Троян се поклони на Левски

* „Благодарим ти за този поклон, Апостоле“, бяха финалните думи в словото на кмета Михайлова * Адв. Ангелов: „Да се надяваме, че догодина ще почетем паметта на Левски 
пред новия му паметник“
147 години
Поклон към Апостола, Троян, 19 февруари 2020 г.
Тук е бил ханът на Васил Спасов
Историчката Пенка Маринова бе водеща на празника
Музикантите на маестро Марин Цочев
Рецитала на ученици от ОУ "Васил Левски, с. Борима
ТРОЯН се поклони на Левски, в деня на неговото бесило и безсмъртие, 19 февруари, по обичайния си начин. С общоградско тържество на мястото, където се е намирал ханът на Васил Спасов, в който Апостола основава троянския революционен комитет и за което сега напомня дървена паметна плоча със сгрешен надпис, а малката уличка носи името на ханджията революционер. С много хора (макар и по-малко от предишни години), десетки венци на признателност и сведени глави в едноминутно мълчание, с младежкия духов оркестър на маестро Марин Цочев, ученическия рецитал (този път подготвен от основното училище в с. Борима, чийто патрон е най-великият българин), слово на кмета Донка Михайлова – непротоколно и търсещо важните послания; обявена бе и традиционната годишна наградата за заслуги към паметта на Левски, връчвана от троянския граждански комитет „Васил Левски“ – новият носител е игуменът на Троянския манастир Велички епископ Сионий. И с едно особено чувство на общностност и национално самочувствие, които са ни толкова нужни, но толкова трудно ги постигаме.

Адв. Венелин Ангелов: "Паметникът вече е на път да се случи"
НО ИМАШЕ и нещо различно и го чухме от председателя на комитета „Васил Левски“ – адв. Венелин Ангелов. „Да се надяваме, че догодина ще почетем паметта на Левски пред новия му паметник в Троян и вече със съвсем ново самочувствие“, заяви г-н Ангелов. Като преди това поясни: „От хана на Васил Спасов и от целия град нищо не остава освен пепел след унищожителния пожар по време на войната 1877/78 г. Сега тук имаме една скромна паметна плоча, свързана с Левски, на която отдаваме почит. В същото време в много градове на страната, стотици градове, имат паметници на Левски, къде по-хубави, къде по-скромни, но на такива места отдават почит към героя. През 1928 г. в Троян под егидата на читалище „Наука“ и с голямото желание и съдействие на великия троянец Димитър Гимиджийски се основава Инициативен комитет за изграждане на паметник на Васил Левски. По различни причини – кризи, войни и т. н., идеята не е осъществена. В днешните дни се стигна до едно ново успешно единение на всички задружни сили и тези задружни сили поеха инициативата да се изгради един достоен паметник на Левски, който да бъде поставен не къде да е, а пред читалището в центъра на Троян; мястото не е случайно, както троянци знаят, Левски и Матей Преображенски-Миткалото през 1868 г. при едно от посещенията си в Троян подтикват идеята за създаване на читалище, което е основано през 1870 г. и сега чества своя 150-годишен юбилей. Така че паметникът вече е на път да се случи, авторът е проф. Георги Чапкънов, нужната сума е около 70 хил. лв. и очакваме с даренията на троянци, на малки и големи, идеята да се реализира. От името на настоящия Инициативен комитет обявявам кампанията за набиране на средства за открита и призовавам всички да се включат“ (по-късно вечерта представители на Инициативния комитет дадоха пресконференция, подробностите в отделен материал – бел. ред.).  

Донка Михайлова: "Ние се покланяме пред миналото си, но и пред днешния ден и към бъдещото"
ЕТО ОТ ДУМИТЕ на г-жа Михайлова: „Всяка година на 19 февруари ханът на Васил Спасов ни събира в общ поклон пред паметта на Апостола и пред паметта на нашите деди, които създадоха тук троянския революционен комитет. Трудно се говори за Левски, за него е казано всичко, а и винаги изпитваме тревога да не кажем непремерена дума, която отнесена към неговия светъл образ би стояла неуместно. И в същото време за Левски се говори лесно, защото само като споменем името му, децата притихват, а отегчените от много думи възрастни стаяват дъх. Знаем много за живота му и може би целият му живот се събира в едно изречение: „Аз съм първият, но след мен са хиляди“ (...) Стана традиция всяка година на този ден да припомням негови думи, които като че ли са казани днес, думи с особен смисъл в съвремието, ще го направя и сега. Днес, когато България търси своя съюзник сред Великите сили, ще припомня казаното от Левски, силно и вярно: „От никоя страна на нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим, всичко се състои според нас в нашите задружни усилия – против тях не може противостоя и най силната стихия!“. Казал е също: „Освобождението ни трябва да бъде плод само на нашите задружни усилия“.

Традиционният венец за Левски от троянския фен клуб на ФК "Левски"
„ПОКЛАНЯЙКИ се пред паметта на Апостола всяка година, ние се покланяме пред миналото си, но се покланяме и пред днешния ден и към бъдещото, в което, вярваме, ще има следа от неговия живот и неговите идеали. В днешния ден България е в поклон, в поклон е Троян и троянци, и този поклон ни прави повече българи и повече човеци, благодарим ти за този поклон, Апостоле!“, завърши кметското слово.

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |