Проф. Гаврилов с пореден щедър жест към троянското образование

* Големият български медик, родолюбец и приятел на Троян връчи по 5000 лв. на двете водещи троянски училища – СУ „Св. Климент Охридски“ и СУ „Васил Левски“

Проф. д-р Иван Гаврилов

Дарители

ГОЛЕМИЯТ български медик, родолюбец и приятел на Троян - светилото в онкохирургията проф. д-р Иван Гаврилов, началник на Клиниката по гръдна хирургия в Университетската болница по онкология в столицата, направи поредния си щедър жест към троянското образование. На 18 септември, когато бе в града ни за възстановката „Минало и настояще“ на тукашния клон на НД „Традиция“ и както при всички подобни троянски събития бе сред съучастниците и спомоществователите, се срещна с директорите на двете големи троянски училища СУ „Васил Левски“ и СУ „Св. Климент Охридски“ и им връчи по 5000 лв.

СРЕДСТВАТА са целеви и са за продължаване във времето на учредените от проф. Гаврилов през 2016/17 г. ученически награди в двете училища. В СУ „Св. Климент Охридски“ наградата е под надслов „За просветено родолюбие“ и всяка година се връчва на момче и момиче от горния курс, по установени критерии и с гласуване от учителския колегиум – лауреатите получават по 500 лв. плюс специална грамота. В СУ „Васил Левски“ призът е наречен „Чест и достойнство“ и общата наградна сума за годината също е 1000 лв.

ПРИ УЧРЕДЯВАНЕТО на наградите проф. Гаврилов бе обявил, че те са за срок от 5 години, а с новия му дарителски „транш“ срокът се удължава (поне) с още толкова. От нас – поздравления за дарителя и за носителите, досегашни и бъдещи, на наградата му!

Бележка на  редакцията

Проф. Гаврилов в разговор с троянски ветерани от войните, 2017 г.

Трудно ще изброим всички подаръци за Троян от лекаря другоселец (от Монтанско) – икони за троянската църква, манастира, други тукашни храмове и за редица местни институции, празнични концерти и спектакли, книги, картини, средства за добри каузи и т. н. Но един от подаръците няма как да не откроим – по инициатива и с финансиране от проф. Гаврилов бе вдигнат троянският паметник на великия български военачалник ген. Владимир Вазов, героя от Дойран през Европейската война. Което не е случайно – дядото на професора загива в дойранските сражения, където на предната линия е и нашият 34-ти пехотен Троянски полк. Отделно са троянските приятелства на проф. Гаврилов и обичта му към нашия край.

 
Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |