Пак коне насред Троян

* Животните не са чипирани и би трябвало да бъдат умъртвени * Ще му се размине ли както обикновено на „собственика“ рецидивист
 от Балабанския завой?!
Хубава работа, ама троянска Актуализиран
На ул. „Любен Каравелов“ (пред бившето БКС), Троян, 3 юли 2020 г., 8:30 ч. сутринта
ДНЕС, 3 юли, около 8:30 ч. сутринта, два коня бяха „закопчани“ в зелената площ до общинската сграда на ул. „Любен Каравелов“ (бившето БКС). Пазеше ги контрольор от общинската администрация, като малко преди това повиканият на място ветеринар бе установил, че животните не са чипирани, каквото е законовото изискване. Очакваше се някакво нареждане за по-нататъшните действия спрямо нередовните животни и срещу техния стопанин.

А ВЕЧЕ бе изяснено, научихме го от контрольора, че двата коня са от циганското гето на Балабанския завой над Троян и са на небезизвестния тартор на гетото. И че става дума за многократен рецидив! Тъй като тези и други коне на въпросния „собственик“ неведнъж са засичани из града, по улици, градинки, че и на централния троянски площад до Общината, пускани са на паша в чужди частни имоти в района на Турлата, по стадиона и къде ли не (пишем „собственик“ в кавички, защото без чип животните се водят безстопанствени, за тях не са плащани данъци, не са полагани задължителните ветеринарномедицински грижи и представляват потенциална опасност за хората – бел. ред.). И уж са писани актове, налагани са глоби и други санкции, но явно всичко е било само на думи, вятър и мъгла. Поредната конска изцепка е илюстрация.

А ЧЕ (НЕ)НАЛАГАНИТЕ санкции са фиктивни, безрезултатни и с нулева превенция се доказва от споменатия красноречив факт: конете не са чипирани, което по закон е абсолютно недопустимо, нещо повече – подобни животни трябва да се умъртвяват***. Да припомним и местното троянско законодателство, „на книга“ също звучащо солидно, но на практика неводещо до нищо, цитираме основополагащата Наредба №1 за опазване на обществения ред на територията на община Троян:
Чл. 23, т. 7. Забранява се отглеждането и пашата на селскостопански животни в обществени озеленени площи на жилищните територии, в това число паркове, градини, улици, тротоари, улично озеленяване, извънселищно озеленяване и паркове, гробищни паркове, на територията на спортни обекти, в междублоковите пространства, в дворовете на заведения за болнична помощ, училища, детски градини и детски ясли, заведения за социални грижи.

Чл. 64. За системно нарушение на чл. 23 на физическите лица се налага наказание глоба в размер от 500 лв. до 5000 лв., а на юридическите лица и едноличните търговци – имуществена санкция в размер от 2000 лв. до 50 000 лв.
Иска ни се да вярваме, че ако поне местната наредба се прилагаше с нужната воля и безкомпромисност, би имало резултати. И подобни конски и други сходни гледки по улиците на Троян щяха да са невъзможни.

Т21

 *** В свой коментар във фейсбук троянският адвокат Цветомир Ангелов, който е работил по подобни казуси, сподели, че практиката за умъртвяване на нечипирани коне е била отхвърлена от съда като незаконна; в което има основание, има и справедливост. Остава висящ въпросът какво ще се прави в конкретния случай, и изобщо?! Преди време Община Троян възприе друга по-хуманна практика – конете нарушители се настаняваха в предварително уредено помещение (в оборите на ИПЖЗ) и собственикът наред с глобата трябваше да плати разходите за гледането на животните (по предварително обявена тарифа за храноден); но и това бе оспорено съдебно, а се оказа и доста сложно като организация и отпадна. В настоящия случай най-вероятно ще се процедира както обикновено – Балабанския завой ще получи документ за наложена глоба, която няма да плати, но ще си прибере животните и ще продължи да се „грижи“ за тях както досега – нечипирани, в чуждите имоти и напук на всякакви правила и норми; и така до следващия път... 

Бележка на редакцията. Интересно е какво ще се случи с кончетата, които, разбира се, не са виновни за станалото. И дали на безотговорния „собственик“ рецидивист и този път ще му се размине. Ще следим случая. А връзката с гетото на Балабанския завой – представляващо група от незаконни постройки върху узурпирани чужди имоти, без спазване на устройствени, хигиенни и всякакви други норми и правила на градско съжителство – доказва, че беззаконието ражда беззакония. Докога ще го търпим?!
Още по темата:

И още по темата:

6 коментара:

Стоян Борджуков каза...

А можеше да ги снимаш от терасата си в много любимата си и много зелена градинка...
Представяш ли си колко щеше да си щастлив...
;-))))))))))))))))))))))

Z@Q каза...

Синьото знаме със звезди,където липсата на нашата, не притеснява изобщо евро красивите съвсем доизпи мозъчни сокове за тия години.
Що за мисъл, как изобщо е възможно да текне някому да се умъртви едно живо и здраво същество, дар от природата за това, че няма чип, а какво е чипа.... плод на нечия перверзност и слабоумие, целящо да зарази и поквари всички ни.
Пишете и говорете за това, че на хоризонта идва чипизация и на самите нас и разсъждавайте върху последствията от това, а не уйдисвайте на тези украсени в синьо-жълто психопатни идеи!

Unknown каза...

Дива селяния в разцвета си!

jana каза...

Което не ти изнася го триеш Генади имай малко достойнство.Храниш се само с лъжи

jana каза...

Къв тартор на кое рецидивист за какво е Митко Марков защо не се постараеш да разбереш истината преди да качваш неверни публикациите и обиди.И стова се храниш.Срам....

jana каза...

Някакви брали липа други са се биели от балканският завой са.Е жълто жълто чал на акано.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |