Панихида за годишнината от кончината на патриарх Максим

* Патриарх Неофит: „В празници и делници посещаваше Троянската света обител с голяма духовна признателност“ * Игуменът Сионий: „Милващ обидените, насърчаващ съкрушените, подкрепящ падналите и в чистота радващ се на преуспяващите“
В Троянския манастир
Патриарх Неофит пред гроба на дядо Максим в Троянския манастир, 4 ноември 2017 г.
Негово светейшество патриарх Максим
Поклон пред паметта на заслужилия духовник
Патриарх Неофит възглави панихидата
НЕГОВО светейшество патриарх Неофит възглави панихидата на Архангелова задушница в Троянския манастир (4 ноември), с която бе отбелязана и 5-годишнината от кончината на патриарх Максим. Той си отиде на 6 ноември 2012 г. дни след като навърши 98 години и по негово желание бе погребан в Троянската света обител, която смяташе за свой дом, непосредствено до чудотворната икона на св. Богородица Троеручица в манастирската църква. В панихидата участваха още игуменът на манастира Велички епископ Сионий, трима митрополити – великотърновският, доростолският и неврокопският, и главният секретар на Светия синод. А десетки миряни отблизо и далеч се бяха стекли да почетат паметта на патриарх Максим, сред тях кметът на Троян Донка Михайлова, председателят на Общинския съвет Николай Тодоров, троянският депутат Иван Миховски и др.

ПАНИХИДАТА бе предшествана от заупокойна литургия, водена от игумена Сионий, който в края й се обърна с паметни думи към всички присъстващи. „Незабравима е личността на патриарх Максим и всички израснали под мъдрото му ръководство си го спомнят с присъщата му светоотеческа ревност и бащинска обич. Милващ обидените, насърчаващ съкрушените, подкрепящ падналите и в чистота радващ се на преуспяващите в праотеческата православна вяра. И всички израснали под светейшия му омофор с едни уста и едно сърце възнасят молитви пред Бога за неговата тишина, покой и блажена памет“, се чу в словото на епископа. Дядо Сионий направи и един паралел – че патриарх Максим, подобно на своя покровител св. Максим Изповедник, е износил на плещите си нелеки изпитания, сред които и мрачния разкол, опитал се да разруши единството на родната ни църква.

Троянският игумен Сионий води заупокойната литургия за дядо Максим
„ОБИЧАШЕ тази света обител, живееше с нейния живот, в празници и делници посещаваше Троянската света обител с голяма духовна признателност... Благодарим му за добрия пример, който даде на всички ни да живеем живота си скромно и тихо... Бог да го прости и вечна и блажена да бъде паметта му", бяха пък думите си патриарх Неофит за неговия именит предшественик, казани след завършването на панихидата.

Т21
по информация на Ангел Карадаков,
www.bg-patriarshia.bg

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |