ГЕРБ спечели, в областта и общината – още по-убедително

* По предварителни данни пет партии вкарват свои хора в Европарламента – ГЕРБ (6), БСП (5), ДПС (3), ВМРО (2) и „Демократична България“ (1) * Помогна ли „червеният“ черен PR за триумфа на „герберите“ * 11 пункта преднина за победителя в община Троян – 35,9% за ГЕРБ срещу 24,8% за БСП
ЕИ 2019 Актуализиран
НЕЩАТА са ясни – въпреки социологическите „подгрявки“ от последните една-две предизборни седмици в обратната посока ГЕРБ спечели убедително срещу основния си опонент БСП българските избори за Европейски парламент 2019, провели се в неделя, 26 май.

НАЦИОНАЛНИТЕ РЕЗУЛТАТИ

ПРИ ОБРАБОТЕНИ 95,2% от протоколите на СИК (секционните избирателни комисии) партията на Бойко Борисов, явила се в коалиция със СДС, получи 30,9% от действителните гласове, а БСП („БСП за България“) остана с над 6 пункта назад – 24,2%. Трети са ДПС, които продължават да са (етнически) консолидирани и непоклатими на почетната стълбичка – 16,4%. Четвърти са ВМРО – 7,4%, като „войводите“ явно обраха т. нар. патриотичен вот (доскорошните им коалиционни партньори и де юре все още партньори в парламента – НФСБ на Валери Симеонов и „Атака“ на Волен Сидеров, са далеч под чертата на представителството в Европейския парламент, съответно с 1,15% и 1,08%). На пето място и с много голям шанс да вкара свой човек в Европарламента е „Демократична България“ (коалиция на „Да, България“ и ДСБ) – 6,2%. Под чертата остава твърде шумната предизборно парламентарно представена партия „Воля“ на Веселин Марешки – 3,6%.

МАНДАТИТЕ

ПО ПРЕДВАРИТЕЛНИ и неокончателни данни разпределението на мандатите ще е следното: ГЕРБ – 7, БСП – 5, ДПС – 3, ВМРО – 1, ДБ („Демократична България“) – 1; но не са изключени промени. Вече е ясно (30 май) окончателното разпределение на мандатите, като „герберите“ губят един мандат за сметка на „войводите“: ГЕРБ – 6, БСП – 5, ДПС – 3, ВМРО – 2, ДБ – 1. Ясни са и имената на новите 17 български евродепутати: Мария Габриел, Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел, Асим Адемов, Александър Йорданов (ГЕРБ), Елена Йончева, Сергей Станишев, Петър Витанов, Цветелина Пенкова, Иво Христов (БСП), Илхан Кючюк, Искара Михайлова, Атидже Алиева (ДПС), Ангел Джамбазки, Андрей Слабаков (ВМРО) и Радан Кънев (ДБ).

В ОБЛАСТ ЛОВЕЧ

СИТУАЦИЯТА според 98,8% обработени протоколи от СИК в област Ловеч е доста сходна с националната, но с две ясно изразени отлики. Победата на ГЕРБ е доста по-изразителна – с над 10 пункта пред БСП; но не е за сметка на „червените“, които взимат своето и запазват процентите си, а за сметка на ДБ и някои по-малки формации, получаващи подкрепа в големите градове (например мажоритарният участник Десислава Иванчева – „ИК за Десислава Иванчева“, и др.). Другата разлика е доста по-ниският процент на десните от „Демократична България“, които в областта имат почти три пъти по-слаб резултат, отколкото на национално ниво. Числата са следните: ГЕРБ (35,7%), БСП (25%), ДПС (16,3%), ВМРО (7,4%), „Воля“ (3,7%), ДБ (2,52%).

В ОБЩИНА ТРОЯН

КАКВО СЕ СЛУЧИ на 26 май в община Троян? И тук победата на ГЕРБ е категорична и извън съмнение, но както и на областно ниво, има няколко отчетливи различия от националната картина. Отново победителите имат много по-сериозна преднина – над 11 пункта; като, както в областта, ръстът не е за сметка на „червените“ от БСП, а на десните от ДБ и особено на ДПС. Но голямата отлика е именно в далеч по-слабите от на национално ниво резултати на ДПС – партията на Доган е на четвърто място и е изпреварена от ВМРО (обаче рокадата не е заради направена разлика от „войводите“, чийто троянски резултат е сходен с националния и ръстът им е само 1 пункт, а се дължи по-скоро на традиционно по-ниския, в случая над два пъти, резултат на ДПС в община Троян). Числата са следните: ГЕРБ (35,9%), БСП (24,8%), ВМРО (8,8%), ДПС (7,6%), ДБ (3%).

ИЗБОРНАТА АКТИВНОСТ

ИЗБОРНАТА активност в община Троян е 35,4%, малко по-висока, отколкото в областта и страната – от имащите право на глас 27150 троянци са гласували 9597 (като невалидни са 380 гласа, а действителните са 9215). Изборната активност в област Ловеч също надхвърля 30%, около това ниво е и в национален план. 

ИЗВОДИТЕ СЛЕД ЕВРОВОТА  

* НАЙ-ГОЛЕМИЯТ извод е, че партия ГЕРБ на този етап си остава непобедима и безалтернативна. Въпреки издънките й, корупционните скандали, протестите. За което си има дълбинни обяснения и не сме ние, които можем да ги „разгадаем“. Но в конкретния случай, при евровота, имаше и една отчетлива подкрепа от… БСП. Двете лъвици и другите най-отпред при „червените“ така яростно и грубиянски захапаха опонента си, така го хулеха и сатанизираха, че той почна да печели симпатии/симпатизанти и от неочаквани места. Със сигурност този „червен“ черен PR додея и изпонаплаши/обърна някои гласоподаватели. Нещо подобно, но с обратен знак, се случи в Троян на местните избори през 2015 г., когато пък „герберите“ се опитаха да сатанизират и изкарат по-черна от дявола „червената“ кандидатка за втори кметски мандат и знаем какъв бе резултатът.

* ВТОРИЯТ голям извод можем да го търсим във възкръсването на, да я наречем, автентичната десница в лицето на „Демократична България“. Тук не бива да сме прекалени оптимисти, знаем как десните умеят да съсипват постигнатото. Но все пак победата на „Демократична България“ сред българите, гласували в чужбина, е силен знак за възкресението.

Генадий Маринов
Начало

Още по темата:

1 Коментара:

Троенец каза...

Ще строим живота нов с Александър йорданав.?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |