); усложняване и по-тежко протичане на хроничните болести на дихателната система и на сърдечно-съдовите заболявания.

Община Троян Ви напомня някои основни правила за намаляване на емисиите на замърсители във въздуха през зимата. Ако се отопляване с твърдо гориво:

• НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ въглища с високо съдържание на пепел и сяра, както и влажна дървесина! При изгарянето на такива горива се отделят по-големи количества прах и вредни химични съединения (серен диоксид и въглероден оксид);

• ПРОВЕРЕТЕ състоянието и височината на комините! Недостатъчната височина на комините на жилищните сгради (по-малко от 0.5-1.0 м над билото) затруднява както процеса на горене, така и разсейването на газовете в атмосферата;

• ПОЧИСТЕТЕ димоходите и комините от сажди! Осигурете топлоизолация на комините и защитни „шапки“ против попадане или кондензация на влага, която води както до постепенно рушене на комините, така и до непълно горене с отделяне на сажди и токсичен въглероден оксид;

• НЕ ИЗХВЪРЛЯЙТЕ в контейнерите за битови отпадъци гореща сгур и пепел! Това често предизвиква запалване или продължително димене на отпадъците и замърсяване на въздуха;

• НЕ ИЗГАРЯЙТЕ в домашните си отоплителни печки или котли отпадъци като пластмаси, гуми, парцали, печатни издания и други! Тези отпадъци при изгаряне отделят токсични химични вещества. Напомняме, че изгарянето на отпадъци (освен в специализирани регистрирани инсталации) е забранено и нарушителите подлежат на глоба.

 Община Троян Ви призовава заедно да опазим през зимата чист въздуха, който дишаме!
Община Троян


Бележка на редакцията

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯТА на Община Троян са актуални и справедливи. Факт е, че през зимата Троян – където хората се отопляват основно на твърдо гориво (дърва и въглища) – се превръща в димно поле. И със сигурност запрашеността е доста голяма и надхвърля безопасните нива. В тази връзка имаме питане: Какво прави Общината, в частност нейният ресорен служител (главният експерт „Екология“), ако гражданин подаде сигнал, че, примерно, нечий комин пуши, та се къса и задимява и трови? Питаме, защото е важно, касае всички ни, но и по конкретен повод – от няколко години една уважавана троянка всяка зима подава подобен сигнал (за комшийски комин, който дими като крематориум), писала е не една жалба, писа и във вестника ни – и нищо!? Топката се прехвърля от Общината към РИОСВ - Плевен (Регионалната инспекция по околната среда и водите) и обратно и виновник няма, мерки и наказания – също. А коминът пуши и трови!

ДА ПОВТОРИМ и конкретизираме въпроса: Подаваме сигнал, че някой ни трови (с нисък, сбъркан конструктивно или неизчистен комин, калпави въглища, мокри дърва, забранени горива като пластмаса и гума или по друг някакъв „пушещ“ начин) – какво следва оттук нататък и можем ли да разчитаме на съпричастност и реални мерки?
Т21

Още по темата:

18 коментара:

Ст. Борджуков каза...

Хубаво е да имаме достъп до данните на общината, които са повод за съобщението... Щото достъп до моите данни от нашата тераса общината има, както и всички читатели на Т21, разбира се... И следва веднага въпроса защо тази година общината има мнение по въпроса, а миналата нямаше, ама и моите данни още ги нямаше.... Хуаво е да се каже, че данните за нивата на 10 нанометровите частици се отчитат ежедневно, а за 2 нанометровите, от пушека, се отчитат на годишна база и имат средна годишна норма. Вече имаме 6 червени дни от май насам, като през август - това е денят със Сахарския вятър и червения дъжд, ама сега, като пламнаха парните, не съм разбрал да вали червен дъжд... Много може да говорим! Ама не искам да знам миналото - представено ми от Пеевски, защото това минало е политика и аз не я дишам! Искам сега да знам какво ще направим, а не да кажем на всички, че ГРАЖДАНИТЕ СА ВИНОВНИ, щото видиш ли си палели печките!? Ами ще си ги палим!

http://stats.initlab.org/dashboard/db/particulate-matter-troyan?refresh=2m&orgId=1

Анонимен каза...

А ОБЩИНА ТРОЯН и Ст. Борджуков що не вземат заедно да подухат, та белким мръсния въздух се пораздвижи ?!?!

Анонимен каза...

При заплата от три цифрено число и то не най-голямото, аз не мога да направя нищо по въпроса с отоплението. Горя дърва, сухи. Нощем гася печката. Ако оставя пране през нощта, на другия ден то мирише на пушеци.

Анонимен каза...

По принцип не се ли говореше още от миналата година за забраняването на отопление с дърва и/или въглища?
Е, за 97.48% от населението на общината това е невъзможно - работят както каза и номер 3 за жълти стотинки и няма как да си помислиш за алтернатива.
Също така къщите и блоковете са с ниска ефективност - няма изолация и дограмата е стара.
Т.е ти бичиш печката/парното, но голяма част от топлината отива навън, ти тъпчеш още повече дърва, за да компенсираш загубите и така замърсяваш.
А какво да кажем за онова малоумно решение в България посред бял ден да се кара на фарове?????
Т.е макар и с няколко процента вдига разхода на гориво. Това значи повече изгорели газове.
Сещате се нататък какво се получава.

Анонимен каза...

От това четиво-предупреждение възниква единствено въпросът - дали да се забавляваме или да се чувстваме подиграни /за кой ли път/ от безпомощната загриженост на "на'ще пръви партийни и общински ръко-водители".
Като започна с онова "35", дето сме го надвишили, ама не е ясно какво е това "35" /бръмбари, летящи цървули ли/, та стигнем до комините, които трябвало да са "минимум 0,5-1,0 м над билото на покривите", което нито е вярно, нито пък им е ясно колко трябва да е висок един комин за да "тегли".
Проблемът е от много десетилетия, продължава да съществува и ще продължи да съществува. "Виновни" са лошите комини и все по-обедняващите и с ниска покупателна способност жители на Троян, които продължават да се инатят и да не искат да стоят на студено напук на "мъдрите троЕнски ръко-водители". Даже не им пука, че превишават онова "35".
Посоките за решаването на проблема са две
1. Поне тройно повишение на доходите на населението
2. Газифициране на града с локални и централни отоплителни съоръжения.
И двете отдавна са напълно непостижими.
Лекото повишение на доходите дори не може да покрие постоянно и необоснованото повишение на цените на енергоносителите, цените на стоките от първа необходимост плюс данъци и такси. С две думи - покупателната способност постоянно намалява дори при лекото повишение на доходите. За пенсионерите и възрастните хора с техните трайно и отчайващо ниски доходи, които процентно стават все повече в Троян - няма смисъл да се говори. Какво очаквате от тези хора? Да си закупят отоплителни котли на пиролиза или с пелети? Или на ток или с впръскване на дизелово гориво? Нито те, нито масовият и нископлатен троянски работник могат да си го позволят. За тях е важно да оцелеят. А след като са оцелели, да отидат и отново да си преизберат управленските катили, които ги докараха до това жалко съществувание в 21-ви век.
Газифицирането също е /вече/ химера. Акимов унищожи последния шанс това да се случи. Тук проблемът не е във вътрешната газопреносна мрежа, а в магистралният газопровод, който е огромна инвестиция и за която инвестиция се изискват доказателства за голямо реално потребление от промишления сектор. Битовата консумация не я гледат толкова сериозно. През 2008-ма все още не бяха "клопнали кепенците" на Елма, Машстрой и др. и все още можехме да прелъжем държавата /ДКВР тогава/, че сме атрактивни за газифициране. Нещата дори бяха пред завършек относно реализацията, но... се появиха Акимов и "газификаторите" от ГЕРБ Троян.
Откри се нов шанс. Това бе "Южен поток". Ако бе реализиран, големите български и не само български компании щяха отново да подновят "битката" помежду си за завладяване на нови територии за газифициране. Само че и тук бяхме отрязани. По заповед на Метрополията, българската колониална администрация унищожи и този стратегически за България и българите мащабен енергиен проект. С две думи - газ в Троян ще гледаме, цитирам, "през крив макарон".
Какво ни остава да правим? Ами да си чистим комините и да ги надстрояваме /общината да даде ценни указания колко/ и да си въобразяваме, че въздуха над Троян през зимния период ще стане по-чист.
п.п. няма да давам примери от САЩ за градска отоплителна централа на дърва, клони, шума и отпадъци от селското стопанство. Няма да ви давам пример и за една ферма, която се отоплява с $1,5 на ден или за подобна инсталация в жилищна кооперация. Това било "политика" и няма нужда да дразня тези, които "не я дишат". А то наистина е политика. Няма да давам примери от САЩ за енергийната ефективност и където с държавни пари /парите на гражданите/ се изолират къщите само на бедните с доходи до $3К на месец. Тук се изолират жилищата на богатите, на обществените сгради и на тарикатите. И то за такива пари, за които американците само могат да сънуват.

Анонимен каза...

Дочул за зловещия враг надвиснал над Троян, супер М се замислил в лабораториите си как да спаси любимия си град.И го измислил: Обадил се в Т21 и извикал : ДА ГО ДУХАТЕ !
След това минал, раздал по 500 лева на Стоян и Община Троян за да отидат на почивка с чист въздух и се оттеглил с умиление в лабораториите на Е...

Анонимен каза...

Проблемът на троянец е скотщината! И да има пари той пак ще пали печката, защото е сметнал, че му излиза с малко по-евтино. Интересно как пенсионерите имат пари в хиляди за телефонни измамници, но нямат пари да не ни тровят с пушещите си комини от септември до юни?!?

Анонимен каза...

Моля проверете какво горят живущите на ул. Мизия 5.Положението е страшно.

Анонимен каза...

6-ти, надявам се, че нямаш въображаем приятел...

Анонимен каза...

А как стоят нещата с комина и билото?
По принцип от време оно се водеше, че е добре комина
да настърча с около метър над билото.

Анонимен каза...

7-ми, знаеш ли значението на думата "скот"? Може би се самооприличаваш!!!

Анонимен каза...

Знам значението и затова я употребявам тази дума. Сигурен съм, че ти си един от тези скотове, които продължават да живеят в миналия век и в битието си и в мислите си.

Анонимен каза...

Значи хората, които поради една или друга причина се топлят с дърва са скотове? Браво мойто момче !

Анонимен каза...

10-ти, никога не се е "водило" подобно нещо с "надстърчане" на комина с метър над билото.
Обикновено проектантите гледат да ситуират комините в близост до билото, но това не винаги е възможно. Представете си, че комина е на 5-6 метра от билото. При един среден наклон на покрива от 40% това означава, че този комин е по-ниско от билото с 2-2,4 м. Ако към тези 2,4 м прибавим още един метър за да сме над билото, то височината на комина би следвало да стане около 3,5 м.
Някой виждал ли е такъв комин, освен във фантазиите на общинските неграмотници, писали идиотщините в статията по-горе?
А колко висок трябва да бъде комина за да има естествена тяга има начини за изчисление. Какъв е? Учи се в съответните специализирани училища. Най-общо казано - пуска се една линия под определен градус от билото в посока комина и от пресечната точка се вдига с около 50 см. Това гарантира комина ви да не е в подветрената зона и да има необходимата тяга.

Анонимен каза...

Не е добре да се нападаме един-друг. Ама може и да е, поне така разбирам от коментарите. Честито ни разделение. Все ще се намери някой да ни завладее.

Анонимен каза...

Така е, ако е далеко от билото и се направи по-висок, то няма да има как да си го изчистиш. Освен със стълба, но е опасно.
Затова е редно и да се правят близо до билото, за да може с малка височина на комина да излезем над билото.

Анонимен каза...

При тези цени на кубик + рязане, разпалки и някоя торба брикети да си на дърва вече е лукс, а да им угаждаш си е направо слободия.

Анонимен каза...

"При тези цени на кубик + рязане, разпалки и някоя торба брикети да си на дърва вече е лукс, а да им угаждаш си е направо слободия. "
С числа ще е по-ясно. Дървата и алтернативата.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |